بارش بهاری در گلستان پایان خشکسالی نیست
از قدیم میگویند «سالی که نکوست از بهارش پیداست» لذا انتظار میرود بارش باران این روزها در گلستان طلیعه سال پربارانی در استان باشد، انتظاری که میتواند با خوشبینی توأم باشد اما واقعیت برخلاف این موضوع است.
به گزارش زرین نامه؛ خشکسالی واقعیتی است که طی چند سال اخیر نه تنها این استان شمالی بلکه تمامی نقاط کشور را تحت تاثیر خود قرار داده و نمیتوان به پشتوانه این باران بهاری و زودگذر، تصمیماتی بهاری اتخاذ کرد.
*برنامه مشخصی برای مقابله با خشکسالی گلستان وجود ندارد
یادمان نرود، کاهش بارش برف و باران در فصل زمستان همچنان تداوم دارد و منابع زیرزمینی در شرایط مناسبی قرار ندارد و نمیتوان به پشتوانه بارش چند روزه بهاری تصمیماتی نادرست در حوزههای مورد نیاز به آب به ویژه در عرصه کشاورزی اتخاذ کرد.
شرایط اقلیمی خاص گلستان به ویژه در شمال این استان تدابیر خاصی را طلب میکند و باید مسئولان استان برای جلوگیری از هدررفت مصرف آب در این منطقه و دیگر مناطق کمآب استان باید اقدامات عاجلی تدبیر کنند.
با وجود جدی بودن موضوع خشکسالی در استان، متاسفانه پرداختن به این موضوع بیشتر در قالب بیان رسانهای است و هیچ اقدام عاجل و مناسبی تاکنون از سوی دستگاههای متولی به ویژه جهاد کشاورزی استان انجام نپذیرفته است.
نبود برنامه مناسب و مشخص برای مواجهه با موضوع خشکسالی و مدیریت دیمی در باب این موضوع بر بغرنجتر شدن اوضاع افزوده است و بارش باران نیز فعلا مجالی برای پرداختن به این موضوع هموار نمیسازد.
*احتمال تداوم بارندگی در گلستان طی فصل بهار
مدیر کل هواشناسی استان گلستان با اشاره به بارندگی مناسب در فروردین ماه سال جاری تاکنون، این روند را نسبت به سال گذشته و سالیان نزدیک مناسب توام با شرایط بهتر میداند.
سید جواد رضوی در گفتوگو با خبرنگار فارس در گرگان اظهار کرد: به نظر میرسد وضعیت بارندگی امسال نسبت به سال گذشته شرایط بهتری را در زمینه آبی برای استان رقم بزند و بارندگی ها در فصل بهار تداوم یابد.
وی خاطرنشان کرد: در سال 1393، کم بارشترین سال را طی 30 سال گذشته تجربه کردیم و در این بین گرگان، شهرستان ترکمن و گنبد شرایط حادتری را نسبت به دیگر نقاط استان تجربه کردند.
رضوی تصریح کرد: در سال پیش همه شهرهای استان کمبود آب را تجربه کردند و 19 درصد نسبت به میانگین کاهش بارش داشتیم و در گنبدکاووس علاوه بر کاهش 28 درصدی، یک و نیم در جه افزایش دمای بالاتری نسبت به دیگر نقاط استان داشتیم .
وی ادامه داد: با توجه به کوتاه بودن ارتفاعات نقاط کوهستانی استان و در نتیجه گرم بودن آن زیاد نمیتوان به وجود منابع آبی موجود در آن تکیه کرد.
*سال 1393 کم بارشترین سال در گلستان طی 30 سال گذشته
این مسئول گلستانی با اشاره به پیشبینی افزایش یکونیم درجهای دمای هوای استان نسبت به سال گذشته یادآور شد: این موضوع اهمیت بارشهای اخیر را بیش از پیش نمایان میسازد و تهدید موضوع خشکسالی را بیشتر نمایان می سازد.
رضوی متذکر شد: با این وضعیت باید برای مقابله با تهدید خشکسالی برنامه داشت و به واسطه بارش باران فعلی نباید از آینده نگرانکننده منابع آبی در استان غافل شد.
وی با انتقاد از کشت محصولات آبی به ویژه برنج در مناطق کمآبی چون شمال استان بیان کرد: در مناطقی که روانآب ندارند کاشت برنج نه منطقی و نه به صرفه است.
*افزایش1/5 درجهای دمای گلستان طی سال جاری
رضوی تاکید کرد: میزان آب مصرفی محصول برنج در یک هکتار زمین در گنبدکاووس معادل 15 میلیون لیتر است که با توجه به آن که این آب از منابع زیرزمین تهیه میشود، موضوعی شبیه فاجعه است.
وی ادامه داد: جالب اینجا است که با توجه به دمای بالای این منطقه در ازای نیم متر بارش باران در این منطقه، دو متر تبخیر منابع آبی انجام میپذیرد.
مدیر کل هواشناسی استان گلستان متذکر شد: بهترین تدبیر برای این موضوع تغییر الگوی کشت و کاشتن محصولاتی است که از نسبت به خشکسالی مقاوم هستند و از منابع آّی کمتری بهره میبرند.
همچنین مدیر کل مدیریت بحران استان با اشاره به بارش باران در فروردین ماه سال جاری گفت: بارش رحمت الهی در این ماه اگر چه مایه خوشحالی و امیدوار کننده است اما تنها مرهمی بر زخم خشکسالی این دیار است.
*کاشت برنج در گنبدکاووس عقلانی نیست
صادقعلی مقدم در گفتوگو با خبرنگار فارس در گرگان اظهار کرد: نباید به واسطه این بارشهای بهاری موضوع خشکسالی را فراموش کرد چرا که استان طی این چند سال با این پدیده به شکل جدی دست به گریبان بوده است.
وی ادامه داد: انتظار میرود در کارگروه خشکسالی استان این موضوع توسط دستگاههای متولی به شکل علمی و فنی مورد بررسی قرار گیرد و راهکارهای عملیاتی برای ارائه به شورای هماهنگی مدیریت بحران استان مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد.
انتهای پیام/م
ارسال دیدگاه