داروهایی بدون تجویز پزشک و افزایش خوددرمانی در گلستان
صبح که بلند شد احساس کرد گلویش کمی درد میکند، فکر کرد سرما خورده و یک عطسه هم این گمان را تقویت کرد. سریع سراغ یخچال رفت و آنتیبیوتیک و مسکنی مصرف کرد تا خوددرمانی کند.
به گزارش زرین نامه؛ استفاده از انواع آنتیبیوتیکها و داروهای مسکن اکنون در بین خانوادههای ایرانی مرسوم شده و البته این خوددرمانی در گلستان نیز همچون دیگر نقاط کشور افزایش یافته است.
این شرایط به دلیل اندک آگاهی مردم نسبت به موضوع پزشکی و نوع داروهایی است که به شکل عمومی در بین آنان رواج یافته و البته در زمان مقتضی هم از این دانش اندک استفاده شده و با توجه به نوع درد خودشان داروها را تجویز میکنند.
البته اینکه چرا گرایش مردم به این نوع تجویز افزایش یافته، جدا از موضوعات فرهنگی ریشه اقتصادی نیز دارد اما با همه این دلایل این نوع تجویزها همیشه عاقبت خوبی ندارد و حتی ممکن است تهدید یا ضررهایی را متوجه سلامت بیمارانی کند که از داروهای توصیه شده استفاده کردهاند.
*عرف شدن مصرف دارو در جامعه
یک شهروند گرگانی با اشاره به این که سعی میکند برای درمان بیماریهای ساده خوددرمانی کند، گفت: تقریبا استفاده از داروهای مسکن و آنتیبیوتیک تقریبا در جامعه عرف شده و در بسیاری از از موارد نیز موجب التیام بیماران میشود.
ح.مقصودلو اظهار کرد: الان بسیاری از داروها مانند استامینوفن کدئین، کپسولهای چرکخشککن و شربتهای تقویت کننده مثل نقل و نبات در منازل موجود است و با کوچکترین احساس درد یا ناراحتی توسط مردم مصرف میشود.
وی یادآور شد: وقتی من احساس سردرد میکنم و با یک استامینوفن کدئین حالم رو به بهبودی میرود، چه دلیل دارد که بروم درمانگاه، پول پزشک بدهم که بخواهد همین دارو را برای من تجویز کند.
مقصودلو خاطرنشان کرد: البته برای بیماریهایی که به نظر میرسد با داروهای عادی قابل بهبود نیست، حتما به درمانگاه یا پزشک متخصص مراجعه میکنم.
*مصرف خودسرانه دارو تحمیل هزینههای مادی و معنوی بر اقتصاد جامعه
طبق آمار امور بینالملل و اطلاعرسانی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران در جمع 20 کشور جهان و در رتبه دوم بیشترین مصرف دارو در آسیا قرار دارد و هر ایرانی به طور میانگین در سال 339 عدد دارو مصرف میکند.
براساس این پژوهش، 10 تا 15 درصد مجموع داروهای کشور بدون مشورت با پزشک مصرف میشود که این مقدار بیش از استانداردهای جهانی است.
یک پزشک اورژانس در شرق گلستان با اشاره به مصرف خودسرانه دارو در سطح کشور به ویژه گلستان اذعان کرد: مصرف خودسرانه دارو هزینههای مادی و معنوی زیادی را بر اقتصاد جامعه تحمیل میکند به شکلی که بیش از نصف بیماران در مواقع ضروری نیز به مراکز درمانی مراجعه نمیکنند و با مراجعه به داروخانه یا استفاده از داروهای موجود در منزل خوددرمانی میکنند.
محمدجواد مقسمی یادآور شد: خود درمانی عبارت است از درمان دارویی یا غیردارویی توسط بیمار بدون مراجعه به پزشک که به صورت مصرف داروهای تجویزی به سلیقه خود بیمار است.
وی خاطرنشان کرد: این موضوع یک مشکل فرهنگی است و عوامل بسیاری از جمله مردم و جامعه پزشکان در ایجاد آن سهیم هستند.
*ارائه دارو بدون نسخه پزشک منع قانونی دارد
مقسمی با تاکید بر این نکته که نباید فقر اقتصادی را به عنوان یک عامل اصلی در افزایش خوددرمانی دخیل دانست، افزود: بسیاری از افراد مراجعهکننده به مطب پزشکان از طبقه متوسط و رو به پایین جامعه هستند، در حالی که از افراد متوسط به بالا کمتر به پزشکان مراجعه میکنند.
وی ادامه داد: از سویی دیگر داروخانه ها نیز با وجود ممنوعیت در فروش داروی بدون نسخه به دلایل اخذ سود و نبود نظارت مناسب مسئول فنی، هرگونه دارویی را که مراجعهکنندگان بخواهند بدون نسخه به آنان ارائه میدهند.
رئیس سابق مرکز فوریتهای پزشکی استان گلستان با تاکید بر افزایش آگاهی جامعه به عنوان یکی از عوامل سوق آنان برای تهیه داروهای مورد نیاز خانوار اضافه کرد: باید مضرات مصرف خودسرانه دارو ها نیز به جامعه منتقل شود و بدانند که حتی این داروهای ساده ممکن است جان آنان را نیز مورد تهدید قرار دهد.
مقسمی تصریح کرد: خوددرمانی موجب میشود بسیاری از بودجه بهداشت و درمان کشور صرف درمان بیماریها و عوارض ناشی از آن میشود.
*خوددرمانی تنها ریشه اقتصادی ندارد
وی در عینحال فقر را هم از عوامل افزایش مصرف داروهای بدون تجویز پزشکان قلمداد کرد و گفت: خانوادهای که در تهیه بسیاری از ضروریات زندگی خود ناتوان است در هنگام ابتلا به بیماری به جای پرداخت هزینه ویزیت پزشک و تهیه دارو سعی میکند با مصرف داروهای در دسترس یا با شیوه های قدیمی مانند داروهای گیاهی خوددرمانی کند.
مقسمی متذکر شد:بسیاری از مردم اعتقاد دارند که داروهای گیاهی، داروهایی بیخطر و بیعارضه بوده و با هر مقداری که مصرف شود، عارضهای مهمی مانند داروهای شیمیایی ندارد که این تصور اشتباه است. این برداشت اشتباه موجب ترویج داروهای گیاهی غیراستاندارد و آلوده در جامعه شده است.
این پزشک گلستانی خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه برخی از داروهای گیاهی با برخی از داروهای شیمیایی اثر تجمعی یا کاهنده دارند که این موضوع میتواند تبعاتی را برای بیمار و نظام سلامت تحمیل کند.
مقسمی با اشاره به عوارض داروهایی همچون آنتیبیوتیکها و مسکنها بر سلامت افراد اظهار کرد: استفاده از مسکن ها به مقدار زیاد و طولانی مدت موجب نارسایی کلیه و کبد خواهد شد و آنتیبیوتیکها نیز به دلیل نوع تاثیر، از بدترین داروهایی هستند که در صورت عدم نیاز بیمار به استفاده از آن مقاومت میکروبی را در بیمار ایجاد میکند.
*مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها در میکروبها مقاومت ایجاد میکند
به گفته وی: استفاده خودسرانه و زیاد آنتیبیوتیکها چه به شکل خوراکی و تزریقی در جامعه موجب افزایش مقاومت میکروبی و مقاومت دارویی در بیماران میشود.
مقسمی متذکر شد: گسترش پوشش بیمهای داروهای گران قیمت، نظارت مناسب بر داروخانهها، فرهنگسازی و پرداختن به عوارض خوددرمانی در رسانهها از دیگر راهکارهای مقابله با معضل خوددرمانی است.
وی ادامه داد: مردم بدانند هر سردرد و شکمدردی در انسان خود ممکن است نشانهای برای یک بیماری باشد و لزوما با یک مسکن و دارو قابل درمان نیست.
*تجویز زیاد دارو دلیل بر حرفهای بودن یک پزشک نیست
این پزشک اورژانس با اشاره به تجویز داروی زیاد به عنوان یک نقطه مثبت حرفهای بودن پزشک از سوی مردم اذعان کرد: این موضوع یک مشکل فرهنگی است و موجب میشود بسیاری از همکاران طبق خواسته بیمار داروهای زیادی در نسخه وی یادداشت کند.
همچنین یک کارشناس بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان با اشاره به اینکه دارو غذا نیست، گفت: مردم باید به داروها به عنوان یک ماده شیمایی و تخصصی توجه کنند و اینکه بدانند دارو یک ماده غذایی نیست که هر لحظه اراده کنند، آن را بخورند.
علی مهاجر خاطرنشان کرد: متاسفانه تجویز بیرویه دارو از سوی برخی پزشکان، اصرار بیمار به مصرف دارو، فروش تعداد زیاد داروی ارزان و عرضه داروی بدون نسخه به بیمار منجر به افزایش مصرف دارو در کشور شده است، که این بیماری مصرف بیرویه دارو نیازمند درمان شود.
وی با اشاره به مصرف بیرویه آنتیبیوتیک ادامه داد: در فصل سرما درصد بسیاری از سرماخوردگیها ویروسی هستند و نیاز به آنتیبیوتیک ندارند.
با همه این اوصاف به نظر میرسد باید روند منطقی در توزیع دارو از طریق داروخانههای استان انجام گیرد تا بیش از این شاهد افزایش خوددرمانی و توزیع دارو آن هم بدون تجویز پزشک نباشیم./فارس
انتهای پیام/م
ارسال دیدگاه