خواص توت فرنگی برای سلامتی، زیبایی و لاغری

توت فرنگی میوه‌ای است شیرین، به‌شکل قلب که طعم خاص آن محبوبیت بسیاری دارد. این میوه در بسیاری از مناطق دنیا به‌طور بومی وجود دارد و متعلق به راسته‌ی گل‌سرخ‌سانان است.

به گزارش زرین نامه ؛ توت فرنگی در پیشگیری از سرطان، بهبود التهاب مفصل، نقرس و بیماری‌های قلبی-عروقی مفید است. همچنین حاوی پل فنول و آنتی اکسیدان است که به تقویت سیستم ایمنی و سلامت پوست و مو کمک می کند، اما فقط به همین‌جا ختم نمی‌شود، همراه ما باشید تا با تمام خواص توت فرنگی، نحوه‌ی مصرف، خرید و عوارض جانبی مصرف بیش‌ازحد آن صحبت کنیم.

توت فرنگی چیست؟
توت فرنگی میوه‌ای است شیرین، به‌شکل قلب که طعم خاص آن محبوبیت بسیاری دارد. این میوه در بسیاری از مناطق دنیا به‌طور بومی وجود دارد و متعلق به راسته‌ی گل‌سرخ‌سانان است. توت فرنگی طعم منحصربه‌فرد و رایحه‌ی خوبی دارد. توت فرنگی برخلاف نامش (استرابِری) ازلحاظ گیاه‌شناسی به خانواده‌ی بری‌ها تعلق ندارد. درواقع توت فرنگی میوه‌ای کاذب است. یعنی بخش گوشتی توت فرنگی از تخم‌دان‌ها تشکیل نشده‌اند، بلکه هر تخم قابل‌رؤیت در سطح توت فرنگی از مادگی مشتق شده‌ است. برگ‌های توت فرنگی را می‌توان به‌طور خام، پخته یا حتی به‌شکل چای استفاده کرد. توت فرنگی از بوته رشد می‌کند، واریته‌های (جوره) مختلفی دارد و جزو میوه‌های فصلی است.

توت فرنگی سرشار از انواع ویتامین ها و مواد معدنی است. ازجمله‌ی آنها می‌توان به ویتامین C، ویتامین K، فولات، پتاسیم، منگنز و منیزیم اشاره کرد. توت فرنگی یکی از خوراکی های سرشار از فیبر با کالری پایین بوده و دارای مقدار زیادی پلی فنول و آنتی اکسیدان‌ است. یک فنجان توت فرنگی تنها ۴۹ کالری انرژی دارد و محتوی ۳ گرم فیبر و ۱۲ گرم کربوهیدرات است.

درادامه به مهم‌ترین خواص توت فرنگی نگاهی دقیق‌تر می‌اندازیم.

۱. بهبود عملکرد قلب

بهبود عملکرد قلب از خواص توت فرنگی است.

توت فرنگی سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی است که برای قلب مفیدند. ازجمله‌ی آنها می‌توان به الاجیک اسید (اسید الاژیک) و فلاونوئیدهایی مانند آنتوسیانین، کاتچین، کوئرستین و کمپفرول اشاره کرد. این ترکیبات فنلی با کاهش کلسترول کامل و کلسترول بد (LDL)، باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی می‌شوند. همچنین با ایجاد آرامش در رگ‌های خونی، به گردش خون کمک و از بروز مشکلات قلبی-عروقی جلوگیری می‌کنند. علاوه‌براین فیبر بالا، ویتامین سی و فولات موجود در توت فرنگی با کاهش کلسترول در رگ‌ها به سلامت قلب کمک می‌کند.

۲. خواص توت فرنگی برای پوست: مراقبت از پوست

توت فرنگی محتوی اسید سالیسیلیک، آلفاهیدروکسی‌اسید (AHA) و الاجیک اسید بوده و از هیپرپیگمانتاسیون (ایجاد لکه های قهوه ای پوست) کاسته، و در پیشگیری از بروز آکنه و لایه برداری پوست از سلول‌های مرده مؤثر است. برای افزایش درخشندگی پوست می‌توانید به‌‌کمک توت فرنگی یک ماسک تهیه کنید. برای درست‌کردن این ماسک ۴ تا ۵ عدد توت فرنگی را له و با یک قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید. آن را بر روی پوست‌تان بمالید و کمی صبر کنید تا خشک شود. در نهایت نیز آن را بشویید.
تبلیغات

۳. ضدپیری

ویتامین C موجود در توت فرنگی باعث افزایش کلاژن سازی پوست می‌شود، به خوش‌رنگی پوست کمک می‌کند و خاصیت ضدپیری بر آن دارد. براساس مطالعه‌ای عصاره‌ی توت فرنگی سرشار از آنتوسیانین بوده و در مراقبت از پوست در برابر تابش پرتوهای فرابنفش مؤثر است.

۴. مراقبت از چشم

مراقبت از چشم یکی از خواص توت فرنگی است. مصرف توت فرنگی می‌تواند از بروز بیماری‌هایی مانند خشکی چشم، تخریب اعصاب بینایی، تباهی لکه‌ی زرد (شایع‌ترین علت کوری در افراد مسن)، اختلالات بینایی و افزایش آسیب‌پذیری نسبت به عفونت‌ها جلوگیری کند. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در توت فرنگی مانند فلاونوئیدها، فیتوکمیکال‌های فنلی و الاجیک اسید از بروز بیشتر مشکلات چشم جلوگیری می‌کنند. زیرا می‌توانند با آسیب‌های ناشی از رادیکال های آزاد مبارزه بکنند.

مشکل دیگری که توت فرنگی می‌تواند از آن جلوگیری کند، بروز اختلال در فشار داخل چشم است. توت فرنگی با داشتن پتاسیم به حفظ فشار مناسب داخل چشم کمک می‌کند.

۵. کاهش فشار خون بالا

توت فرنگی به کاهش فشار خون بالا کمک می‌کند. توت فرنگی سرشار از پتاسیم و منیزیم بوده که هر دوی آنها خاصیت اتساع عروق را دارد و فشار خون بالا و سفتی سرخ‌رگ‌ها و رگ‌های خونی را کاهش می‌دهند. این امر خون‌رسانی را به بخش‌های مختلف بدن تسهیل و کمک می‌کند تا آنها وظایف خود را به‌خوبی انجام بدهند.

۶. پیشگیری از سرطان

پیشگیری از سرطان از خواص توت فرنگی است.

پیشگیری از سرطان یکی دیگر از خواص توت فرنگی است. ویتامین C، فولات، آنتوسیانین، کوئرستین و کمپفرول تنها بخشی از فلاونوئیدهای موجود در توت فرنگی هستند که خاصیت آنتی‌اکسیدانی بالایی دارند. آنها در کنار هم یک خط دفاعی قوی برای مبارزه با انواع سرطان ها و رشد تومورها ایجاد می‌کنند. مصرف روزمره‌ی توت فرنگی می‌تواند موجب کاهش سلول‌های سرطانی و متاستاز (گسترش سرطان از بافتی به بافت دیگر) آنها بشود. براساس مطالعه‌ای پودر توت‌فرنگی منجمد می‌تواند از سرطان مری پیشگیری بکند.

۷. تقویت دستگاه ایمنی

ویتامین C موجود در توت فرنگی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود و در درمان سرفه و درمان سرماخوردگی معمولی مؤثر است. تنها یک وعده توت فرنگی محتوی ۱۵۰٪ نیاز روزانه‌تان به ویتامین C است!

۸. درمان التهاب مفصل و نقرس

توت فرنگی سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها و ترکیبات سم زدایی از بدن است که درد ناشی از نقرس و التهاب مفاصل را کاهش می‌دهند. همچنین توت فرنگی علائم التهاب مفصل مانند تخریب تدریجی عضلات و بافت‌ها، خشکی مایعات روان‌کننده‌ی موجود در مفاصل و تجمع مواد سمی و اسیدها (مانند اسید اوریک) را در بدن کاهش می‌دهد.

۹. تقویت عملکرد مغز

یکی از خواص توت فرنگی این است که به تقویت عملکرد مغز کمک می‌کند. توت فرنگی سرشار از ید، ویتامین C و فیتوکمیکال‌هایی بوده که به عملکرد مناسب دستگاه عصبی کمک می‌کنند. پتاسیم موجود در توت فرنگی می‌تواند با افزایش جریان خون در مغز، عملکرد شناختی فرد را افزایش بدهد. براساس مطالعه‌ای بر روی زنان مسن که مصرف توت فرنگی و بلوبری زیادی داشتند، آنتوسیانین‌ها و سایر فلاونوئیدها کاهش عملکرد شناختی افراد را به‌تأخیر می‌اندازد.

۱۰. خواص توت فرنگی برای لاغری: کاهش وزن

توت فرنگی تولید آدیپونکتین و لپتین را که هر دو از هورمون‌های مربوط به چربی سوزی هستند افزایش می‌دهد. همچنین آنها باعث کاهش اشتها، کاهش گلوکز، کاهش چربی و کاهش وزن می‌شوند.

۱۱. پیشگیری از بیماری‌های مادرزادی

اسید فولیک موجود در توت فرنگی ویتامینی ضروری است که در دوران بارداری اهمیت مضاعفی پیدا می‌کند. اسید فولیک از بروز بیماری‌های مادرزادی که از بدو تولد همراه نوزاد هستند، جلوگیری می‌کند. همچینن اسید فولیک برای حفظ سلامت مادر در دوران بارداری موردنیاز است.

۱۲. کاهش التهابات

کاهش التهاب یکی دیگر از خواص توت فرنگی است. توت فرنگی میزان پروتئین واکنشی سی را در بدن کاهش می‌دهد. کبد این پروتئین را تولید می‌کند و التهابات را در بدن افزایش می‌دهد. براساس مطالعه‌ای در دانشگاه هاروارد احتمال افزایش پروتئین واکنشی سی در زنانی که در هفته، ۱۶ عدد توت فرنگی می‌خورند، ۱۴٪ کمتر است.

۱۳. سکته‌ی مغزی

خاصیت ضدالتهابی آنتی‌اکسیدان‌های موجود در توت فرنگی موجب کاهش تشکیل لخته خونی در بدن مرتبط با سکته های مغزی می‌شود.

۱۴. یبوست

درمان یبوست از خواص توت فرنگی است.

توت فرنگی به‌خاطر داشتن فیبر بالا به تقویت گوارش و پیشگیری از یبوست کمک می‌کند. همچنین توت فرنگی از بروز دیورتیکولیت جلوگیری می‌کند. دیورتیکولیت نوعی التهاب در دستگاه گوارش است که موجب بروز تب و حالت تهوع می‌شود.

۱۵. دیابت

توت فرنگی شاخص گلوکز (مقدار قندی که پس از مصرف کربوهیدرات در واحد زمان در بدن آزاد می‌شود) پایینی دارد. براساس مطالعه‌ای توت فرنگی با شاخص گلوکز پایین خود احتمال پیشرفت دیابت نوع دو را در بدن کاهش می‌دهد. براساس مطالعه‌ای دیگر توت فرنگی به افراد دیابتی کمک می‌کند تا راحت‌تر قند خون بالا را کنترل کنند.

۱۶. سلامت مو

توت فرنگی سرشار از آنتی‌اکسیدان‌های مختلف، الاجیک اسید و ویتامین‌هایی بوده که با ریزش مو مبارزه می‌کند، باعث حفظ رطوبت مو می‌شود و از شوره سر پیشگیری می‌کند.

برای داشتن موهایی صاف و براق می‌توانید ۵ تا ۶ عدد توت فرنگی را له و با یک قاشق غذاخوری ماست مخلوط کنید. موی خو د را مرطوب کنید و با این مخلوط موی‌تان را به‌مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ماساژ بدهید و سپس آن را بشویید. این مخلوط می‌تواند تقویت کننده طبیعی مو باشد.

۱۷. سلامت استخوان

منگنز، ویتامین C، ویتامین K و پتاسیم موجود در توت فرنگی به حفظ سلامت استخوان ها کمک می‌کند. ویتامین K و پتاسیم با کمک به حفظ کلسیم در بدن به افزایش تراکم استخوان کمک می‌کنند.

۱۸. سفیدی دندان‌ها

سفیدی دندان ها از خواص توت فرنگی است.

توت فرنگی محتوی اسید مالیک است. اسید مالیک ماده‌ای طبیعی برای سفید کردن دندان است. برای برخورداری از این خاصیت توت فرنگی، آن را له‌ و با بکینگ‌پودر مخلوط کنید. سپس آن را بر روی دندان‌‌های‌تان بمالید. بگذارید ۵ دقیقه در این حالت باقی بماند و سپس به‌آرامی با آن دندان‌تان را مسواک بزنید تا دندان‌هایی سفیدتر داشته باشید.
۱۹. درمان پف چشم

توت فرنگی می‌تواند در درمان پف زیر چشم مؤثر باشد. برای این کار برش‌هایی از توت فرنگی را بر روی پلک‌تان قرار دهید و بگذارید ۱۰ دقیقه در این حالت باقی بماند.
نحوه‌ی مصرف توت فرنگی

توت فرنگی را می‌توان به‌طور خام مصرف کرد یا به انواع سالادها، کاستارد، دسرها و … اضافه کرد. همچنین توت فرنگی به‌خاطر طعم، بو و رنگ فوق‌العاده‌اش در محصولاتی مانند بستنی، مربا، ژله، شربت، شیرینی‌ها، شکلات و حتی داروها مصرف گسترده‌ای دارد. ولی هیچ شکلی از توت فرنگی مفیدتر از توت فرنگی تازه‌ای که از بوته کنده شده و مصرف می‌شود نیست.

نحوه‌ی خرید و نگهداری توت فرنگی

هنگام خرید، توت فرنگی‌های ارگانیک و غیرگلخانه‌ای را تهیه کنید. زیرا آنها سالم‌تر و خوشمزه‌ترند.
هنگام خرید توت فرنگی، آنهایی را انتخاب کنید که رنگ قرمز و بوی قوی‌تری دارند.
انواع صادراتی توت فرنگی در تمام فصول سال دردسترس هستند.
توت فرنگی خیلی زود فاسد می‌شود و باید آن را در کمتر از چند روز مصرف کرد.
می‌توانید توت فرنگی را به‌مدت یک هفته در یخچال یا ۶ ماه در فریزر نگهداری کنید.

توجه: براساس اعلام وزارت کشاورزی ایالات‌متحده‌ی آمریکا توت فرنگی ازنظر میزان آفت‌کش‌های باقی‌مانده بالاترین مقدار را در میوه‌ها به خود اختصاص داده است.
عوارض جانبی و مضرات مصرف بیش‌ازحد توت فرنگی

خواص توت فرنگی – مصرف بیش از حد توت فرنگی می تواند باعث فشار روانی بر فرد بشود.

مصرف بیش‌ازحد توت فرنگی می‌تواند عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:

اسهال و باد معده؛

بیماری کبد؛

زردی (یرقان)؛

درد و ورم در دیواره‌ی دستگاه تنفسی؛

نقرس و ورم مفصل؛

فشار روانی؛

احتباس آب (ورم یا خیز)؛

بیماری‌های کلیوی و سنگ کلیه؛

تب؛

واکنش‌های آلرژیک؛

لتارژی (نوعی حالت گیجی و خواب آلودگی).

بنابراین بهتر است در هر وعده بیشتر از یک فنجان توت فرنگی نخورید.

توت فرنگی و محصولات محتوی توت فرنگی بسیار خوشمزه‌اند. بنابراین دفعه‌ی بعد که دنبال چیز شیرینی برای خوردن می‌گردید، مقداری توت فرنگی آبدار بخورید تا از خواص بی‌نظیر آن بهره‌مند بشوید.

منبع: چطور

انتهای پیام/

نظرات
هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده است اولین نظر را شما ثبت کنید
ثبت دیدگاه

ارسال دیدگاه