احتجاب آفت این روز های مملکت ما

زرین نامه: روی نهان کردن از مردم باعث می شود که از آنچه در پس پرده مانده بی خبر بمانند در نتیجه بزرگ در نزدشان کوچک می نماید و کوچک بزرگ وانمود می شود و زیبا را زشت می پندارند و زشت را زیبا و حق با باطل به هم آمیخته می گردد.

به گزارش زرین نامه؛ در حکومت و مدیریت علوی به پیروی از سیره نبوی " احتجاب " به شدت نفی شده و امام علی(ع) دور بودن از مردمان و فاصله گرفتن از آنان و ارتباط مستقسم نداشتن با ایشان و در نتیجه بی اطلاع یا کم اطلاع بودن از مردمان و مشکلات و نظرهای واقعی آنان را پدیده ای خطرناک و پرآفت برای حکومت و مدیریت دانسته و سخت از آن پرهیز داده است.

امّا بعدُ (هذا) فلا تُطَوِّلَنَّ اِحتِجابَکَ عَن رَعیَّتِک

" و پس از این موضوع هرگز نباید که روی نهان کردن تو از شهروندان به درازا بکشد "

تعبیر " فلا تطولن " ( مبادا به درازا بکشد ) بیانگر آن است که زمامداران و مدیران نمی توانند در تمام اوقات در میان مردم و در ارتباط مستقیم با آنان باشند و طبیعی است که آنان گذشته از زندگی شخصی ، باید به کارهای حکومتی و مدیریتی بپردازنو برای برنامه ریزی و سازماندهی و هدایت و نظارت وقت بگذرانند ، ولی نباید مدیریت زمان آنها به گونه ای باشد که " احتجاب " پیش آید.

هر چند که در شرایط مختلف زمانی و با وجود امکانات گوناگون ، شکل ارتباط مستقیم با مردم ( بعنوان الگوی مترقی در حکومت اسلامی ) و لمس مسایل و مشکلات آنان و در جریان امور بودن ، تغییر کند ، اما پرهیز از "احتجاب" بعنوان یک اصل باید حفظ گردد.

تقارن ایام البیض با مذاکرات نهایی 3 روزه توافق نامه ژنو مقایسه و ارزیابی این رویداد را با مدل حکومت و مدیریت علوی به ذهن نگارنده متبادر نمود . این گام های نهایی در حالی برداشته می شود که یک ابهام سنگین ( علیرغم اعتماد به تیم مذاکره کننده) در بین مردم و برخی مسولین خودنمایی می کند.

البته برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و اساتید دانشگاه با حضور در مجامع مختلف و استانها ( که با استقبال چشمگیر مردم مواجه شد ) سعی در ابهام زدایی و روشنگری داشتند اما خوب می دانیم این آگاهی بخشی از طریق کسب اطلاعات از مسیر آنچه باید باشد نبوده است و در بایکوت خبری موجود بی جواب هم باقی ماند :

- مخالفت صدا و سیما با برگزاری هرگونه تهیه و پخش جلسه نقد و بررسی توافقنامه

- توهین ، تهدید ، تحقیر ، تحریم و مصادره اموال ایران توسط شیطان بزرگ امریکا در این مدت

- رفتار غیر دیپلماتیک و زننده هیات اروپایی با برخی مسولین ارشد نظام

- ملاقات اشتون با محکومین فتنه و براندازی نظام در سال 88

و مورادی ازاین قبیل ( که نمیدانم ربطی به عدم استقبال از انصراف دریافت یارانه هم دارد یا نه ) تامل در امور را ضروری تر می نماید.

از دید امام علی (ع) "احتجاب" از یک سو به مردمان و اداره شوندگان آسیب میزند و آنان را از حقشان محروم میسازد و امکان ارتباط سالم و بیان نظر ها و انتقاد ها را از ایشان می گیرد و از دیگر سو به حکومت و مدیریت از جنبه های گوناگون آسیب وارد می کند و آن را از آگاهی های لازم و درک درست مسائل و ارتباط های جهت دهنده به تصمیم ها و اقدامات محروم می کند:

فَاِنَّ اِحتِجابَ الوُلاةِ عَنِ الرَّعیّةِ، شعبَةٌ مِنَ الضیقِ، وَ قِلّةُ عِلمُ باالاُمورِ.

"زیرا روی نهان کردن سرپرستان از شهروندان نمونه ای است از ایجاد تنگنا و کمی دانش از کارها . "

حکومت و مدیریتی که جای احتجاب را در ساز و کار خود می گشاید در واقع آسیب اصلی را به خود می زند و چرخه درست و عالمانه اداره امور را ناساز وار می کند.

والاحتجابُ منهم یقتعُ عنهم عِلمَ ما احتجبوا دونهُ فیصغُرُ عندهمُ الکبیرُ وَ یعظمُ الصغیرُ و یقبحُ الحسنُ و یحسسُ القبیحُ و یشابُ الحقُّ بالباطلِ

"و روی نهان کردن از مردم باعث می شود که از آنچه در پس پرده مانده بی خبر بمانند در نتیجه بزرگ در نزدشان کوچک می نماید و کوچک بزرگ وانمود می شود و زیبا را زشت می پندارند و زشت را زیبا و حق با باطل به هم آمیخته می گردد. "

ابوذر محمدی

_______________________________

منبع:

دلالت دولت، آیین نامه حکومت و مدیریت در عهدنامه مالک اشتر/ مصطفی دلشاد تهرانی، 1388

نظرات
هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده است اولین نظر را شما ثبت کنید
ثبت دیدگاه

ارسال دیدگاه