آمریکا چقدر برای سرنگونی اسد هزینه کرده است؟
زرین نامه: هر چند دولتمردان آمریکایی در کمک مالی و نظامی به معارضان سوری، گوی سبقت را از سایرین ربودهاند، با این حال، تاب تحمل هیچ گونه کمکی به بشار اسد را ندارند حتی تامین تسلیحاتی که سوریه پیش از شروع ناآرامیها خریداری کرده است.
به گزارش زرین نامه؛ هر گاه پای کمک مالی و تسلیحاتی کشورهای حامی نظام بشار اسد به میان آمده، دولتمردان آمریکایی عزم خود را جزم کردهاند تا به هر نحو ممکن مانع عملی شدن آنها شوند. مصداق آن، تصمیم روسیه برای اجرای قرارداد فروش سامانه دفاع موشکی اس-300 به دمشق است که پیش از آغاز ناآرامیها در سوریه، میان این دو کشور منعقد شده است. با این حال، طی چند روز گذشته که احتمال ارسال این تسلیحات قوت گرفته، سیاستمداران آمریکایی از هر تریبونی برای نکوهش این اقدام مسکو بهره میگیرند و آن را عامل بر هم خوردن تلاشهای مسالمتآمیز بینالمللی برای حل بحران سوریه قلمداد میکنند! اما نکته اینجاست که خود آنها، از همان ابتدای شروع درگیریها دستی در آتش داشتهاند و طی دو سال گذشته از هیچ کمک مالی و تسلیحاتی برای یاری رساندن به معارضان سوری دریغ نکردهاند.
هر چند سابقه کمکهای مالی آمریکا به مخالفان نظام سوریه به خیلی قبلتر از جرقه خوردن تنش در این کشور باز میگردد، اما، زمانی که ناآرامیها در این کشور کلید خورد، کمکهای مالی و تسلیحاتی ایالات متحد به این کشور بحرانزده سرازیر شد.
هر چند، قطعا، بخشی از این کمکها پنهانی بوده و یا با واسطه کشوری ثالث برای مخالفان سوری ارسال شده، اما، میزانی که خود آمریکاییها نیز علنا از آن سخن به میان آوردهاند، نیز مبلغ هنگفتی است. نکته اینجاست، برخی از این مبالغ درست زمانی هزینه شدهاند که دولت سوریه در برخی برههها، آمادگی خود را برای همراهی با طرحهای بینالمللی اعلام کرده است.
از جمله این موارد میتوان به کمک 25 میلیون دلاری کاخ سفید به مخالفان نظام سوریه اشاره کرد، آنهم دقیقا پس از آنکه فروردین ماه سال گذشته، کوفی عنان، نماینده سابق ویژه سازمان ملل در امور سوریه اعلام کرد، دمشق با طرح شش مادهای سازمان ملل برای پایان دادن به بحران سوریه به ویژه طرح آتشبس موافقت کرده است.
چند ماه بعد از این کمک 25 میلیون دلاری، یعنی مهرماه سال گذشته، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه سابق آمریکا در نشست «دوستان سوریه»، از کمک 45 میلیون دلاری واشنگتن به شورشیان سوری خبر داد که به گفته او قرار بود در دو بخش، 15 میلیون دلاری برای تجهیزات ارتباطی و 30 میلیون دلاری برای کمکهای انساندوستانه به دست مخالفان اسد برسد.
با وجود اینکه طی چند سال گذشته، آمریکا خود با بحران اقتصادی دست و پنجه نرم میکند، اما، ظاهرا هزینه کردن برای سرنگونی بشار اسد، از اولویت بالاتری برای دولتمردان آمریکایی برخوردار است. بهمن ماه سال گذشته بود که رسانههای عربی از کمک 155 میلیون دلاری آمریکا به گروههای تروریستی در سوریه خبر دادند.
کمتر از یک ماه بعد از اختصاص این مبلغ هنگفت به معارضان سوری، جان کری، وزیر خارجه آمریکا در نشست «دوستان سوریه» در رم پایتخت ایتالیا، از اعطای 60 میلیون دلار برای تامین «اقلام غیرکشنده» مورد نیاز مخالفان سوری سخن گفت.
منظور از اصطلاح «اقلام غیرکشنده» امکانات و تجهیزات به استثنای اسلحه است و میتواند شامل کمکهای بشردوستانه و اقلامی باشد که برای گروههای مسلح داخلی سوریه نیز قابل استفاده است.
جان کری در همان نشست در مورد نوع کمکهای مورد نظر آمریکا گفت: «ما مقادیری دارو و غذا برای شورای عالی نظامی سوریه ارسال میکنیم که به معنی کمک مستقیم به نیروهای مسلح مخالف حکومت سوریه است.»
اما ظاهرا این کمکهای بشردوستانه آمریکا تمامی ندارد. هنوز یک ماه از اختصاص این بودجه هنگفت برای کمکهای دارویی و غذایی و اقلام غیرکشنده نگذشته بود که یکی از مشاوران کاخ سفید خبر داد، دولت اوباما درصدد است تحت عنوان کمکهای دارویی و غذایی، بیش از 10 میلیون دلار به طور مستقیم به گروههای مسلح کمک کند. جالب اینجاست که کاخ سفید اعلام کرد، 385 میلیون دلار نیز برای کمک به آوارگان و پناهندگان سوری هزینه کرده است.
اردیبهشت ماه سال جاری نیز جان کری پس از دیدار با رهبران معارضین سوری در استانبول با انتشار بیانیهای از تصمیم جدید دولت آمریکا برای ادامه حمایت از تروریستهای سوری و اعطا 123 میلیون دلار دیگر به آنها خبر داد و گفت: «ادامه ارسال تجهیزات برای تروریستهای سوری از طریق فرماندهان ارشد نظامی هدایت کننده مخالفان صورت خواهد پذیرفت.» طبق برخی گزارشها، از جمله وسایل اعطا شده به تروریستهای سوری در بسته پیشنهادی دولت آمریکا وسایل نقلیه زرهی، تجهیزات ارتباطی و جاسوسی پیشرفته و تجهیزات دید در شب ذکر شدهاند.
با یک حساب سرانگشتی میتوان تخمین زد ایالات متحده تاکنون مجموعا 803 میلیون دلار برای سرنگونی بشار اسد هزینه کرده است که طبق ادعای خود آنها، 385 میلیون دلار آن بابت کمک به آوارگان و پناهندگان سوری بوده.
البته این میزان به غیر از تسلیحاتی است که آمریکاییها پنهانی به دست مخالفان سوری رساندهاند و یا غیر از هزینههایی است که نظامیان آمریکایی برای آموزش تروریستهای سوریه خرج کردهاند.
نکته جالب توجه اینجاست، با این همه صرف هزینه برای کمک به سرنگونی بشار اسد، دولتمردان آمریکایی تاب تحمل اجرای قرارداد میان مسکو و دمشق برای فروش سامانه دفاعی اس-300 را ندارند و یا دائما ایران و حزبالله را به کمک مالی و تسلیحاتی به نظام سوریه متهم میکنند. / فارس
ارسال دیدگاه