مانور 8 آذر در گلستان نیازمند عبور از مرز تلنگر

هشتم آذرماه و مانور سراسری زلزله در سطح مدارس استان گلستان، تلنگری که باید از مرز یک هشدار عبور کند و دغدغه جدی همه فرزندان این سرزمین باشد.

به گزارش زرین نامه؛ اینکه برگزاری سالی یک‎بار مانور نمادین مقابله با زلزله در سطح مدارس، آن هم در مدارسی که از ایمنی مناسبی برخوردار نیستند به چه میزان می‎تواند در ایمنی کودکان و نوجوان این سرزمین موثر باشد، موضوعی است که پاسخ به آن نیازمند فکر زیاد نیست.

اگر چه کسی منکر اثرات مثبت این مانور در مدارس نیست، اما اگر جدی‎تر به موضوع نگاه کنیم، متوجه می‌‏شویم این کار جدا از اثرات مثبت، تنها مسکنی است برای کوتاه‎مدت و مشکلی از آینده حل نخواهد کرد.

*زلزله تنها برای همسایه نیست

واقعیت این است که ما هنوز موضوع زلزله را جدی نگرفته‎ایم و تصور می‎کنیم که این اتفاق همیشه برای همسایه است در حالی که علایم و قراین موجود حکایت از جدی بودن این حادثه در استان ‎زلزله‎خیزی چون گلستان است.

اگر روزی برای آمادگی نوجوانان آموزش دفاعی در مدارس شکل گرفت، امروز هم به نظر می‎رسد مهارت زندگی در کنار پدیده‎های طبیعی نیز باید به عنوان یک اولویت در نظام آموزشی مدنظر قرار گیرد نه اینکه تنها به برگزاری مانوری صوری اکتفا شود.

امسال نیز بنا بر سنت هر ساله مانور زلزله در مدارس سطح استان برگزار می‏‌شود و البته تمرکز مراسم در گرگان در دبیرستان دخترانه متوسطه «عصمت» شهرک امام خمینی«ره» خواهد بود.

مراسمی که هر ساله با صدای آژیر شروع می‏‌شود و چون گذشته دانش‎آموزان در حالی که دستان خود را بر سرشان می‏‌گذارند، آرام آرام از کلاس درس خارج و به حیاط مدرسه می‏‌آیند و حلقه‎هایی را تشکیل می‏‌دهند.

چادر امداد سریعا برقرار می‏‌شود و در یک شرایط فرضی آتش‎نشانی نسبت به اطفای حریق در محوطه و داخل کلاس درس اقدام و امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر نیز نسبت به انتقال یک مجروح فرضی حادثه اقدام می‌‏کند.

بی‎شک اولین سوالی که برای مخاطب این مانور پیش می‎آید این است که این وضعیت تا چه میزان با شرایط واقعی زلزله هم‌خوانی دارد و آیا این دانش‎آموزان در شرایط واقعی نیز این چنین آرام و بی‎حاشیه خواهند بود؛ سوالی که پاسخ دادن به آن زیاد سخت نیست، چرا که مشخص است تنها یک مانور چند دقیقه‎ای نمی‎تواند جامعه دانش‎آموزی را آماده روبه‎رو شدن با چنین شرایط سختی کند، اما از هیچ بهتر است.

*مانور زلزله تلنگری است که باید به دغدغه مبدل شود

مدیرکل مدیریت بحران استان گلستان نیز با تاکید بر اهمیت برگزاری مانور زلزله در سطح مدارس استان اعتقاد دارد این مانور تنها تلنگری است تا فرزندان‌مان بدانند زلزله همواره در کمین آنها و عزیزان‌شان خواهد بود و البته این تلنگر باید به دغدغه مبدل شود.

صادق‎علی مقدم امروز در گفت‎وگو با خبرنگار فارس در گرگان اظهار کرد: زلزله تهدیدی جدی در گلستان است و باید برای کودکان به عنوان تاثیرپذیرترین قشر از این پدیده طبیعی، یک برنامه آموزشی مناسب طراحی و اجرا کرد.

وی ادامه داد: هدف از اجرای مانور هشت آذر در مدارس سطح استان گلستان، افزایش سطح آگاهی دانش‎آموزان درباره زلزله و ایجاد آمادگی آنها برای انجام واکنش‎های رفتاری صحیح و سریع در برابر این پدیده طبیعی است.

دبیر شورای هماهنگی مدیریت بحران استان گلستان خاطرنشان کرد: شعار امسال با موضوع «مدرسه ایمن، تاب‌آوری جامعه» به دنبال سوق دادن نگاه‎ کشور به سمت ایمن‎سازی سازه‎ای و غیرسازه‎ای مدارس و افزایش تاب‏‌آوری جامعه است.

مقدم با اشاره به اهمیت ایمن‎سازی در مدارس به عنوان برنامه‎محوری مدیریت بحران استان افزود: طی دو سال گذشته، مقاوم‎سازی غیرسازه‎ای مدارس استان به شکل پایلوت در مدارس گنبدکاووس اجرا شد که با تزریق اعتبار این برنامه تداوم خواهد یافت.

*اعتبار مقاوم‎سازی مدارس باید سالانه در اعتبارات ملی و استانی لحاظ شود

وی یادآور شد: اهمیت موضوع مقاوم‎سازی ایمنی مدارس باید با اعلام برنامه کشوری برای این موضوع و اعتبارات مناسب به این بخش به شکل جدی توسط مسئولان دستگاه‎های متولی مورد توجه قرار گیرد تا شاهد فاجعه در این بخش نباشیم.

همچنین مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر استان گلستان بیان کرد: با توجه به لرزه‎خیزی کشور و اهمیت آمادگی دانش‎آموزان و کادر آموزشی مدارس در برابر این پدیده طبیعی، مانور سراسری زلزله و ایمنی امسال هشت آذرماه در مدارس گلستان همچون دیگر نقاط کشور برگزار شد.

مجتبی اکبری در گفت‎و‎گو با خبرنگار فارس در گرگان اذعان کرد: این مانور سراسری با هدف ایجاد آمادگی برای رویارویی با یک زلزله واقعی و کاهش آسیب‎های ناشی از این پدیده طبیعی است.

وی تاکید کرد: ایمنی ساختمان مدارس به عنوان مهم‎ترین عامل در جلوگیری از خسارات ناشی از زلزله و کاهش مرگ و میر دانش‌آموزان و کارکنان تلقی می‎شود و با توجه به این موضوع، شعار اصلی امسال مانور زلزله و ایمنی «مدرسه ایمن» است.

اکبری با تاکید بر نمادین بودن این برنامه آموزشی تصریح کرد: باید جدی‎تر به موضوع زلزله توجه کرد و طبق برنامه این مانور را به دیگر برنامه‎های آموزشی مرتبط با تهدید زلزله ارتقا داد.

وی یادآور شد: اگر بتوانیم لایه‎های کودک و نوجوان جامعه را به درستی و کاربردی آموزش داده و موجب بروز رفتار منطقی و حساب‎شده آنها در برابر حوادث طبیعی باشیم، می‎توان گفت در آینده جامعه ایمن‎تری خواهیم داشت.

همچنین رئیس سازمان دانش‌آموزی استان گلستان با بیان اینکه پیشگیری از وقوع حوادث در زمان زلزله بسیار مهم است، بیان داشت: چک لیست‏‌هایی برای مدیران تهیه شده بود تا آنها ضمن برگزاری این مانور، امکانات و سازه‌های مدرسه را مورد ارزیابی قرار داده و درصورت هرگونه نقصی وضعیت را به مراجع ذی‌صلاحی چون سازمان نوسازی مدارس اعلام کنند.

سیدخلیل حسینی اضافه کرد: در هر شهرستان یک مدرسه به عنوان متمرکز شهرستانی این مانور را با هدف ارائه آموزش‎های لازم و کسب آمادگی دانش‌آموزان برای رویارویی با یک پدیده طبیعی مانند زلزله اجرا می‏‌کند.

*رفتار در برابر پدیده‎های طبیعی در متون درسی گنجانده شود

وی با بیان اینکه گلستان استانی زلزله‌خیز محسوب می‎شود، خاطرنشان کرد: این مانور برای پیشگیری از حوادث ناشی از زلزله، کاهش خسارات جانی و مالی از طریق ارتقای فرهنگ ایمنی و مقاوم‌سازی سازه‎ای و غیرسازه‎ای مدارس و امکانات غیرسازه‎ای، ایجاد و ارتقای مهارت‌های فردی و جمعی دانش‌آموزان برای واکنش صحیح و سریع در برابر زلزله انجام می‎گیرد.

آنچه پیداست، مانور سراسری زلزله گام ارزشمندی برای تلنگر به جامعه دانش‎آموزی است تا متوجه خطر این پدیده طبیعی باشند، اما نباید تنها به این مانور بسنده شود، بلکه باید آموزش و پرورش موضوع رفتار در مقابل پدیده‎های طبیعی را به عنوان یک مهارت در متون درسی خود بگنجاند.

انتهای پیام/م