عملکرد جزیره‎ای جدی‎ترین آسیب کارگروه‎های تخصصی مدیریت بحران گلستان

اگر چه کارگروه‎های تخصصی مدیریت‎ بحران یکی از مهم‎ترین بازوهای اجرایی این تشکیلات در گلستان است، اما جدی‎ترین آسیب این کارگروه‎های تخصصی عملکرد جزیره‎ای آنهاست.

به گزارش زرین نامه، شدت و ضعف در نوع عملکرد کارگروه‎های تخصصی و فقدان ارتباط و تعامل مناسب کاری بین آنها از جمله آسیب‎هایی است که در حوزه کاری مدیریت بحران رخ‌نمایی کرده است.

بررسی عملکرد کارگروه‎های تخصصی موید این موضوع است که هنوز برخی از کارگروه‎های تخصصی در مدیریت بحران استان نتوانسته‎اند به لحاظ عملکرد، جایگاهی درخور اختیارات و وظایف محوله عملکردی داشته باشند و چه بسا هنوز وظیفه‎مندی خود را جدی نگرفته‎اند.

چندی پیش عملکرد یک ساله کارگروه‎های تخصصی مدیریت بحران گلستان در سال 1393 تحت عنوان گزارشی در شورای هماهنگی مدیریت بحران این استان منتشر شد که برون‎رفت این سند نشان می‌داد برخی از کارگروه‎های استانی حتی جلساتی که باید در حوزه کاری خود تشکیل می‎داده‎اند را نیز کامل برگزار نکرده‎اند و عملکرد موثری از خود بروز نداده‎اند.

*برخی کارگروه‎های تخصصی مدیریت بحران به فلسفه وجودی خود واقف نیستند

تعداد کم جلسات و حتی مصوبات ارائه شده نشان می‎دهد که این کارگروه‎ها آنچنان به فلسفه وجودی خود واقف نیستند و بهتر است با بازنگری بر وظایف تدوین شده و با توجه به آن، برنامه‎های خود برای چهار مرحله مدیریت بحران اعم از «پیش‎بینی و پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازسازی و بازتوانی» طراحی کنند.

هر چند کارگروه‌هایی نیز بوده‎اند که عملکردی مطلوب داشته‎ و توانسته‎اند از این جایگاه برای پیشبرد بهتر برنامه‎های مدیریت بحران استان سود ببرند و بر هم‎افزایی بین دستگاهی در این عرصه نقش‎آفرینی کنند.

با مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر استان گلستان که مسئولیت کارگروه تخصصی امداد و نجات و آموزش همگانی استان گلستان را برعهده دارد، هم‎کلام می‎شوم.

مجتبی اکبری در گفت‎وگو با خبرنگار فارس در گرگان با اشاره به جزیره‎ای عمل کردن کارگروه‎های تخصصی به عنوان مهم‎ترین مشکل این کارگروه‎ها در سطح استان و حتی کشور اذعان کرد: این آسیبی بوده که از روز اول تشکیل کارگروه‎ها به عنوان یک مشکل رخ‎نمایی کرده و حداقل در مجموعه کارگروه امداد و نجات و آموزش همگانی که مدیریت آن در اختیار این جمعیت بود، سعی کردیم تدابیری را برای مرتفع ساختن این مشکل به کار گیریم.

وی خاطرنشان کرد: خلاء ارتباطی بین کارگروه‎های تخصصی که به طور ذاتی باید همدیگر را در حوادث هم‌پوشانی کنند، موجب شده تا از ظرفیت‎های یکدیگر مطلع نباشیم و آنگونه که شایسته است در زمان حادثه مثمرثمر نباشیم.

*برگزاری جلسات فرعی کارگروه با کارگروه‎های تخصصی برای پیشبرد بهتر برنامه‎های مدیریت بحران

اکبری ادامه داد: جلسات فرعی کارگروه تخصصی امداد و نجات و آموزش همگانی با هدف نزدیکی بیشتر به دیگر کارگروه‎های تخصصی استان به شکل مکرر برگزار شده و به منظور دستیابی به همدلی بیشتر، با کارگروه‎ها و تک‎تک دستگاه‎ها نشستیم تا مسیرهای تعامل و افزایش کیفیت همکاری را بررسی کنیم.

وی متذکر شد: حداقل اثرات مثبت کاری این نشست‎ها آن بود که بتوانیم در برنامه‎های این جمعیت، هنگام حوادث طبیعی همدیگر را بهتر درک کنیم و با این شناخت متقابل، اثرات بهتری در بحث امداد و نجات ایفاء کنیم.

رئیس کارگروه امداد و نجات و آموزش همگانی مدیریت بحران استان گلستان افزود: از دیگر نمونه‎های بارز این همدلی در مانور فرضی تهران بود که دستگاه‎های استانی نقش خود را به عنوان استان معین بسیار شایسته ایفاء کردند و پای کار بودند، همچنین برگزاری مانور رانش در روستای «چه‎جا» از توابع شهرستان علی‌آبادکتول با ماهیت شرایط واقعی نیز نشان داد، هارمونی و هماهنگی مناسبی بین اعضای کارگروه امداد و نجات و حتی برخی از کارگروه‎های دیگر استانی وجود دارد.

اکبری یادآور شد: هنوز با سطح مطلوب همکاری در این عرصه فاصله داریم و باید با جدیت به سمت تقریب عملکردی در این مسیر حرکت کنیم.

استان گلستان همواره به دلایل اقلیمی و محیطی با پدیده‎های مختلف طبیعی روبه‎رو است، و چنانچه طی این چند سال به لطف الهی آسیب جانی به کسی وارد نشده، بدون تردید مرهون تجربیات تلخ گذشته و مدیریت درستی است که اعمال شده وگرنه شاهد حوادثی به مراتب بدتر از آن بوده‎ایم که اکنون متاسفانه در استان‎های غربی و جنوبی کشور با آن رو به رو هستیم.

مدیرکل مدیریت بحران گلستان با تاکید بر تعامل بین کارگروه‎های تخصصی مدیریت بحران استان اعتقاد دارد، چنانچه یک کارگروه استانی به تنهایی رشد کند و بهترین عملکرد را داشته باشد، اما باقی کارگروه‎ها ضعیف باشند نتایج مطلوبی عاید ما نخواهد شد.

*تلاش مطلوب یک کارگروه تخصصی به تنهایی نتایج مطلوبی عاید مدیریت بحران نمی‎کند

صادق‌علی مقدم در گفت‎وگوی اختصاصی با خبرنگار فارس در گرگان اذعان کرد: این کارگروه‎ها تخصصی به دلیل ماهیت کاری در چرخه مدیریت بحران باید همچون زنجیره‎ای با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و فعال نبودن بخشی از این زنجیره در مجموع عملکرد کارگروه‎ها خلل ایجاد می‎کند، یا موجب اثربخشی کمتر دیگر کارگروه‎ها می‎شود.

وی ادامه داد: بهترین راهکار پیش‎‎رو برای افزایش تعامل بین کارگاهی، تشکیل جلسات کاری مشترک است تا روسای کارگروه‎های استانی ضمن شناخت نسبی نسبت به وظایف یکدیگر، زمینه‎های تعاملات کاری را بررسی کرده و سناریوهای مشترک کاری تعریف کنند.

مقدم تصریح کرد: در این زمینه تاکنون چند نشست کاری مشترک بین کارگروه‎های تخصصی استان برگزارشده، اما هنوز این چرخه کامل نیست و باوجود تعامل مناسب بین دستگاه‎ها با مطلوب فاصله داریم.

*تاکید بر برگزاری نشست مشترک کارگروه‎های تخصصی مدیریت بحران در گلستان

وی با اشاره به عملکرد کارگروه‎های تخصصی استان طی هشت ماه اول سال جاری یادآور شد: در حال بررسی عملکرد کارگروه‎های تخصصی هستیم و برآیند اولیه نشان می‎دهد، عملکرد برخی از آنان رضایت بخش نیست و نسبت به دیگر کارگروه‎های تخصصی عقب‎تر هستند و باید این عقب‎ماندگی را در حوزه برنامه و پیگیری وظایف تعریف شده کارگروه جبران کنند.

گزارش گویای مشکلاتی است که در عرصه کارکردی کارگروه‎های تخصصی مدیریت بحران استان گلستان وجود دارد، این در حالی است که گلستان یکی از فعال‎ترین استان‎ها در حوزه مدیریت بحران محسوب می‎شود و حتی بسیاری از کارگروه‎های تخصصی را در شهرستان‎های سطح استان فعال کرده، اما برای رسیدن به مطلوب و بهترین بهره از این کارگروه‎های تخصصی باید برنامه داشت و با پیگیری و تلاش، مشکلات کنونی را مرتفع ساخت./فارس

انتهای پیام/م

نظرات
هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده است اولین نظر را شما ثبت کنید
ثبت دیدگاه

ارسال دیدگاه