مواد غذایی را با چه رنگی مصرف کنیم؟

آمار ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر، آن‌قدر بالا رفته که بررسی‌ها نشان می‌دهد همین بیماری‌ها ‏نقش ٧٠‌درصدی در مرگ‌ومیر ایرانیان دارند. دیابت، فشار خون، سکته‌های قلبی و مغزی، سرطان‌ها و ... ‏تنها بخش کوچکی از این بیماری‌ها هستند که هر روز جان صدها نفر را می‌گیرند. آمارها نشان می‌دهند ‏روزانه ٣٠٠ ایرانی در اثر سکته‌های قلبی جانشان را از دست می‌دهند و سالانه ١٠٠‌هزار نفر هم سکته ‏مغزی می‌کنند.

به گزارش زرین نامه ؛ آمار دیابت و فشار خون هم که هر روز بالاتر می‌رود. آخرین گزارش‌ها از دیابت، حکایت از ‏ابتلای ١٢‌درصد ایرانیان بالای ١٨‌سال به این بیماری دارد. از آن طرف هم ٢٢‌درصد جمعیت کشور، دچار چاقی مفرط هستند ‏و حدود ٤٨‌درصد از جمعیت بالای ١٨ سال، رژیم غذایی ناسالم دارند. با بالا رفتن آمار ابتلا به بیماری‌ها، ‏سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت به فکر اجرای «چراغ راهنمای سلامت» افتاد؛ طرحی که میزان مضر یا ‏غیر مضر بودن خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها را مشخص می‌کند. چراغ راهنمای سلامت با ٣رنگ، زرد یا ‏نارنجی، قرمز و سبز که به صورت برچسب بر روی مواد غذایی قرار می‌گیرند، نشان می‌دهند آن ماده غذایی ‏چقدر چرب است، چقدر نمک دارد یا چه میزان حاوی قند است. رنگ‌ها یا به ما هشدار می‌دهند یا ‏خیالمان را راحت می‌کنند.

زرد یا نارنجی، سبز یا قرمز، مجوز مصرف یا مصرف نکردن خوراکی‌ها را می‌‏دهند. زهره پوراحمدی، نماینده اداره کل نظارت بر مواد خوراکی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، پیش از این ‏گفته بود که رنگ قرمز روی مواد غذایی نشان‌دهنده این است که فرد باید در مصرف آن فرآورده یا خوراکی ‏مراقبت کند. رنگ زرد یا نارنجی نشانه هشدار است و رنگ سبز هم نشان می‌دهد آن خوراکی خوب است و ‏از مصرفش نباید نگرانی داشته باشیم. برچسب«چراغ راهنمای سلامت» حالا مدتی است که جزو ملزومات ‏مواد غذایی و نوشیدنی‌ها شده؛ برچسبی که روی خوراکی‌ها نصب می‌شود و میزان خطرآفرین بودن یا ‏نبودن آن ماده غذایی را نشان می‌دهد. ‏

نشانگرهای رنگی تغذیه‌ای چیست؟

هر خوراکی که براساس ضوابط و قوانین سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، تولید می‌شود، باید پروانه ‏ساخت معتبر داشته باشد. در کنار پروانه ساخت، هر ماده غذایی باید برچسب نشانگر رنگی داشته باشد. ‏حالا این نشانگرها چه معنی دارند؟ بعضی از اجزای مواد غذایی مثل چربی، قند و نمک برای برخی افراد ‏در سن‌های مختلف یا برای افراد مبتلا به بیماری‌های مختلف می‌تواند مضر یا حتی مفید باشد. مثلا ‏افرادی که فشار خون دارند، نباید مواد غذایی که نمک بالایی دارد، مصرف کنند. با قرار گرفتن نشانگر رنگی ‏روی برچسب محصولات غذایی و آشامیدنی، مصرف‌کننده می‌تواند از محتوای انرژی، قند، چربی، نمک و ‏اسیدهای چرب ترانس هر ماده غذایی آگاه شود و با اطلاعاتی که به دست آمده نوع و میزان مصرف هر ماده ‏غذایی را به صورت روزانه تشخیص دهد تا بتواند رژیم غذایی روزانه خود را مدیریت کند.‏

برچسب‌های قرمز، زرد و سبز چه معنی می‌دهند؟

‏ قرمز: رنگ قرمز بر روی هر یک از اجزا در جدول چراغ راهنما نشان‌دهنده وجود آن جزء در مقادیر بالا در ماده ‏غذایی است.مثلا اگر مقدار نمک در چراغ راهنما دارای رنگ قرمز باشد، مفهومش این است که آن ماده غذایی ‏حاوی مقدار زیادی نمک است و ممکن است این ماده غذایی برای فرد دارای فشار خون بالا مناسب نباشد‎.‎

زرد: رنگ زرد بر روی هر یک از اجزا در جدول چراغ راهنما نشان‌دهنده وجود آن جزء در مقادیر متوسط در ماده ‏غذایی است. مثلا اگر مقدار اسیدهای چرب ترانس در چراغ راهنما دارای رنگ زرد باشد به این معنی است ‏که آن ماده غذایی دارای مقدار متوسطی اسیدهای چرب ترانس است و به این ترتیب مصرف‌کننده در ‏انتخاب و میزان مصرف آن محصول غذایی راهنمایی می‌شود‎.‎

سبز: رنگ سبز بر روی هر یک از اجزا در جدول چراغ راهنما نشان‌دهنده وجود آن جزء در مقادیر مناسب ‏سلامتی در ماده غذایی است. مثلا چنانچه مقدار قند در چراغ راهنما دارای رنگ سبز باشد مفهومش این است ‏که آن ماده غذایی حاوی مقدار کمی قند بوده و آن محصول برای کسانی که تمایل به مصرف قند بالا در رژیم ‏غذایی خود را ندارند مناسب است‎.‎‏ ‏

منبع: شهروند

انتهای پیام/

نظرات
هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده است اولین نظر را شما ثبت کنید
ثبت دیدگاه

ارسال دیدگاه