خمیر ساماندهی اوضاع نان گلستان هنوز ور نیامده است

افزایش چند باره قیمت نان در ماه‌های اخیر مشکلاتی را برای مردم به وجود آورده، درست است که این نان دورریز ندارد، اما از گلوی مردم به راحتی پایین نمی‌رود.

به گزارش زرین نامه؛ جلوی نانوایی سنگک یک مرد و یک زن ایستاده‌اند، سلام می‌کنم و در کنار آنها می‌ایستم. مرد نوبتش که می‌شود دو هزار تومان را به سمت شاطر دراز می‌کند و می‌گوید: سه تا، 100 تومان هم از دیروز طلبکارم. شاطر نگاهی به مرد می‌کند و می‌گوید: حاج آقا شرمنده دانه‌ای هزار تومان است. مرد با تعجب می‌پرسد: از کی گران شده است مگر دیروز 650 تومان نبود. شاطر به کاغذ A4 روی شیشه اشاره می‌کند و پاسخ می‌دهد: نان گران نشده است، نانوایی ما آزادپز شده است.

نان را می‌توان اصلی‌ترین غذای ایرانیان نامید. با وجود اینکه برنج نیز بخش اعظمی از غذای ایرانیان را تشکیل می‌دهد، اما نان در سفره خانوار ایرانیان جایگاه ویژه‌ای دارد و در همه وعده‌های غذایی خانوارهای ایرانی برکت سفره است.

اما در ماه‌های اخیر گرانی و افزایش قیمت‌ها یا آزادسازی و یا هر نام دیگری که بتوان بر سیاست اعمال شده در قیمت نان گذاشت، نه تنها باعث نهادینه شدن صرفه‌جویی و جلوگیری از دورریز نان شده است بلکه باعث شده تا این نان به راحتی از گلوی مردم پایین نرود.

این موضوع یک واقعیت محض است که نان یک کالای لوکس و فانتزی نیست و با خودروی خارجی، آناناس و ... تفاوت‌های ماهوی و اساسی دارد و عدم توازن قیمت نان با هزینه‌های سبد خانوار مشکلاتی را برای برخی از افراد جامعه به وجود خواهد آورد.

در واقع نان قوت غالب مردم کشور بوده و دولت باید توجه ویژه‌ای به این مایحتاج مردم داشته باشد و سعی در حفظ قیمت‌های آن کند.

*افزایش قیمت نان بدون بالا رفتن کیفیت

آزادپز شدن برخی نانوایی‌ها آن هم بدون تغییر در کیفیت نان یکی دیگر از مشکلات اساسی این حوزه است چرا که از همان ابتدا بهانه گرانی نان افزایش کیفیت بود که این امر تاکنون محقق نشده است و تغییرات چشمگیری در کیفیت نان مشاهده نمی‌شود.

نکته بعد اینکه بسیاری از مردم به دلایل مختلف پزشکی مجبور هستند از برخی نان‌های خاص نظیر سنگک استفاده کنند.

علی محمدی از شهروندان شهرستان علی‌آبادکتول استان گلستان است که به دلیل ناراحتی گوارشی دخترش مجبور است هر روز نان سنگک تهیه کند.

وی معتقد است: اندازه نان سنگک نسبت به قبل تقریباً نصف شده و از امروز هم قیمت آن به هزار تومان رسیده است؛ در حالی که در ابعاد آن هیچ تغییری ایجاد نشده و در کیفیت نان نیز نسبت به گذشته چیزی مشاهده نمی‌شود.

شاطر علی که یکی از نانوایان شهرستان علی‌آبادکتول است در خصوص گران شدن نان در گفت‎وگو با خبرنگار فارس در گرگان گفت: هنوز نان ارزان‌ترین خوراکی در کشور محسوب می‌شود ولی خیلی گران شده است.

*اصلاح ساختار در طولانی مدت

آنچه مسلم است به منظور رفع مشکلات صنعت نان باید به برنامه‌هایی در راستای اصلاح و رقابتی شدن این صنعت پرداخت.

به همین منظور باید برای افزایش و بهبود کیفیت و کمیت نان، ارتقای سطح بهداشت و سلامت، اصلاح تدریجی نظام پرداخت یارانه به همراه اتخاذ تدابیری برای رفع پیامدهای اجتماعی آن و مدیریت بهینه منابع، کاهش ضایعات، حذف رانت، ایجاد انگیزه و ارتقای سطح مشارکت بخش‌های تعاونی و خصوصی در تولید و تامین و ایجاد فرصت برای تجارت با سایر کشورها در بخش گندم و آرد برنامه‌ریزی کرد.

اجرای این برنامه‌ها آن هم در درازمدت می‌تواند در راستای اصلاح ساختار عرضه نان و رقابتی شدن این صنعت و جلوگیری از اتلاف منابع در آن تاثیر مهمی داشته باشد.

سخن پایانی؛

بدون شک اقدامات کشورهای غربی و تحریم‌های ناجوانمردانه آنها اثرات منفی زیادی را بر کشور تحمیل کرده‌ است، اما از سویی گره زدن تمام سرنوشت اقتصادی مردم به تحریم‌ها نیز چندان درست نیست چرا که با لغو تحریم‌ها نیز در عمل، اتفاق خاصی در مدیریت منابع داخلی کشور و ساختار اقتصادی دولت نخواهد افتاد.

گزارش از وحید حاج‌ سعیدی

انتهای پیام/م