ضرورت پیگیری مصوبات سفر رئیسجمهور به گلستان
ماه گذشته مردم استان گلستان میزبان رئیس جمهور و هیئت همراه برای افتتاح چند پروژه ملی و استانی بودند.
به گزارش زرین نامه؛ در بین استانهای کشور، استان گلستان با وجود داشتن ظرفیتها و توانمندیهای بیشمار در بخشهای مختلف گردشگری، صنعت، کشاورزی و ... را میتوان در شمار استانهای محروم کشور به حساب آورد. این استان با وجود داشتن طبیعت منحصر بهفرد و مواهب بینظیر طبیعی و چشماندازهای خیرهکننده سهم چندانی از صنعت توریسم نبرده است و فقط در ایام تعطیلات عید و تابستان حجم مسافرتها به این استان افزایش مییابد که از نظر دانش گردشگری این افزایش مسافرت به استان با مقوله جذب توریست و گردشگر منافات دارد.
در حالی که در شهرهایی چون اصفهان و شیراز در همه ایام سال گردشگران خارجی و حتی داخلی به وفور مشاهده میشوند. در بخش کشاورزی نیز با وجود منابع آبی فراوان و خاک حاصلخیز، کمتر کشاورزی را مییابید که از اوضاع کشاورزی در استان راضی باشد. در صورتی که این استان قابلیت کشت انواع و اقسام محصولات حتی زعفران را نیز دارد (کوهستانهای علیآبادکتول) ولی به دلیل نبود یک طرح جامع، متاسفانه هنوز تفکر کشاورزی سنتی بر جامعه حاکم است و قطع به یقین کشاورزی سنتی در جامعه صنعتی امروز جوابگوی هزینهها و مخارج کشاورزان نخواهد بود.
صنعت نیز در استان حکایت غریبی دارد و با وجود اینکه بخش زیادی از زمینهای این استان شورهزار است و قابلیت کشت در آنها وجود ندارد، هیچگاه نگاه صنعتی به این استان صورت نگرفته است و همواره سرسبزی این استان مانع از پیشرفت صنعت در این استان شده است. جالب اینجا است که با وجود اینکه شهرهای صنعتی چون تهران، سمنان، مشهد، زنجان، اراک، اصفهان، تبریز و ... در غبار آلودگی هوا ناشی از وجود کارخانجات بیشمار گم شدهاند، باز هم مسئولان و نمایندگان این شهرها برای احداث کارخانجات جدید سینه چاک میکنند و هر زمان که بحث احداث کارخانه یا مجتمعی مطرح میشود این بزرگواران در صف اول انتقال کارخانه به شهر یا استان خود هستند! اما استانهای شمالی چوب کشاورزی پر درد سر و حاصلخیزی خاکی را میخوردند که جز منفعت برای عدهای دلال و سودجو، منفعت دیگری برای جماعت کشاورز و دامدار این ناحیه نداشته است.
هر چند در طول سفر رئیس جمهور نکات اساسی در خصوص ظرفیتهای استان به اطلاع و هیئت همراه ایشان رسانده شد ولی جا دارد نگاه ملی در استان جایگزین نگاه استانی و سنتی شود. به جرات میتوان گفت اگر طرح جامعی در خصوص توسعه سه مقوله «گردشگری»، «کشاورزی» و «صنعت» در استان گلستان طراحی شود، مقوله بیکاری در این استان برای همیشه رخت برخواهد بست.
گردشگری و زمینههای اشتغالزایی در گلستان
امروزه صنعت توریسم در دنیا به یک صنعت شاخص با زیرشاخههای متنوعی تبدیل شده است و دیگر یک توریست فقط به صرف تماشا و گردشگری به کشورهای مختلف سفر نمیکند. گردشگری مدرن شاخه و زیرشاخههای فراوانی دارد که گردشگری طبیعی یکی از اصلیترین و قدیمیترین شاخههای آن است.
متخصصان علوم گردشگری، گردشگری طبیعی را به چند بخش تقسیم میکنند که با توجه به زیرساختهای موجود، زمینه توسعه و ایجاد بسیاری از این بخشها در استان گلستان امکانپذیر است.
گردشگری ساحلی، گردشگری جنگلی، گردشگری ماجراجویانه (اسکی روی آب، چتربازی، پرواز با وسایلی نظیر پاراگلایدر، چتر موتور دارو، کوهنوردی، دریانوردی و غارنوردی)، گردشگری مصرفی شامل شکار و ماهیگیری و اکو توریسم که شامل بازدید از مکان بکر و طبیعی و مناطق حفاظت شده و پرندهنگری است.
بیشک کسانی که اندکی با مختصات استان گلستان آشنایی دارند نیک میدانند که تمام موارد اشاره شده در استان سرسبز گلستان قابلیت اجرایی و توسعه دارد و به جرات میتوان بخشی از جاذبههای گردشگری استان گلستان، در دنیا منحصر به فرد هستند. هر چند که منابع گردشگری استان به موارد فوق خلاصه نمیشود و شامل گردشگریهای نوین دنیا نیز میشود. از سویی وجود دریا، جزایر مختلف، رودخانههای زیبا و پر آب، چشمه سارها و آبشار های طبیعی، سدها و آببندانها و سایر منابع طبیعی و دست ساز گردشگری میتواند در تبدیل این استان به استان هدف گردشگری در کشور موثر باشد.
گردشگریهای نوین در دنیا
بعد از انطباق گردشگری با صنعت و توجه به بخش مالی و ایجاد اشتغال این پدیده، کارشناسان در صدد توسعه و ایجاد مدلهای جدید از گردشگری کردند که گردشگری غذایی، سلامت، نظامی، فرهنگی، تاریخی، تندرستی، ورزشی و ... بخشهایی از این صنعت هستند که بسیاری از آنها در استان گلستان قابلیت اجرایی و توسعه دارند.
بدون تردید استان گلستان با قدمت چند هزار ساله و وجود جاذبههای تاریخی نظیر دیوار گرگان، میل گنبد، میل رادکان، بقاع متبرکه، ابنیه و مساجد تاریخی، موزههای گرگان و موزه مردمشناسی و حیاط وحش علیآبادکتول، موزه حیاط وحش گلستان، بازارهای سنتی، مقبره و یادمانهای شعرا و دانشمندان معروف، انواع سبکهای موسیقی، برگزاری مراسمات منحصر به فرد در عروسیها نظیر شاباش کشیدن، آئین ترکمنها در عروسی و مراسم ترحیم و سایر خرده فرهنگها که ذکر همه آنها در این مقال میسر نیست، جاذبههای بیشماری برای گردشگران فرهنگی ایرانی و خارجی خواهد داشت.
لزوم تشکیل کمیته استانی جذب گردشگر
با وجود جاذبههای بیشمار طبیعی و توریستی و وجود منابع بیشمار و منحصر به فرد در استان گلستان، به سبب جابجاییهای متعدد و نبودن ثبات در مدیریت، متاسفانه اراده جدی در بین مسئولان استانی به جهت جلب توریست و گردشگر دیده نمیشود و برنامهریزی حساب شدهای در این خصوص صورت نگرفته است.
لزوم تشکیل کمیته استانی جذب سرمایهگذار خارجی و غیربومی میتواند در تحقق جذب گردشگر به این استان مفید باشد. شاید با دعوت از سفرای چند کشور به همین منظور و معرفی استان در ابعاد مختلف، زمینه را برای جذب سرمایهگذاران خارجی فراهم کند. این سرمایهگذاریها میتواند در ایجاد بستر مناسب و زیرساخت در جهت تسهیل به منابع بخشهای مختلف گردشگری، ایجاد سایتهای تفریحی، ایجاد، معرفی و تقویت سایتهای پروازی، راهاندازی ورزشهای جدید آبی، احداث هتلهای پیشرفته و متلهای مجلل در مسیرهای منتهی به مناطق و چشماندازهای طبیعی استان و ... صورت گیرد.
کشاورزی سنتی، عامل اتلاف آب و منابع طبیعی
متاسفانه با وجود اینکه جمعیت بسیاری از مردم استان گلستان کشاورز هستند، به عدم برنامهریزی و نبود یک پایگاه کشاورزی متمرکز در استان یا شهرهای استان، متاسفانه کشاورزان هیچگاه از کشت سال بعد و میزان درآمد حاصله مطمئن نیستند و همواره از کشت محصولات با ریسک یاد میکنند. در حالی که میتوان با مشاوره، برنامهریزی، نیازسنجی منطقهای، استانی و ملی در خصوص کشت محصولات کشاورزی مختلف، مانع نوسانات قیمت محصولات کشاورزی و بیثباتی قیمت در فصل برداشت شد.
کشت سنتی محصولات و دنبالهروی از شیوه کشاورزی اجداد و نیاکان از جمله دلایل افت کشاورزی در سالهای اخیر محسوب میشود. بدون شک اگر ساختار کشاورزی در استان اصلاح نشود، آب موجود نه تنها جوابگوی کشت محصولاتی چون برنج نخواهد بود بلکه کشت سایر محصولات را نیز با مشکل مواجه خواهد کرد.
عدم آشنایی کشاورزان با کشاورزی نوین و هراس از ایجاد تغییر در ساختار کشاورزی و کشت محصولات جایگزین باعث شده تا کشاورزی همچنان در استان ضعیف و سنتی باقی بماند.
انتخاب محصول سال
پیشنهاد میشود وزارت کشاورزی در ابتدای سال یک محصول را به عنوان محصول سال انتخاب کند و تمامی زیرساختهای لازم را در مورد توسعه آن محصول به خصوص گندم را به صورت نرمافزاری و سختافزاری فراهم کند و با کمترین هزینه در اختیار کشاورزان قرار دهد. از برگزاری کلاسهای تئوری و عملی رایگان گرفته تا اصلاح نژاد بذر و اختصاص یارانه با کشتکاران آن محصول و سرکشی و اختصاص وام کم بهره یا بدون بهره. بیشک پیگیری این رویه و ساختار در انتخاب محصول سال در ابتدای سال، در سالهای بعد زمینههای خودکفایی آن محصول و صادرات به بازارهای جهانی را فراهم خواهد کرد.
کشاورزی مدرن جایگزین کشاورزی سنتی
شاید به جرأت بتوان گفتن هدر رفت منابع غذایی، آبی و انسانی در کشاورزی سنتی ما برابر با تامین غذای چند کشور اروپایی باشد. یکپارچه کردن زمینهای کشاورزی و استفاده از روشهای کشت منظم و مدرن و به کارگیری تجهیزات به روز در افزایش نرخ بهرهوری زمینهای کشاورزی تاثیر مستقیم دارد که این امر محقق نخواهد نشد مگر با تغییر نگاه مسئولان و مدیران عاملان بانکها در اختصاص وام و تخصیص بودجه.
امید است با تغییر رویکرد مسئولان در مواجهه با کشاورزی استان و همکاری کشاورزان در استفاده از شیوههای نوین کشاورزی شاهد توسعه کشاورزی در استان باشیم و این استان به عنوان یک قطب کشاورزی نه تنها در کشور بلکه در سطوح بالاتر معرفی شود.
صنعت حلقه مفقوده توسعه گلستان
همانگونه که در ابتدا ذکر شد، سرسبزی این استان بهانه برای عدهای شده است تا مانع از توسعه صنعت در این استان شوند. در حالی که بیکاری را میتوان به عنوان یکی از مشکلات اساسی این شهرستان بر شمرد، در طول این سال ها کارخانجات مختلفی در سایر استانهای کشور ساخته شد ولی جوانان این استان همچنان باید چوب سرسبز بودن استان را بخورند.
نمونه بارز این بیمهریها نیز در اطاله ساخت مجتمع پتروشیمی است که با وجود گذشت قریب به یک دهه هنوز در مراحل ابتدایی ساخت قرار دارد و هیچ زمانسنجی در تکمیل این طرح روشن نشده است!
جا دارد رئیس جمهور و متولیان وزرات صنایع در خصوص توزیع مناسب و عادلانه احداث کارخانجات نظارت بیشتری داشته باشند و به جای تمرکز کارخانجات بزرگ و مادر در چند شهر کشور، ساخت کارخانجات جدید را در سایر استانها در دستور کار قرار دهند.
پایان سخن
جلسات، نشستها و کنفرانسهای خبری فراوانی در طول سفر رئیس جمهور برگزار شد و وعدههایی نیز در باب نیازها و مسائل مختلف استان داده شد و امید است نتایج سفر رئیس جمهور به استان در ماههای آتی به اطلاع مردم صبور استان رسانده شود و شاهد تغییرات اساسی و چشمگیر در حوزههای گردشگری، کشاورزی و صنعت در این استان باشیم.
گزارش از وحید حاج سعیدی
انتهای پیام/م
ارسال دیدگاه