ترویج فرهنگ پرورش شتر درکشور ضروری است

زرین نامه: استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، با اشاره به مزایای بالای اقتصادی و نیز ارزش غذایی و دارویی شتر، ترویج فرهنگ پرورش این حیوان در کشور را ضروری و بر آن تاکید کرد.

به گزارش زرین نامه؛ دکتر ˈامیر کیاسریˈ روز پنج شنبه در همایش ملی توسعه و پرورش شتر که در دانشگاه گنبدکاووس برگزار شد، گفت: امروزه پرورش شتر دربرخی کشورهای افریقایی و حاشیه خلیج فارس، منبع درآمد بالایی را برای این کشورها به همراه آورده است.

وی بابیان اینکه ۸۰ درصد مساحت کشور را اقلیم خشک و نیمه خشک تشکیل می دهد که برای پرورش شتر مناسب است، افزود: مقاومت بالا و سازگاری با شرایط آب و هوایی خشک و بیابانی این حیوان و نیز نوع تغذیه آن، شتر را در ردیف حیوانات با صرفه اقتصادی بالا قرار داده است.

دکتر کیاسری، اضافه کرد: پرورش شتر می تواند جایگزین پرورش دام های سبک که هزینه بالایی دارند و مراتع بیشتری را نیز تخریب می کنند، شود ضمن اینکه ارزش غذایی و خواص دارویی شیر و گوشت این حیوان نیز درآمد زیادی را نصیب پرورش دهندگان آن و اقتصاد کشور خواهد کرد.

وی با بیان اینکه هیچ الگویی در زمینه پرورش شتر در کشور وجود ندارد، تصریح کرد: با تهیه این الگو و نیز تاسیس بانک اطلاعاتی از تعداد دقیق شترهای موجود درکشور می توان ضمن ترویج فرهنگ پرورش شتر، به ایجاد اشتغال و توسعه گردشگری در کشور کمک کرد.

رییس سازمان جهادکشاورزی استان گلستان نیز برلزوم اتخاذ راهبرد دانش بنیان و عملیاتی برای توسعه و پرورش شتر در کشور را ضروری دانست و بر تحقق آن تاکید کرد.

دکتر ˈمختار مهاجرˈ گفت: ظرفیت های بسیار خوبی در پرورش شتر در کشور و نیز استان گلستان وجود دارد که بایستی با اتخاذ راهبردهای دانش بنیان و عملیاتی آن را اجرایی نمود.

وی با بیان اینکه بایستی در اتخاذ راهبردهای دانش بنیان، جنبه های مختلف اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی پرورش شتر را در نظر گرفت، افزود: باتوجه به ویژگی های شتر و خواص آن، توسعه پرورش این حیوان می تواند یکی از راهکارهای مهم در تحقق اقتصاد مقاومتی درکشور نیز باشد.

مهاجر با بیان اینکه تعدد مراکز تصمیم سازی از عوامل مهم در عدم توسعه پرورش شتر در کشور است، اضافه کرد: در تدوین استراتژی های توسعه پرورش شتر می توان با بومی سازی روش های علمی جهان گام های موثری را برداشت و روش های سنتی را به روش های صنعتی تبدیل نمود.

وی تصریح کرد: برای توسعه پرورش علمی و صنعتی شتر در کشور باید مشارکت ملی وجود داشته باشد ضمن اینکه حمایت های لازم نیز از فعالان این بخش صورت گیرد.

همچنین دراین همایش یکروزه برخی دیگر از سخنرانان نیز با تشریح ابعاد مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، ورزشی و ارزش غذایی و خواص دارویی و درمانی گوشت، شیر و دوغ شتر، برلزوم ترویج فرهنگ پرورش شتر و حمایت از پرورش دهندگان این حیوان تاکید کردند.

استاد دانشگاه گنبدکاووس دراین همایش با اشاره به اهمیت اجتماعی و فرهنگی پرورش شتر دراستان گلستان بویژه قوم ترکمن، گفت: استفاده از شتر در آیین های عروسی بعنوان کجاوه و نیز گوشت، شیر و دوغ شتر که خواص درمانی دارد، بیشتر دراین قوم رایج بوده است.

دکتر ˈآشور محمد قره باشˈ افزود: پرورش شتر بعد از اسب در بین ترکمن ها مرسوم و دارای قدمت بالایی بوده است بطوریکه پرورش دهندگان شتر را ˈدوجی یا دیه جیˈ می نامیدند که اکنون یک طایفه مهم و بزرگ ترکمن به این نام خوانده می شوند.

وی اضافه کرد: ترکمن ها علاوه بر استفاده از گوشت، شتر و دوغ شتر، دربرخی صنایع دستی ازجمله قالی، قالیچه و سوزن دوزی نیز تصاویر شتر را قرار می دادند.

دکتر قره باش، بابیان اینکه بدلیل برخی مشکلات و حمایت های اندک از پرورش دهندگان شتر در این منطقه، امروز نسل شتر تک کوهانه ترکمن درحال انقراض است، تصریح کرد: باید با رفع مشکلات و حمایت های لازم از پرورش دهندگان این حیوان، فرهنگ پرورش شتر را درمنطقه مجدا احیاء نمود.

در پایان این همایش یک روزه که با شرکت فعالان پرورش شتر از ۹ استان کشور و نیز برخی اساتید دانشگاه های کشور در دانشگاه گنبدکاووس برگزار شد، از مقالات برتر تجلیل شد./ایرنا