علت حادثه معدن زمستان یورت مشخص نشد/ آثار ذوب شدگی در معدن

عضو هیئت رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه هنوز به علت اصلی حادثه معدن زمستان یورت نرسیده ایم، گفت: کمبودهایی در معدن وجود داشته اما دلیل انفجار نبوده است.

  با گزارش از زرین نامه به نقل از مهر، گروه استان ها- زهرا بهرامی: حوالی ظهر ۱۳ اردیبهشت ماه بود که حادثه انفجار و ریزش آوار در معدن زمستان یورت آزادشهر زندگی کارگران معدن زغال سنگ را سیاه کرد.

اگر تا آن روز کارگران معدن زغال سنگ زمستان یورت هر شب با دست و صورت سیاه و آغشته به گرد زغال به خانه بازمی گشتند اما این حادثه پرونده بازگشت به زندگی ۴۳ معدنچی را برای همیشه بست.

ساعات اولیه پس از حادثه علت انفجار، انتشار گاز در تونل و سهل انگاری عوامل انسانی در تعویض باتری لوکوموتیو اعلام شد، علتی که هنوز صحت و سقم آن برای کارشناسان دادگستری به عنوان مراجع رسمی رسیدگی به این پرونده مشخص نشده است.

۱۷ خردادماه در حالی که تروریست ها قصد داشتن وارد مجلس شورای اسلامی شوند، اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس در صحن علنی مشغول قرائت گزارش مقدماتی تیم حقیقت یاب از حادثه معدن زمستان یورت بودند و پوشش وسیع حادثه ترور تا حدود زیادی باعث شد گزارش مقدماتی حادثه زمستان یورت بازیاب پررنگی در رسانه ها نداشته باشد.

به شرح حادثه پرداختیم

با رامین نورقلی پور، عضو هیئت رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی که یکی از اعضای کمیته حقیقت یاب حادثه معدن زغال سنگ هم هست به گفتگو نشستیم و نماینده مردم شهرستان های غرب استان گلستان به خبرنگار مهر یادآور شد: در روزهای نخست پس از حادثه معدن زمستان یورت آزادشهر کمیته حقیقت یاب تشکیل شد.

تا این لحظه مشخص شده در زمان حادثه، غلظت گازهای قابل انفجار در معدن بسیار بالا بوده و از طرف دیگر باتری توسط مسئول فنی معدن وارد تونل شده و بعد انفجار رخ داده استوی گفت: تیم حقیقت یاب از مجموعه ای از صاحب نظران و متخصصان معدن در حوزه آموزش و اجرا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی از کمیسیون صنایع و معادن و کارشناسان مرکز پژوهش های مجلس و نمایندگان وزارت صنایع و تعاون تشکیل شده است.

عضو هیئت رئیسه کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی افزود: اعضای این کمیته تاکنون دوبار از معدن زمستای یورت بازدید کرده اند اما باید در بازدید بعدی به جبهه اصلی کار (محل اصلی حادثه) دست پیدا کنند و شواهد موجود را بررسی کرده و به علت اصلی حادثه دست یابند.

نورقلی پور از برگزاری چند جلسه با حضور اعضای کمیته حقیقت یاب خبرداد و اظهار کرد: بعد از این جلسات گزارش مقدماتی از حادثه معدن تهیه و در صحن علنی مجلس قرائت شد.

وی با تاکید بر اینکه در گزارش مقدماتی بیشتر به شرح حادثه پرداختیم، ادامه داد: وضعیت معدن و حادثه را از زوایای مختلف تشریح کردیم اما هنوز به علت اصلی حادثه نرسیده ایم.

وی به دلایل نرسیدن به علت حادثه هم اشاره و بیان کرد: حادثه پیچیده ای است و هنوز سوال های بی شماری در ذهن اعضای کمیته حقیقت یاب که سال های زیادی تجربه کاری دارند، وجود دارد.

نماینده مردم شهرستان های غرب استان گلستان در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: آن چه تا این لحظه مشخص شده این است که در زمان حادثه غلظت گازهای قابل انفجار در معدن بسیار بالا بوده و از طرف دیگر باتری توسط مسئول فنی معدن وارد تونل شده و بعد از آن انفجار رخ داده است.

وی تصریح کرد: اینکه باتری باعث انفجار شده یا عوامل دیگری هم وجود داشته، ابتدا انفجار رخ داده و انفجار باعث ریزش آوار شده، منبع اصلی انفجار از ناحیه لوکوموتیو بود و ... سوال های است که باید به پاسخ آن ها دست یابیم.

وی خاطرنشان کرد: آن چه به عنوان گزارش مقدماتی ارائه شد تشریح حادثه و آن چیزی است که شاهدان از محل حادثه دیده اند و روایت می کنند.

نماینده مردم بندرترکمن، بندرگز، گمیشان و کردکوی در مجلس شورای اسلامی همچنین گفت: تنها دو نفر تاکنون به جبهه اصلی کار وارد شده اند و بنابر مشاهدات آن ها تعدادی از وسایل و بخشی از پوشاک کارگران جانباخته این حادثه ذوب شده است.

پیچیدگی پرونده کار را سخت کرده است

وی افزود: این ذوب شدگی نشان دهنده گرمای بسیار بالا در معدن است و آیا گرما باعث انفجار بود، گرد زغال و یا گاز متان عامل انفجار بود و سوال هایی شبیه به این بر پیچیدگی حادثه زمستان یورت می افزاید.

نورقلی پور متذکر شد: برای رسیدن به پاسخ سوال هایی که بر پیچیدگی حادثه معدن زمستان یورت می افزاید نیاز داریم به جبهه اصلی کار دست پیدا کنیم و این دسترس تاکنون خیلی سخت بوده است.

وی با بیان اینکه آواربرداری معدن کار آسانی نیست، ادامه داد: امیدواریم کار پاکسازی و آواربرداری از تونل به زودی پایان یابد تا متخصصان و اعضای کمیته حقیقت یاب بتوانند به سینه کار دست یابند.

وی تاکید کرد: باید تمام بقایای به دست آمده از وسایل داخل تونل و لوکوموتیو مورد بررسی قرار گیرد تا بتوانیم به دلیل اصلی واقعه برسیم.

نورقلی پور یادآور شد: تنها در روزهای پایانی عملیات امداد و نجات دو نفر ریسک را به جان خریدند و این خطر را پذیرفتند که از مجرای بسیار باریک به جبهه اصلی و محل کار معدنچیان وارد شوند.

 

گزارش اولیه فقط به توصیف واقعه پرداخته و به دلایل نپرداخته است؛ به دلیل مشخص نبودن علت حادثه در گزارش مقدماتی فقط احتمالات در خصوص دلایل حادثه بیان شده استوی بیان کرد: همه کارگران به علت خفگی و انفجار به وجود آمده در معدن جان باخته بودند و این دو بزرگوار شرایطی برای انتقال اجساد معدنچیان به خارج تونل را فراهم کردند و تعریف وضعیت سینه کار از طرف این دو بزرگوار انجام شده است.

عضو هیئت رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی یک بار دیگر متذکر شد: گزارش اولیه فقط به توصیف واقعه پرداخته و به دلایل نپرداخته است؛ به دلیل مشخص نبودن علت حادثه در گزارش مقدماتی فقط احتمالات بیان شده است.

در کمبود وسایل ایمنی معدن تردید نداریم

وی تصریح کرد: در کمبود وسایل و ادوات ایمنی مورد نیاز معدن زمستان یورت هیچ تردیدی وجود ندارد؛ در گزارش مقدماتی به تعداد گازسنج ها، نوع آن نوع خود نجات هایی که همراه کارگران بوده هم اشاره شده است.

وی اظهار کرد: هرچند وزیر صنعت، معدن و تجارت گزارش داده اند که مدتی قبل از وقوع حادثه تعدادی گازسنج به معدن داده اند اما به نظر می رسد بخشی از آن استفاده شده است.

نورقلی پور خاطرنشان کرد: تهویه معدن زمستان یورت طبیعی بوده و سیستم دیگری که در تونل تهویه ایجاد کند، وجود نداشته، نه تنها در زمستان یورت بلکه در بسیاری از معادن زغال سنگ کشور تهویه به صورت طبیعی انجام می شود.

نماینده مردم شهرستان های چهارگانه غرب استان تاکید کرد: معدن زمستان یورت دچار کمبوده هایی بوده و در این مورد شک نداریم اما به طور قطع و یقین این کمبودها دلیل وقوع انفجار نبوده است.

وی گفت: ما به دنبال دلیل وقوع انفجار هستیم و در روزهای اخیر با بازگشت حدود ۴۰ یا ۵۰ نفر از کارگران، کار آواربرداری و پاکسازی تونل آغاز شده و امیدواریم هرچه سریع تر بتوانیم به محل حادثه دسترسی پیدا کرده و شرایط کار را مورد بررسی قرار دهیم.

به گفته نورقلی پور هم اکنون تعدادی از کارگران بی کار شده زمستان یورت از بیمه بیکاری استفاده می کنند و آن تعداد هم که شرایط استفاده از بیمه بیکاری نداشته اند، با توافق های انجام شده بین کارگران و کارفرما به منظور آوار برداری و پاکسازی مجدد در معدن زغال سنگ آزادشهر مشغول کار شده اند.