شخصیتهای خودشیفته حسود و متکبر هستند
یک روانشناس گفت: فرد خودشیفته با دیگران همدلی ندارد و به شکل مرضی حسادت میورزد، خود را برتر از دیگران میداند و دنبال جلب توجه است. این اختلال درمان قطعی ندارد.
به گزارش زرین نامه ؛ عبدالله امیدی اختلال شخصیت خودشیفته را الگوی شناختی، هیجانی و رفتاری عنوان کرد که فرد مبتلا به آن غیر قابل انعطاف است و توجه، آگاهی و احساس او معطوف به خودش است و این الگو در تمام ابعاد زندگی و رفتاری فرد مبتلا جریان دارد.
وی افزود: مبتلایان به اختلال شخصیت خودشیفته در رابطه با دیگران اشتغال ذهنی به موضوعات مربوط به خودشان را دارند و موقع تصمیمگیری نیز این اشتغالات ذهنی موجب میشود تا فقط خودشان را در نظر بگیرند.
* خودشیفتگی چیست؟
عضو هیئت علمی علوم پزشکی کاشان گفت: همه ممکن است در مقاطعی از زندگی خود اشتغال ذهنی نسبت به خود داشته باشیم اما فردی که به طور نافذ، فراگیر و غیر قابل انعطاف این اشتغال ذهنی را داشته باشد در روابط با دیگران دچار مشکل میشود.
*افراد خودشیفته با دیگران همدلی ندارند
وی افزود: مبتلایان به اختلال شخصیت خودشیفته به علت درگیری و اشتغال ذهنی نسبت به مسائل خود با دیگران همدلی ندارند. چنانچه این افراد ازدواج کنند نمیتوانند خود را جای طرف مقابل بگذارند و دنیا را از دریچه نگاه خود میبینند. آنها به شکل مرضی حسادت میورزند و بیشتر اوقات نمیتوانند درک کنند که دیگران نیز قابلیتهایی دارند.
این متخصص حوزه بهداشت روان ادامه داد: مبتلایان به اختلال شخصیت خودشیفته به طور تلخی هیجانات مربوط به حسادت را درک میکنند آنها در مقایسه خود با دیگران نمیتوانند حق را به آنها دهند. حسادت در همه افراد وجود دارد اما کسانی که به طور مرضی حسود هستند خود و دیگران را آزار میدهند.
*شخصیتهایی که فکر میکنند دیگران قدر آنها را نمیدانند
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان گفت: افرادی که به اختلال شخصیت خودشیفته مبتلا هستند خود را برتر از دیگران میبینند. احساس میکنند دیگران قدر آنها را نمیدانند و نمیتوانند قدرت هوش و مقام آنها را درک کنند. این افراد در پی گرفتن توجه و تشویق از سوی اطرافیان خود هستند.بنابراین میتوان آنها را افرادی برشمرد که تقویت و پاداش را از منابع بیرونی میگیرند.
*افرادی که تکبر زیادی دارند
این متخصص حوزه بهداشت روان اظهار داشت: تکبر یکی از ویژگیهایی است که در فکر و رفتار مبتلایان به اختلال شخصیت خودشیفته دیده میشود آنها معمولاً دیگران را استثمار میکنند مثلاً چنانچه به آنها بگوییم که آیا کاری بیرون از منزل دارند که بتوانیم برای آنها انجام دهیم حتماً کاری را خواهند تراشید.
*چه کسانی با مبتلایان به اختلال شخصیت خودشیفته کنار میآیند؟
این روانشناس بالینی با بیان اینکه شخصیتهای وابسته معمولاً در خدمت مبتلایان به اختلال شخصیت خودشیفته هستند تصریح کرد: متبلایان به اختلال شخصیت خودشیفته دوست دارند به طور مداوم از دیگران خدمات بگیرند معمولاً افراد وابسته که نمیتوانند بدون کسانی که به آنها وابسته هستند زندگی کنند به این افراد خدمات ارائه میدهند.
وی تأکید کرد: افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته عاشق خودشان هستند و این عشق افراطی نسبت به خود موجب میشود تا نسبت به محیط و اطرافیان ناسازگار باشند.این عدم سازگاری به دلیل انتظارات زیاد آنها از محیط است.
* خودشیفتگی از کجا نشأت میگیرد؟
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان درباره سببشناسی اختلال شخصیت خودشیفته گفت: این اختلال به زمینه فکری افراد مربوط میشود اما بخش مهمی از آن نشات گرفته از الگوی تربیتی افراد است. خانوادههایی که معتقدند کودکان آنها فوقالعاده باهوش و استثنایی هستند و نیازهای کودک را بدون تأخیر ارضا میکنند به او القا میکنند که از دیگران برتر و بالاتر است.
*معلمان از برجستهسازی موفقیتهای تحصیلی دانشآموزان بپرهیزند
این متخصص حوزه بهداشت روان با انتقاد از برجستهسازی دانشآموزان از منظر تحصیلی که گاهی توسط اولیا مدرسه انجام میگیرد اظهار داشت: متأسفانه گاهی دیده میشود که معلمان به برخی از دانشآموزان که از سایر محصلان موفقتر هستند میگویند نباید با هر کسی مصاحبت کنید این تفکر خطرناک است زیرا منجر به شکلگیری شخصیت خودشیفته در فرد میشود.
*آیا متبلایان به اختلال شخصیت خودشیفته درمانپذیرند؟
این روانشناس بالینی با اشاره به اینکه افسردگی شایعترین اختلال در مبتلایان به اختلال شخصیت خودشیفته است گفت: معمولاً مبتلایان به اختلال شخصیت خودشیفته جهت درمان مراجعه نمیکنند و عواقب این اختلال است که پای آنها را به درمانگاههای روانشناختی باز میکنند.
وی گفت: درمان مبتلایان به دلیل عدم بینش نسبت به شخصیت خود کمی سخت به نظر میرسد. متأسفانه به دلیل اینکه نیازهای افراطی مبتلایان توسط دیگران ارضا میشود آنها مدام دچار تعارض و کشمکش میشوند که این تعارضات به افسردگی و اضطراب در آنها منجر میشود.
امیدی خاطر نشان کرد: به دلیل اینکه اختلال شخصیت مزمن و ریشهای است درمان مبتلایان به کندی پیش میرود اما نمیتوان گفت این اختلال کاملاً بیعلاج است این افراد بهبودی قطعی نخواهند داشت و در درمان تلاش میشود تا مبتلایان را از نظر رفتاری و هیجانی با ارائه مهارتهایی آماده کنیم تا خودشان نیازهایشان را برطرف کنند./فارس
ارسال دیدگاه