بررسی مشکلات نان و جایگاه آن در جامعه
زرین نامه: نانوایی چندان شلوغ نیست، خمیر آماده است، شاطر که تازه رسیده است، روپوش سفیدی به تن میکند که از سفیدی فقط خاطراتی روی آن به جا مانده است! دست و صورتش را میشوید موهایش را با دست مرتب میکند و پشت تنور میایستد.
به گزارش زرین نامه؛ بوی مطبوع نان داغ به مشام نمیرسد بوی ترشیدگی خمیر بینی را آزار میدهد شاید امروز با تهیه نان داغ و عبور از کوچه دیگر به واسطه بوی خمیر نتوان چنین سرود: «یکی با نان داغ از کوچه میرفت»!
با وجود اینکه تقریبا چهار سال از هدفمندی یارانه میگذرد به نظر میرسد این طرح چندان در کاهش مصرف برخی اقلام و بالا بردن کیفیت تعدادی از فرآوردهها چندان تاثیری نداشته است.
به عنوان مثال در کشور ما که نان یکی از پایههای اساسی چرخه غذایی محسوب میشود و هدر رفت فراوان آن (ناشی از بیکیفیتی و پخت سنتی در نانواییها) و یکی از عوامل ترغیب مسئولان به واقعیسازی قیمت آرد و نان بود، هنوز نتوانسته جایگاه اساسی خود را در نظام هدفمندی یارانهها تثبیت کند و همچنان بسیاری از نانواییها به ارائه نان بیکیفیت مبادرت میکنند و دور ریز آن نیز کماکان ادامه دارد.
نان و جایگاه آن در جامعه ما
بدون شک نان را میتوان نخستین و مهمترین پایه غذایی در چرخه غذایی ایرانیان محسوب کرد.
میزان مصرف نان در ایران با سایر کشورهای دنیا تفاوت محسوسی دارد به گونهای که مصرف سرانه نان در کشور بین 134 تا 164 کیلوگرم در سال است این در حالی است که میزان مصرف سرانه نان در اروپا به طور متوسط 68 کیلوگرم در سال است.
در واقع میتوان گفت ضریب مصرف نان در بین خانوادههای ایرانی تقریبا صددرصد است و فقط دفعات و مقدار مصرف آن متغیر است.
دربرگیری بالای این محصول غذایی نشان از اهمیت بالای آن در سلامت جوامع شهری و روستایی دارد و حتی میتوان با تغییر در ساختار داخلی آن (غنیسازی) و افزودن برخی املاح و موادی که کمتر به بدن افراد میرسد، ارزش غذایی آن را بالاتر برد و سلامت جامعه را تضمین کرد.
تاثیر غیر قابل انکار کیفیت نان مصرفی بر تامین انرژی و کالری مورد نیاز بدن انسان بر همگان آشکار است چرا که در حدود 60 درصد از این کالری مورد نیاز بدن انسان، از طریق مصرف غلات و بهخصوص نان تامین میشود.
بررسی خصوصیات کیفی ارقام گندم نان، بهعنوان شاخصی از کیفیت نان تولیدی در سالهای اخیر مورد توجه کارشناسان قرار گرفته است و تلاش برای بررسی سایر شاخصههای تولید نان با کیفیت ادامه دارد.
در دین مبین اسلام نان از جایگاه و احترام خاصی برخوردار است و بر گرامی داشتن و پرهیز از اسراف آن توصیه شده است.
نان بعد از هدفمندی
بدون شک نگاه افراد به مقوله نان، قیمت، کیفیت، ارزش غذایی، اجتماعی و اقتصادی آن، قبل از هدفمندی یارانهها نگاه اقتصاد محور و ارزشی نبود و میزان دور ریز نان (به دلیل ارزانی و بیکیفیتی) معادل مصرف روزانه چندین کشور اروپایی بود.
ارزانی نان قبل از هدفمندی یارانهها علاوه بر ایجاد صفهای طویل باعث شده بود تا عدهای از شهروندان از آن برای تغذیه احشام و طیور خود استفاده کنند! اما خوشبختانه بعد از هدفمندی یارانه به دلیل افزایش نسبی قیمت نان و گام برداشتن برای واقعیسازی قیمت آرد و نان، علاوه بر کوتاه شدن صفوف نانوایی، موارد مصرف غیرانسانی متوقف شده است ولی کماکان بحث دور ریز نان ادامه دارد چرا که هنوز در بحث کیفیت نان اقدامات اساسی و چشمگیر صورت نگرفته است.
این نان فطیر از آن خمیر است
هر چند اکثر نانواییهایی که نان بیکیفیت پخت میکنند، توپ را در زمین کارخانههای تولیدی آرد میاندازند و از بیکیفیتی آردها شاکی هستند، ولی باید بپذیریم که عواملی نظیر کم حوصلگی، حقوق کم کارگران، نداشتن تجربه، افزودن بیش از حد مواد غیرمجاز نظیر جوش شیرین و نمک و فرسودگی نانواییها در پخت نان بیکیفیت بیتاثیر نیستند.
از سویی بسیاری از نانوایانی که در سطح شهرهای استان به پخت نان مرغوب شهرت دارند، از همین آرد استفاده میکنند ولی داشتن تجربه، حوصله و وقت بیشتر گذاشتن باعث میشود تا نان مرغوبتری به دست مشتریان بدهند.
نان با کیفیت چگونه نانی است؟
نان باکیفیت به نانی گفته میشود که علاوه بر داشتن جذابیت ظاهری فاقد بوی ترشیدگی و دارای حجم مناسبی باشد.
در واقع بافت و مغز نان باید دارای رنگ روشنتر و بافت اسفنجی یکنواختی باشد، همچنین این نان باید دارای ماندگاری بالایی باشد و به سرعت بیات نشود.
برای تولید چنین نانی باید موارد متعددی رعایت شود که لزوم تعیین کیفیت و ارزیابی این موارد در فرآیند پخت نان با کیفیت نان ضروری است: درجه استخراج آرد، تخمیر (مدت زمان و نوع مخمرها)، پخت نان (درجه حرارت تنور و زمان) زمان قابلیت و نحوه نگهداری نان (در نانواییها و منازل)
از برآیند مطالب بالا چنین بر میآید پخت نان با کیفیت علاوه بر نیاز به آرد مرغوب نیاز به آموزش و صرف حوصله نیز میباشد و خمیر خوب با افزودن آب و مخمر به آرد حاصل نمیشود!
نگهداری نان در منزل
هر چند کیفیت نان در میزان دور ریز آن تاثیر دارد ولی نحوه نگهداری نان نیز در میزان بیات شدن و کاهش دور ریز نان موثر است.
نانهای سنتی در کشور به دلیل مسطح بودن به سرعت بیات میشوند و بافت آن سفت میشود. برای جلوگیری از این امر نان بلافاصله بعد از خروج از تنور باید سرد شود و برای حفظ بافت آن هرگز نباید به تعداد زیاد روی هم چیده شود در منزل و یا شرایطی که بخواهیم مقدار زیادی نان را برای مدت بیشتر از یک روز تا چند ماه نگهداری کنیم باید از روش خشک کردن و یا از روش انجماد استفاده کنیم مثلا برای نگهداری نان بربری نمیشود آن را خشک کرد ولی با انجماد میتوان کیفیت و تازگی آن را برای چند روز حفظ کرد.
سخن پایانی؛
با توجه به نزدیکی ماه رحمت خدا، ماه مبارک رمضان و نیاز بیشتر به نان مرغوب و با کیفیت در این ماه، امید است مسئولان با نظارت بیشتر، اعطای وام برای تعویض وسایل فرسوده نانواییها و با برگزاری دورههای آموزشی مناسب زمینههای عرضه نان با کیفیت و دارای ماندگاری بالا را در نانواییهای استان فراهم کنند./فارس
ارسال دیدگاه