تدوین برنامه جامع سیمای شهری مغفول مانده است

مدیرکل راه و شهرسازی گلستان گفت: سیمای شهری با وجود آنکه نخستین جلوه از شهر است اما سال‌ها از چشم صاحب‎نظران، برنامه‌ریزان، مدیران، دست‎اندرکاران شهری و حتی شهروندان دور مانده و هنوز برنامه جامعی برای آن وجود ندارد.

به گزارش زرین نامه ؛ علی‎بخش رستمی ظهر امروز در نخستین سمینار «سیمای مطلوب شهری هویت دیروز، نیاز امروز و حقوق فردای شهروندان» در تالار فخرالدین اسعدگرگانی اظهار کرد: سیمای شهری با وجود آنکه نخستین جلوه از شهر است که در ذهن و حافظه شهروندان، گردشگران و سرمایه‎گذاران باقی می‎ماند اما سالهاست که از چشم صاحب‎نظران، برنامه‎ریزان، مدیران و دست‎اندرکاران شهری حتی شهروندان دور مانده و هنوز برنامه جامعی برای آن وجود ندارد.

وی از کم‎توجهی به سیما و منظر شهری در جامعه انتقاد کرد و افزود: هر روز در گذر از معابر شهر و با نگاهی به اطراف می‎توان وضعیت پریشان سیمای شهری را مشاهده کرد.

رستمی؛ ناهماهنگی بین ابعاد و ارتفاع ساختمان‎ها، استفاده از الگوهای طراحی، مصالح، رنگ معابر متفاوت و ناهمگون در عناصر دخیل در سیمای شهر، نماهای ساختمان‎های مغشوش و ناهمخوان با یکدیگر را از جمله مصادیق نابه‌سامانی در سیمای شهری ذکر کرد و گفت: این وضعیت چهره‎ای نازیبا به شهر بخشیده است.

مدیرکل راه و شهرسازی گلستان خاطرنشان کرد: مسائلی نظیر پایین بودن سرانه سطوح و فضای سبز و مشکلات مربوط به مبلمان شهری و ... نیز در جای خود قابل طرح و بررسی است.

رستمی با اشاره به اهداف برگزاری این سمینار تخصصی گفت: بررسی چالش‎های موجود در مباحث سیما و منظر شهری، ارائه راهکار برای حل معضلات موجود، حفظ سیمای بافت تاریخی هویت‎بخش و توجه ویژه به سیما و منظر در بافت‎های تاریخی شهرهای استان و کشور، بررسی اهمیت و ضرورت توجه به نمای ساختمان‎ها و جنبه‎های زیباشناسی آن است.

وی از مهمترین مسائل مبتلا به سیما و منظر شهری را ناسازگاری نما با کاربران بنا، فقدان تناسب عددی و هندسی، آشفتگی در فرم‎ها، استفاده از مصالح ناسازگار و ناهمگون، اجرای ضعیف و بی‎کیفیت و آشفتگی عناصر تاسیساتی ذکر کرد.

مدیرکل راه و شهرسازی گلستان بیان کرد: سیما و منظر شهری بخش‎هایی از فضاهای عمومی قابل دید شهری نظیر فضای سبز، فضاهای شهری، تابلوها و تبلیغات شهری، محیطی و نمای ساختمان‎ها را شامل می‎شود.

رستمی با تاکید بر اینکه نابسامانی سیما و مناظر شهری در بسیاری از شهرها مسئله‎ای کاملا محسوس است، یادآور شد: نمادهای التقاطی وارد شده به شهر با هویت اصیل تاریخی شهرها متناقض است.

وی ادامه داد: نامناسب بودن سیمای شهری علاوه بر کاهش جاذبه برای حضور گردشگران تاثیر منفی در سلامت روانی شهروندان نیز دارد.

مدیرکل راه و شهرسازی گلستان با تاکید بر اینکه منظرسازی در ایجاد شهرهای سالم و حرکت به سوی توسعه پایدار مفید است، گفت: اصول پایداری بر زیبایی در شهرها، توجه به تنوع زیستی و محیط زیست تاکید دارد که منظرسازی و بهبود سیمای شهری می‎تواند تا حدود زیادی پاسخگوی این نیاز باشد.

رستمی با بیان اینکه توسعه دانش فنی منتج به بهبود عملکرد می‎شود، ابراز کرد: توجه به توسعه دانش فنی یک امر ضروری است و نتایج اقدامات اجرایی ماحصل نگرش، عملکرد و توانایی ما خواهد بود./فارس