زرین نامه: هفته کتاب و کتابخوانی شروع شد و وجود یک کتاب به ازای هر سه گلستانی، پایین بودن سرانه عضویت در کتابخانه ها و فضای مطالعه، سبب شده تا یار مهربان همچنان در نگارستان ایران زمین غربیه باشد و چندان در سبد خانوارها قرار نگیرد.
به گزارش زرین نامه، در حال حاضر 500 هزار جلد کتاب، 69 کتابخانه و 80 هزار عضو کتابخانه در گلستان وجود دارد، که این آمارها پاسخگوی نیاز فرهنگی و جمعیتی استان نیست و سرانه مطالعه نیز 17 دقیقه کمتر است.
در این زمینه مدیرکل کتابخانه های عمومی گلستان به خبرنگار مهر می گوید: طبق استاندارد کشور ما باید به ازای هر نفر 1.5 جلد کتاب داشته باشیم که با درنظرگرفتن جمعیت استان باید در مجموع نزدیک به سه میلیون کتاب داشته باشیم که 500 هزار کتاب بیشتر نداریم و با استاندارد ها فاصله زیادی داریم.
سید حسین علوی با اشاره به سرانه مطالعه گفت: سرانه مطالعه در کل کشور، روزانه 76 دقیقه است که این آمار در استان 59 دقیقه در روز است.
وی اظهار داشت: در گذشته پنج شاخص ازجمله مطالعات غیر درسی، روزنامه، کتاب های تخصصی و... را در مطالعه کتاب در نظر می گرفتند که اکنون حوزه دینی واعتقادی هم به آن اضافه شده است.
وی خاطر نشان کرد: سرانه عضویت در کتابخانه ها 35 درصد جمعیت مردم منطقه است که ما 40 هزار نفر از مردم و 40 هزار نفر دانشجو که در مجموع 80 هزار نفر در کتابخانه ها ی عمومی استان عضو هستند که باز هم شاهد هستیم که با سرانه کشور اختلاف زیادی داریم.
علوی بیان داشت: از نظرسرانه، استان در جایگاه 25 کشور است.
مدیرکل کتابخانه های عمومی گلستان درباره شمار کتابخانه های استان گفت: در کل استان تعداد 62 کتابخانه درجه گرفته شده رسمی نهاد را داریم که تعداد هفت کتابخانه در حال افتتاح داریم که در مجموع تعداد 69 کتابخانه زیر نظر نهاد است.
وی بیان داشت: این آمار در سال 88 تعداد 23 کتابخانه بود و از تعداد 69 کتابخانه ای که در کل استان داریم، تعداد 20 کتابخانه در گرگان فعال است.
سید حسین علوی بیان داشت: همچنین تعداد یک کتابخانه عمومی (میرداماد) به صورت مشارکتی مستقل داریم و بقیه کتابخانه ها به صورت مشارکتی با دستگاه ها فعالیت می کنند یعنی نیاز به کتاب و کمک دارد که ما آن را تامین می کنیم.
مدیر نهاد کتابخانه های استان گلستان با اشاره به تعداد کتاب ها در کتابخانه های استان گفت: در کل استان نزدیک به 500 هزار نسخه کتاب در کتابخانه های عمومی داریم و طبق نظر سنجی بیشترین درخواست کتاب را در حوزه ادبیات و بعد از آن دین و اختصاصی را داریم که در این حوزه ها با کمبود کتاب مواجه هستیم.
وی با اشاره به آغاز هفته کتاب و برنامه های هفته کتاب گفت: نهاد کتابخانه های استان در حرکتی جالب اقدام به راه اندازی ایستگاه های مطالعه با همکاری دستگاه هایی همچون کانون پرورش کودکان و نوجوانان و ارشاد در اماکن عمومی کرده است و بعنوان نمونه این کار درفرودگاه و پایانه های مسافر بری غرب و شرق استان انجام شده است.
علوی افزود: امسال هفت دستگاه الکترونیکی، ایستگاه مطالعه را خریداری کرده ایم که قرار است بزودی از آنها رونمایی شود و برای واگذاری آنها با دستگاه ها و بانک ها صحبت هایی شده است و اداراتی که علاقه به راه اندازی این دستگاه ها در سیستم خود دارند باید 50 درصد از هزینه ها را بپردازند.
راه اندازی کتابخانه شبانه روزی
وی با اشاره به راه اندازی کتابخانه عمومی شبانه روزی گفت: راه اندازی کتابخانه شبانه روزی در استان با توجه به درخواستهایی که از سوی مردم در این زمینه داشتیم این نیاز مبرم است واقداماتی را انجام داده ایم.
علوی گفت: کتابخانه بشارت بعنوان کتابخانه شبانه روزی انتخاب کردیم و درصدد فراهم کردن شرایط آن هستیم تا علاقمندان بتوانند از آن استفاده کنند، کتابخانه شبانه روزی در چند شهر کشور که بعنوان پایلوت این کار انتخاب شده بود راه اندازی شد که خیلی موفق بود و اکنون راه اندازی کتابخانه شبانه روزی برای همه شهرها در دستور کار نهاد کتابخانه های کشور قرار گرفته است.
وی اظهار داشت: ما برای راه اندازی کتابخانه بشارت به عنوان کتابخانه شبانه روزی مشکلاتی از قبیل نصب برق فشار قوی، نصب دوربین مدار بسته که یکی از ضروریات محسوب می شود و از مهمتر نامه ای که برای شورای تامین شهرستان برای موافقت با این کار فرستاده ایم و تا امروز جوابی نگرفته ایم که البته برا ی موافقت آنها نیاز به ساماندهی شرایط ایجاد آن از قبیل همکاری و نصب دوربین های مداربسته، هماهنگی با اورژانس "،آمبولانس، پلیس و غیره برای همکاری داریم که در صدد رفع این مشکلات هستیم تا هرچه سریعتر این کتابخانه را راه اندازی کنیم.
مدیرکل کتابخانه های عمومی گلستان گفت: البته ما در حال حاضر کتابخانه میر فندرسکی که تا 8 شب و همچنین کتابخانه بشارت که تا 11 شب فعال هستند را داریم که امیدواریم تمامی مشکلات تاسیساتی کتابخانه بشارت را بتوانیم تا یک ماه آینده رفع کنیم.
انجمن خیرین کتابخانه ساز
وی با اشاره به فعالیت های خیرین مدرسه ساز اذاعان داشت: امسال در نظر داریم انجمن خیرین کتابخانه ساز را در هفته کتاب به عنوان یکی از فعالیت های مرجع برگزار کنیم تا در جهت رفع کمبود کتابخانه قدمی برداشته باشیم چون ما با وجود ساخت این همه کتابخانه باز هم کمبودکتابخانه داریم./مهر
ارسال دیدگاه