برای مذاکره پیام عملی آمریکا مهم است نه بیانیهها/ از حقوق هستهای کوتاه نمیآییم/ ادامه یارانهها به میزان فعلی
زرین نامه: رییسجمهور با بیان اینکه موضوع یارانه در دستور کار اولین جلسه دولت که قرار است فردا برگزار شود گذاشته شده گفت: دولت مصمم است پرداخت یارانه را به همان مقداری که تاکنون پرداخت میشده ادامه دهد.
خبرگزاری فارس: برای مذاکره پیام عملی آمریکا مهم است نه بیانیهها/ از حقوق هستهای کوتاه نمیآییم/ ادامه یارانهها به میزان فعلی
به گزارش زرین نامه؛ حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور اسلامی ایران در اولین نشست خبری خود پس از آغاز ریاست جمهوری که عصر امروز سهشنبه برگزار شد، طی سخنانی از همه خبرنگاران داخلی و خارجی که طی دو ماه اخیر در انعکاس اخبار انتخابات، پیروزیها و شادمانیهای ملت ایران و انعکاس مطلوب اعتماد به وجود آمده در جامعه گام برداشتند، قدردانی کرد.
وی همچنین تقدیر ویژهای از رسانه ملی به پاس تلاشهای فراوان خود به ویژه درباره دو روز تاریخی تنفیذ و تحلیف به عمل آورد.
رئیسجمهور همچنین عید سعید فطر و روز خبرنگار را پیشاپیش تبریک گفت.
روحانی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه انتخابات خرداد 92 از لحاظ داخلی نشانگر فرآیند تثبیت شده دموکراسی و تعمیق پویایی سیاسی در ایران بود، اظهار داشت: این انتخابات از لحاظ خارجی هم رویکرد اعتدال و عقلانیت را برای همه جهانیان داشت.
وی همچنین تاکید کرد که عزم ملت ایران بر تعامل عزتمندانه با جهان و پیگیری منافع و مصالح کشور است.
رئیسجمهور هدف خود از برگزاری این نشست خبری در اولین روزهای دولت را اینگونه بیان کرد: در اولین روزهای آغاز مسئولیت دعوتم از اصحاب رسانه برای وفای به عهدم بود؛ در دوران تبلیغات انتخاباتی و پس از آن به مردم وعده دادم دولت آینده دولتی پاسخگو باشد و با شفافیت عمل کند؛ از کمک و حمایت مردم عزیزمان گرفته تا آنجا که لازم باشد، عذرخواهی از مردم بزرگوار میهن عزیزمان.
رئیسجمهور تاکید کرد: این دولت بعد از امید به حق، هیچ سرمایهای بالاتر از مردم ندارد. امید این دولت به حمایت مردم و همکاری مستمر مردم بزرگوار و فهیم ایران است. دولت بدون حمایت مردم هیچ گاه نمیتواند به اهداف بلند خود دست یابد.
وی افزود: رسانهها و مطبوعات میتوانند رابطه بسیار خوبی را میان دولت و مردم برقرار کنند و نظرات دولت را به مردم و نظرات مردم را به دولت منعکس کنند.
روحانی تصریح کرد: بعد از پیروزی ملت در انتخابات 24 خرداد، دو وظیفه اساسی بر دوش اینجانب بود. وظیفه اول تهیه خط مشی و برنامه کلی برای دولت تدبیر و امید بود. به همین دلیل کمیتهها و کارگروههایی را برای بررسی شرایط کشور و حتی شرایط منطقه و جهان در حدی که به مسائل داخلی ما مرتبط بود تعیین کردم که منجر به تدوین برنامه دولت شد. همان برنامهای که در روز تحلیف تقدیم مجلس کردم و در اختیار افکار عمومی قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: وظیفه دیگر، تعیین تیمهای اجرایی برای شناسایی و معرفی افراد ذیصلاح برای عضویت در کابینه دولت تدبیر و امید بود. برای این کار تمام افراد شناخته شده و افرادی که میتوانند در معرض چنین مسئولیت بزرگی قرار بگیرند با کمک صاحبنظران، نمایندگان مجلس، متخصصین، انجمنها و دانشگاهها بررسی شدند.
همچنین تمام نظراتی که از طریق ایمیل، فکس، نامهها و یا پیامهای مختلف به این کمیتهها میرسید مورد توجه قرار میگرفت و در برخی موارد این افراد را به کمیتهها دعوت میکردند.
روحانی تاکید کرد: در مجموع چهار کمیته سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و سیاست خارجی با مشارکت 500 نفر از نخبگان و صاحبنظران و با صرف وقت حدود بیش از 6 هزار ساعت نتایج برنامهای و بررسی افراد را در اختیار بنده قرار دادند که مجددا آن را با مشاورین خود مورد بررسی قرار دادیم.
رئیسجمهور اظهار داشت: نهایت تلاش ما این بود که در اولین فرصت، افراد مورد نظر برای کابینه دولت آینده در اختیار مجلس برای بررسی و تایید قرار بگیرد. مبنای ما شایستگی اخلاقی و انقلابی، تجربه، تخصص، دانش لازم برای مسئولیت و توان کار گروهی و هماهنگی درونبخشی و میانبخشی در دولت بود. به همین دلیل ترکیب کابینه مجموعهای است که میتواند برای تحقق برنامه و اهداف دولت به صورت هماهنگی و یکپارچه عمل کند.
روحانی با بیان اینکه البته مجلس دارای اختیاراتی قانونی برای بررسی و رای اعتماد خواهد بود، گفت: بنای ما بر همکاری با مجلس و در کل با قوای سهگانه است.
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: برای اولین بار علاوه بر نشاط و امیدی که در داخل کشور در سایه حضور حماسهآفرین مردم در انتخابات به وجود آمد تعامل سازنده با منطقه و جهان نیز آغاز شد.
روحانی با بیان اینکه در مراسم تحلیف 55 هیئت بلند پایه از منطقه و جهان شرکت کردند اظهار داشت: از روسای جمهور، نخست وزیران، روسای مجالس تا وزیران امور خارجه و نمایندگان ویژه در این مراسم حضور داشتند.
رئیس جمهور تصریح کرد: مهمتر آنکه زمانی که من با بسیاری از سران این کشورها در فرصت یکی دو روز ملاقات کردم میگفتند انتخابات ایران شور و شعفی در میان ملت ما هم ایجاد کرده است و این برای من بسیار حائز اهمیت و جالب توجه بود.
وی ادامه داد: مسئولین کشورهای منطقه میگفتند در 24 خرداد در منطقه امید، صلح، آشتی و ثبات آغاز شد و این نشانگر عظمت ملت ایران و تاثیر این نظام پربرکت و جایگاه ایران اسلامی در منطقه و جهان است.
* تاکید اساسی ما در دولت آینده قانون گرایی است
روحانی اشاره کرد: تاکید اساسی ما در دولت آینده بر قانون گرایی و اخلاق مداری خواهد بود؛ اخلاق و قانون پایههای اساسی خط اعتدال خواهد بود.
رئیس جمهور افزود: خوشبختانه از همین روزهای اولیه فضای مناسب کسب و کار در سایه ارتقا سرمایه اجتماعی در کشور به وجود آمده و این اولین چراغ امید و اولین حرکت به سمت ثبات و آرامش است.
وی گفت: این انتخابات نشان داد که چه سرمایه عظیم اجتماعی و عاطفی و ارتباطی در کشور ما وجود دارد و ملت ما این سرمایه اجتماعی را در این انتخابات به نمایش گذاشت.
*از مقام معظم رهبری سپاسگزارم
روحانی تاکید کرد: لازم می دانم از مقام معظم رهبری به خاطر تاثیر بیانات ایشان در ایجاد این حماسه و همچنین از دعوت معظم له در روز تنفیذ از همگان برای کمک به دولت سپاس گزاری کنم.
رئیس جمهور ادامه داد: همچنین تشکر می کنم از نکته مهمی که ایشان فرمودند که برخورد ما برخوردی حکمتآمیز و از حوزه منطق خواهد بود، همواره هدایتهای ایشان و رهنمودهای ایشان سرمایه ای بزرگ برای مردم و دولت است.
وی گفت: از اینکه در مقام رئیس جمهوری اسلامی ایران در اولین کنفرانس مطبوعاتی با حضور اصحاب رسانه شرکت میکنم، بسیار خرسندم و امیدوارم در این گفتگو بتوانم خطوط کلی سیاست خارجی و داخلی را برای مردم و مخاطبان ترسیم کنم.
روحانی در پاسخ به اولین سوال که خبرنگار شبکه خبر درباره برنامههای اقتصادی و اولویت اقتصادی دولت وی و همچنین اینکه یارانهها را به شیوه فعلی ادامه خواهد داد یا خیر گفت: مسلما موضوعات اقتصادی جز اولویتهای دولت خواهد بود به دلیل مشکلات مردم و خواست مردم تیم اقتصادی دولت هماهنگ تعیین شده و این تیم قبل از آنکه معرفی شوند در کارگروهها فعالیت میکردند و در آخرین دور بررسیهای اقتصادی با حضور خود من مسائل مهم اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است.
*دولت مصمم به پرداخت یارانه به میزان فعلی است
وی ادامه داد: برنامهای برای چهار سال به طور کلی در کارگروهها تدوین شده است که البته طبیعی است این برنامهها در قالب بودجههای یک ساله تبلور خواهد یافت.
رئیس جمهور گفت: دولت در اولین دستور جلسه خود که فردا است موضوع یارانه را در دستور گذاشته است، دولت مصمم است یارانه را به همان مقداری که تا کنون پرداخت میشده، ادامه دهد البته با توجه به شرایط اقتصادی اقدامات مقتضی دیگر انجام خواهد شد.
*توسعه روابط با همسایگان و ایجاد ثبات در منطقه در دستور کار دولت فعلی روحانی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار المیادین لبنان درباره برنامه دولت یازدهم برای بهبود روابط ایران و کشورهای عرب منطقه اظهار داشت: دولت آینده نسبت به روابط با همسایگان خود و کشورهای منطقه اولویت قائل است. از این رو توسعه روابط با همسایگان جزء دستور کار دولت فعلی خواهد بود.
رئیسجمهور تلاش برای ایجاد آرامش و ثبات در منطقه و همچنین کاهش تنشهایی که منطقه با آن مواجه است را با کمک کشورهای دوست در منطقه جزء اولویتهای دولت یازدهم برشمرد و تصریح کرد: در ملاقاتهایی که اخیرا با برخی کشورهای منطقه داشتیم یکی از موارد مورد تاکید آنها حضور فعالتر ایران برای ثبات و توسعه منطقه بود که دولت این راه را آغاز خواهد کرد و ادامه میدهد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا درباره حقوق شهروندی گفت: همانگونه که وعده داده شده بود تدوین حقوق شهروندی جزء وعدههای این دولت است و این کار با شروع کار دولت در بخش مربوطه آغاز میشود.
روحانی با بیان اینکه مبنای اصلی ما در تدوین حقوق شهروندی فصل سوم قانون اساسی، حقوق ملت است، ادامه داد: قانون اساسی ما بسیار مترقی و پویاست و اصول قانون اساسی میتواند به خوبی حقوق شهروندی را به شرط اینکه در کنارش قوانین موضوعه تدوین شود، تامین کند.
رئیسجمهور در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر برنامه دولت برای فضای دانشگاهها تصریح کرد: فضای دانشگاه باید فضای بازتر، با احساس امنیت و آزادی بیشتر برای بیان اظهار نظر همراه با نشاط باشد.
*فضای علمی فرهنگی دانشگاه باید پررنگ شود
وی با تاکید بر پررنگ شدن فضای علمی فرهنگی دانشگاهها در کنار پرداختن به فضای سیاسی مورد لزوم کشور، خاطرنشان کرد: بنابراین در این خصوص با بخش فرهنگی دولت و همچنین با فردی که به عنوان وزیر علوم نیز معرفی شده صحبت شده است. از این رو امیدوارم دولت بتواند با کمک همگان و فعالان دانشجویی در دانشگاهها فضای بهتری را برای تضارب آراء، گفتوگو، علم و دانش و بحث و انتقاد سازنده به وجود آورد.
رئیس جمهور کشورمان در پاسخ به این پرسش که کاخ سفید میگوید اگر ایران بخواهد به طور جدی وارد گفتگو شود آمریکا کاملاً آمادگی دارد، بنابراین برای دولت شما چقدر مهم است که به طور مستقیم با آمریکا وارد مذاکره شوید؟ اظهار داشت: رأی مردم ایران در حماسه 24 خرداد خود اقدامی بسیار جدی و معنادار بود که هنوز پاسخ عملی و متناسب با این حماسه از سوی مقامات آمریکایی داده نشده است.
*بیانیه کاخ سفید نشان دهنده عدم درک مسؤولان آمریکایی از واقعیت های کشورمان است
روحانی به بیانیه اخیر کاخ سفید آمریکا و همچنین تصویب تحریمهای جدید علیه ایران اشاره و تصریح کرد: این بیانیه نشان داد که برخی از مسئولان آمریکایی هنوز درک صحیح و کاملی از واقعیتهای کشور، انتخابات و پیام ملت ایران ندارد.
وی اضافه کرد: رفتارهای متناقض و پیامهای آنان نیز در گفتار و عمل غیر همسو است؛ متأسفانه در آمریکا گروه فشار که گروه جنگطلب و مخالف گروههای سازنده هستند در پی منافع یک کشور خارجی اند و بیشتر نیز از آن کشور دستور میگیرند، منافع یک کشور خارجی و یک گروه بر نمایندگان مجلس تحمیل شده و ما میگوییم که در این اقدامات حتی منافع آمریکا نیز مدنظر قرار نمیگیرد.
رئیس قوه مجریه تأکید کرد: مبنای دولت تدبیر و امید «اجماع ملی داخلی» با عزم راسخ دولت ایران برای حراست از حقوق ملت از مسیر تعامل سازنده، فعال و متناسب با اقدامات عملی طرفهای گفتگو است.
*پیام عملی دولت آمریکا مهم است نه بیانیهها
روحانی گفت: برای ما پاسخ عملی دولت آمریکا مهم است نه بیانیهها؛ ما همه اقدامات دولت آمریکا را به دقت رصد خواهیم کرد و به اقدامات عملی سازنده و معناداری که اگر وجود داشته باشد حتماً پاسخ متناسب و مشابه از طرف دولت ایران داده خواهد شد.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار روزنامه «اعتماد» بر این اساس که مهمترین انتظار داخلی و بینالمللی حل مسأله هستهای ایران و خروج از بنبست هستهای است تصریح کرد: برنامه صلحآمیز هستهای ایران یک موضوع ملی و فراجناحی است و اصولی که در این زمینه وجود دارد حفظ خواهد شد به این معنا که حقوق هستهای ایران بر اساس مقررات بینالمللی مورد تأکید این دولت خواهد بود.
رئیس جمهور کشورمان ادامه داد: ما از حق مردم کوتاه نخواهیم آمد اما در عین حال اهل تعامل و گفتگو هستیم.
روحانی با بیان اینکه آمادگی داریم با جدیت و بدون اتلاف وقت با طرفهایمان وارد مذاکره جدی و محاورهای شویم خاطرنشان کرد: اگر طرف مقابل ما نیز همین آمادگی را داشته باشد بنده مطمئن هستم که نگرانیهای دو طرف از طریق گفتگو در زمانی نه چندان بلند رفع خواهد شد اما درخواستهای فراقانونی یا غیرمعقول و تاریخ مصرف گذشته راه به جایی نمیبرد، بنابراین باید با واقعبینی با مسأله برخورد کنیم.
وی تأکید کرد: سرلوحه کار باید گفتگو باشد نه تهدید و این کلید مسأله است. اگر طرف مقابلمان در مقام عمل بداند که راهحل صرفاً گفتگو است و تهدید جز اینکه مشکل را افزوده کند هیچ راهحلی نخواهد بود و اگر کسی فکر کند از طریق تحریم میتواند خواستههایش را بر ملت ایران تحمیل کند دچار خطا و اشتباهی بس عمیق شده است.
رئیس جمهور کشورمان معتقد است که راهحل هستهای نیاز به اراده سیاسی دارد و بحثهای طولانی در این زمینه مورد نیاز نیست.
روحانی تأکید کرد: بنده به عنوان رئیس جمهور ایران اعلام میکنم که نظام جمهوری اسلامی ایران اراده سیاسی جدی برای حل این مسأله را با حفظ حقوق مردم ایران دارد و همزمان رفع نگرانیهای طرف مقابل را نیز مدنظر قرار خواهد داد.
وی ادامه داد: امید ما این است که طرف مقابل نیز دارای این اراده سیاسی باشد و اگر این طور باشد نتیجه مطلوب نه در بلندمدت بلکه در کوتاه مدت حاصل خواهد شد.
خبرنگار CNN درباره رفتار آمریکاییها مبنی بر فشار به ایران از طریق تحریمهای اقتصادی و درخواست آنان برای تعامل و گفتوگو با تهران از رئیسجمهور اسلامی ایران پرسید که روحانی گفت: بیانیههای کاخ سفید با رفتارهای که از امریکاییها مشاهده میکنیم همسویی ندارد.
*غرب با ادامه تحریم ها به جایی نخواهد رسید
وی با بیان اینکه در کل به مذاکره و آینده مذاکرات بدبین نیستم، افزود: من فکر میکنم غرب پیام ایران را شنیده باشد و فکر نمیکنم که غربیها فکر کنند که با ادامه تحریم آنها نتیجه خواهند گرفت.
رئیسجمهور با تاکید بر تعامل و گفتوگوی سازنده برای رفع نگرانیهای مشترک بین ایران و غرب این روند را بازی برد-برد و امکانپذیر توصیف کرد و در واکنش به رفتارهای دوگانه آمریکاییها گفت: اینکه کشوری مثل آمریکا مسیر دوگانه را انتخاب کرده است رفتارش نتیجه نخواهد داد و این رفتار دوگانه صداقت مقامات آمریکایی را زیر سوال قرار خواهد داد.
روحانی تاکید کرد: نمیدانم آیا بین کنگره و دولت آمریکا تقسیم کاری صورت گرفته یا نه، اما برای ما عملکرد آمریکا مناط خواهد بود، در صورتی که آمریکا با حسن نیت و بر اساس احترام متقابل و از موضع برابر اقدام کند راه برای تعامل باز خواهد بود.
خبرنگار واحد مرکزی خبر از رئیسجمهور درباره وعده انتخاباتیاش درباره مبارزه با فقر و فساد و تبعیض پرسید که وی در پاسخ توضیح داد: همانطور که گفتم مبارزه با فقر و فساد و تبعیض در اولویت است و لذا باید در ضمن این سیاست، سیاست بازتوزیع را دنبال کنیم چرا که منجر به عدالت میشود.
روحانی مبارزه شعاری با فساد را نادرست خواند و گفت که مبارزه با فساد با شعار محقق نمیشود و باید در حوزه اقتصادی انحصارها شکسته شود و فضا به فضای رقابتی تبدیل شود.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه برای مبارزه با فساد باید با رانتهای اقتصادی مقابله کرد بر حرکت گام به گام دولت برای مقابله با مفاسد تاکید کرد و گفت: در راه مبارزه با فساد باید عوامل اصلی و ریشهای آن شناسایی و با آن برخورد شود که دولت قدم به قدم این کار را خواهد کرد.
رئیسجمهور در ادامه گفت: برخیها، وقتی در برخی نظرسنجیها احساس کردند که بنده پیروز میشوم کارشان را شروع کردند اما الان زمان گلایه و مطرح کردن این بحثها نیست و فرصت باقی است تا همه دست به دست هم بدهیم و مشکلات را حل کنیم؛ برخی نه تنها از هماکنون بلکه از گذشته میگفتند باید این شود و حالا که نشد کارشان را طور دیگری دنبال میکنند. امیدوارم هیچ وقت لازم نباشد گلایهها را بازگو کنم.
خبرنگار ریانووسی روسیه از رئیسجمهور درباره مباحث مطرح مبنی بر ساخت نیروگاه جدید ایران توسط روسیه در بوشهر پرسید که وی در پاسخ گفت: بعد از تکمیل نیروگاه بوشهر ما به فکر نیروگاههای هستهای دیگر بودیم چرا که طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی در دوره هفتم میبایست ما 20 هزار مگاوات برق را از نیروگاههای خود تامین میکردیم و برای این کار نیاز به ساخت چند نیروگاه دیگر داشتیم.
وی با بیان اینکه ساخت نیروگاه توسط ایران شروع شده است، گفت: در این مسیر دو راه وجود دارد. راه اول اینکه خود ایران نیروگاه را بسازد و سوخت خود را تولید کند و راه دوم این است که نیروگاه را بخرد و فعلا کشور همسایه ما روسیه چنین پیشنهادی برای ما داده است و مذاکرات اولیه آن نیز صورت گرفته است که باید در آینده آن را بررسی کنیم.
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری ایلنا که از وی درباره فشارهای اقتصادی وارد به کارگران و راهکار دولت برای مقابله با آن پرسیده بود، اظهار داشت: بهبود وضعیت کارگران اولویت است. وقتی تورم بالا رود فشار به زندگی روزمره مردم به خصوص کارگران وارد میشود و دولت مصمم است که این مشکلات را حل کند.
وی افزود: همانطور که قبلا گفته بودم همکاران بنده در صد روز اول به مردم درباره وضعیت اقتصادی کشور گزارش خواهند داد؛ البته این به آن معنی نیست که برخی رسانهها گفته بودند دولت میخواهد در صد روز اول تنها گزارش بدهد بلکه کارها در صد روز اول ادامه خواهد داشت و اقداماتی هم انجام خواهد شد و ارائه گزارش به مردم یکی از کارهای دولت خواهد بود.
حسن روحانی در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سؤال خبرنگار روزنامه جمهوری اسلامی درباره اینکه شما گفته اید من به مذاکرات خوشبین هستم ،در صورت اینکه نتیجه مذاکرات درباره کشورهای غربی به نتیجه نرسد، راهبرد شما برای اقتصاد مقاومتی چیست، گفت: البته من نگفتم خوشبین هستم، من گفتم بدبین نیستم و این دو کمی با هم فرق میکند. من بدبین نیستم و هماکنون نیز میگویم بدبین نیستم به دلیل اینکه ما با منطق و استدلال وارد مذاکره میشویم و در صحنه افکار عمومی منطق خود را تبیین میکنیم، انشاءالله قدمهای بلند در مقام عمل برمیداریم ولی در مقام بیان، منطقی و حکمتآمیز با همه دنیا حرف میزنیم.
وی افزود: دنیا باید کاملا بفهمد که جمهوری اسلامی ایران دنبال حقوق مسلم خود است، دنیا باور کند ما قصد تهدید کسی را نداریم، ما قصد مداخله در مورد امور داخلی کشور دیگری را نداریم، باور کنند که فعالیت ما قانونی و مسالمتآمیز است، اما اگر اینکه نشد چه خواهد شد تا آن وقت اگر زنده بودیم مصاحبههای مفصل دیگری انجام خواهد شد و در آن مصاحبهها من توضیح میدهم.
رییس جمهور ادامه داد:حتما بدانید ما راهکار داریم،ما مسیر داریم، ولی آنچه هماکنون هدف ما است گفت وگو و منطق است و من بدبین نیستم که این مسیر را ادامه میدهیم و انشاءالله موفق میشویم. اگر راهحل دیگری لازم شد در آن موقع اعلام خواهد شد.
*سفر من به نیویورک در دست بررسی است
روحانی در پاسخ به سؤال خبرنگار CBS درباره اینکه آیا شما در سفر به نیویورک با آقای اوباما دیدار خواهید کرد یا نه،گفت: سفر من به نیویورک در دست بررسی است،من هنوز تصمیمی برای سفر نگرفتم اما گروه کاری سیاست خارجی بررسی خود را شروع کرده است و ادامه میدهد، ممکن است این سفر انجام شود و این موضوع بعدا به اطلاع مردم خواهد رسید.
وی افزود: آنچیزی که مهم است منافع ملی و احقاق حقوق مردم و رسیدن به اهداف ملی است و بقیه مسائل، مسائل فرعی است، مهم این است که ما نسبت به آمریکا حسن نیت ببینیم، زبان و عمل دو گانه را نبینیم، احترام متقابل را شاهد باشیم، نگرانیهای مشترک مطرح باشد و موضع یک موضع برابر باشد، تصور نکنیم که یک تقسیم کار پنهانی و نقشه پنهانی وجود ندارد؛ و این موضوع که با چه کسی ملاقات می کنیم فرعی است.
و ی افزود: بگذارید اصل موضوع درست شود و مسائل فرعی زمانی که لازم و ضروری باشد درست خواهد شد.
*شرایط کشورمان با اشرافیگری سازگار نیست
رئیس جمهور در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری مهر درباره اینکه برای دوری از اشرافیگری و حفظ روحیه سادهزیستی در بین مدیران دولت چه مکانیزمی را در نظر گرفتهاید، گفت : اخلاق و معیارهای اخلاقی و انقلابی اولین معیار ما بوده است، ما با تمام همکاران صحبت کردیم، معیارهایی مدنظر بوده است و این معیارها برای انتخاب آنان در نظر گرفته شده است. بیتردید شرایط کشورمان با اشرافیگری سازگار نیست، حتی اگر شرایط ما شرایط بسیار عالی هم باشد هنوز فقر وجود دارد، مشکلات اقتصادی وجود دارد، اشرافیگری نمیتواند مفهومی داشته باشد. تلاشمان در دولت این چنین خواهد بود که هزینههای غیر ضرور در دولت کاسته شود. شرایط بودجه امسال ما هم این را خواهد گفت، رئیس برنامه و بودجه که احتمالا هفته آینده معرفی میشود به مردم گزارش خواهد داد که درآمدها و مخارج ما و بودجه ما چگونه است تا هزینههای غیر ضرور کاسته شود تا بتوانیم در چارچوب انضباط دقیق مالی مسیر اجرایی فعالیتهای عمرانی را انشاءالله پیش ببریم. مبارزه با هرگونه اشرافیگری و عدم انضباط مالی چیزی است که مورد تاکید ما خواهد بود.
در ادامه این نشست خبری خبرنگار روزنامه ابتکار از روحانی در خصوص میراث اقتصادی که از دولت قبلی تحویل گرفت و همچنین برنامههای دولت یازدهم برای معیشت مردم پرسید که وی اظهار داشت: نسبت به بخش اول صحبت جنابعالی عرض کردم که در طول 100 روز اول همکاران من در بخشهای مختلف آمار و ارقام را صادقانه به مردم ارائه خواهند کرد البته نخبگان و مردم کم و بیش از آمار خبر دارند چرا که کسی که بهتر از همه میفهمد و معیار سنجش است، جیب مردم و نه بانک مرکزی و مرکز آمار است.
روحانی با بیان اینکه ما به دنبال بهبود معیشت مردم هستیم و باید برای این کار امید، آرامش و ثبات به وجود آید و شرایط برای رونق اقتصادی فراهم شود ادامه داد: ما در قالب برنامههای کوتاهمدت و بلندمدت در پی بهبود وضعیت مردم خواهد رفت و در عین حال صادقانه واقعیتهای کشور را اطلاعرسانی میکند.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه ما همچنان از مردم استمداد میطلبیم و معتقدیم هیچ کاری را بدون حمایت مردم نمیتوانیم انجام دهیم تصریح کرد: این دولت مطمئن است که با کمک و حمایت مردم همه کارها به اذن الهی شده است.
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس که پرسید «پس از معرفی کابینه انتقاداتی به حضور برخی افراد که با عوامل حوادث سال 88 موضعگیری شفاف نداشتند، چینش کابینه با فشار جریانات و رودربایستی با آنها و همچنین نادیده گرفتن سهم زنان در کابینه وارد شد لطفا درباره نحوه انتخاب همکاران خود توضیح بفرمایید»، اظهار داشت: معیار ما برای انتخاب کابینه شایستگیهای افراد و شرایط کشور و نیاز به افراد باتجربه و باسابقه بود.
روحانی افزود: ما احساس کردیم زمان نداریم که بخواهیم بار دیگر خطا کنیم از این رو افرادی که دارای تجربه و تخصص کافی هستند و در گذشته نشان دادند که چه کار کردهاند را برگزیدیم؛ بنده با صراحت اعلام می کنم هیچ کس بر بنده به عنوان رئیسجمهور فشاری نیاورده تا من کسی را انتخاب کنم و بنده هم کسی نیستم که در شرایط فشار تصمیمگیری کنم.
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه تمام افراد انتخاب شده با تصمیم اینجانب صورت گرفته است، تصریح کرد: البته بنده از مشورت دیگران استفاده کردم اما آنچه که در بیرون شایعه شده است را به صراحت میگویم که واقعیت ندارد و درست نیست.
وی با بیان اینکه دولت شرکت سهامی نیست که به دنبال گروه و جناح خاصی باشد و برای آنها سهم تعیین کند، خاطرنشان کرد: مبنای ما اعتدالگرایی، تخصصگرایی، ایمان، پاکدستی، تقوا، تجربه، کاردانی، شناخت واقعیتهای کشور و اخلاق بوده است و باور به آنچه که مردم در انتخابات بیان کردند به عنوان یک اصل مهم برای ما مطرح بوده است.
روحانی تصریح کرد: اعضای کابینه من باید انتخابات مردم را باور داشته باشند و آنها پیام انتخابات را شنیده و باور کردهاند؛ اتهاماتی که برخیها در کنار و گوشه به بعضی از افراد وارد میکنند درست نبوده و غیراخلاقی است البته ممکن است این مسائل در مجلس شورای اسلامی احتمالا مطرح شود که من آنجا به آنها پاسخ خواهم داد.
* از تمام وزرایی که پیشنهاد دادهام با قاطعیت دفاع میکنم
رئیسجمهور تاکید کرد: من از تمام وزرایی که پیشنهاد دادهام با قاطعیت دفاع میکنم و آنها را قبول دارم چرا که این وزرا را به صورت مستقیم که در مجلس، جنگ، شورای امنیت و مسائل سیاسی و اقتصادی و فعالیت در نهادهای مختلف که مسئولیت داشتهام از جمله مرکز تحقیقات و پژوهشها میشناسم و با آنها کار کردهام.
وی در عین حال گفت: چند نفری در کابینه هستند که من آشنایی زیادی نسبت به گذشته آنها ندارم و با یکدیگر همکاری نداشتهایم اما افراد مطمئن، کارشناسان و کارگروهها آنها را به بنده معرفی کردهاند و با آنها صحبت کردهام و در مجموع اطمینان حاصل کردم.
*کسانی که در انتخابات کنارم بودند برای چینش کابینه به من فشار نیاوردند
روحانی در ادامه دوباره با تاکید بر اینکه هیچ کس به بنده فشار نیاورده بخصوص کسانی که در انتخابات در کنار من و همصدا با من بودهاند، یادآور شد: گاهی برخی که در مسیر دیگری بودند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم می خواستند فشاری را آغاز کنند اما در همان لحظات اولیه دیدند که عکسالعمل من در برابر فشار چگونه است.
رئیسجمهور خطاب به ملت تصریح کرد: مبنای انتخاب من نه سهمخواهی گروهها و جناحها و نه فشار آنها بوده است بلکه کارگروههایی 28 معیار تعیین کرده بودند که همه افراد را بر اساس آن نمره داده و اولویتبندی کردند لذا همه کسانی که معرفی کردم در لیست کارگروهها وجود داشتهاند.
وی مبنای انتخاب خود را شایستهسالاری، اعتدالگرایی عنوان کرد و گفت: بنده بر مبنای قولی که دادم عمل خواهم کرد و اگر خدای ناکرده روزی بخواهم به قولی که دادم به اشتباه یا عمد عمل نکنم به مردم اعلام کرده و از آنها عذرخواهی میکنم؛ وظیفه خود میدانم همانطور که قسم خوردم امانت دار مردم باشم و از حقوق آنها دفاع کنم.
روحانی در پاسخ به سؤالی مبنی براینکه شما در طول این کنفرانس مطبوعاتی گفتید مایل به مذاکره هستید و اینکه آمریکا باید اقداماتش عملی باشد و اقداماتش منافقانه نباشد انتظار شما از گامهای عملی آمریکا در مقابل تحریمها چیست، گفت: بنده اظهار تمایل نکردم بلکه گفتم برای منافع ملیام حاضرم با هر کشوری حرف بزنم.
وی ادامه داد: برای احقاق حقوق مردم حاضرم با هر کشوری که لازم باشد صحبت کنم. نه اشتیاقی داریم و نه تمایلی نشان دادیم، هیچکدام از اینها نیست و این را برای تصحیح لحن عرض کردم.
رئیس جمهور افزود: آمریکا باید پیام مردم را بشنود و چیز دیگری نمیخواهیم، میگویم ملت ایران یک حماسه بزرگ آفریده و در این حماسه بزرگ با پیام رسا با دنیا حرف زده و دنیا همه این صدا را شنیدند، 55 کشور به ایران آماده و در مراسم تحلیف شرکت کردند و تعداد زیادی تبریک گفتند چه از مقامات اروپایی و چه آسیایی، قاره آمریکا و همه کشورهای دنیا یا تلفنی صحبت کردند و یا پیام تبریک فرستادند.
وی گفت: ما میگوییم آمریکا این پیام را بشنود، همین. ما میگوییم که کاری که گروه فشار در آمریکا انجام میدهد در این شرایط برای تشدید تحریم به معنای سردرگمی کاخ سفید است؛ ما توصیه میکنیم کاخ سفید از این سردرگمی درآید و واقعیتها را ببیند و بر مبنای آنها تصمیم بگیرد.
روحانی اظهار داشت: اگر ما احساس کردیم آمریکاییها برای حل معضلات واقعاً جدی هستند بنده اعلام کردم اراده ایران برای حل و فصل مسائل و رفع نگرانیها جدی است آنها هم اگر جدی بودند به طور طبیعی کار پیش میرود و در مقام عمل نتیجه بخش خواهد بود.
رئیس جمهور درباره وضع وزرا و اینکه شما قول داده بودید زنان در کابینه حضور داشته باشند اما الان چنین نیست، گفت: قول من این بود که دولت تلاش کند در فعالیتهای اجتماعی فرصت برابر برای خانم ها به وجود آورد، من بر این عهد و قولم وفادارم.
وی گفت: بر این قول وفادارم که از خانمها در بخشهای مختلف کارشناسی و مدیریتی استفاده شود، اینکه حتی در هیئت دولت افرادی از خانمها باشند و از نظرات آنها استفاده شود، به هر حال تنها وزیران نیستند و معاونان هم هستند که حق دارند در هیئت دولت شرکت کنند و از نظرات آنها استفاده شود.
روحانی افزود: اینگونه نیست که اگر یک وزیر خانم باشد، خانمها قانع شوند، اینگونه نیست که اگر یک خانم آمد در هیئت وزیران به عنوان وزیر آنها به حقوقشان رسیدهاند. تمام عقبماندگیها باید در سطوح مختلف مدیریتی جبران شود.
وی ادامه داد: من در اولین جلسات کابینه به همکاران خودم تأکید خواهم کرد که خانمهای صاحب تخصص و دانش هستند البته ممکن است فرصت نبوده در همه سطوح مدیریت خانمها بالا بیایند باید این فرصت ایجاد شود و بتوانند ارتقا پیدا کنند.
رئیس جمهور گفت: انشاءالله شرایطی فراهم شود که هم در مجلس شورای اسلامی و هم در دولت خانمها بتوانند فعالتر از گذشته باشند.
روحانی در پاسخ به خبرنگار روزنامه دنیای اقتصاد مبنی بر اینکه چه تدبیری برای رفع دغدغه عدم هماهنگی بین تیم اقتصادی اندیشیدهاید، گفت: اینکه تیم اقتصادی ناهماهنگ بودند و ناهماهنگی مشکل ایجاد میکند، یکی از اصلیترین دغدغههای دولتهای گذشته بوده است.
*حتما تیم اقتصادی ما هماهنگ خواهد بود
وی افزود: البته در برخی رسانهها مشاهده کردیم که تیم اقتصادی دولت را تقسیم بندی کرده بودند به گروههای مختلف و گفته بودند که اینها با هم سازگار نیستند در حالی که واقعیت این چنین نیست.
رئیس جمهور گفت: البته نمیخواهم بگویم تیم اقتصادی من از لحاظ تئوریک همه عین هم فکر میکنند ولی این تیم در کارگروه اقتصادی ساعتهای متمادی بین 15 تا 20 ساعت با یکدیگر کار کردند. این تیم با حضور خود بنده خلاصه تمام جلسات را گزارش داد و همه افراد این گروه حضور داشتند و برنامه اقتصادی دولت را پذیرفته و قبول کردند.
روحانی خاطر نشان کرد: قرار ما این است که تیم اقتصادی به صورت هماهنگ کار را شروع کند و این دغدغه وجود دارد و به حق هم هست که اگر تیم اقتصادی هماهنگ نباشد مردم ضرر خواهند کرد.
رئیس جمهور اظهار داشت: یکی از معیارهای ما برای انتخاب وزرا این بود که به صورت گروهی با هم کار کنند، دولت ما یک مجموعه را تشکیل میدهد لذا اگر همه اینهایی که انتخاب شدند بتوانند مسئولیت را آغاز کند کاملا با هم هماهنگ خواهد بود.
وی افزود: بالا و پایین کردن برخی از این افراد مشکلاتی برای ما ایجاد میکند البته من به همه حقوق قانونی مجلس احترام میگذارم و نمایندگان طبق قانون آنچه وظیفه شان است برای خیر و صلاح و مصالح مردم انجام خواهند داد.
روحانی در ادامه سخنانش تصریح کرد: برخی رسانه که شاید مبنایشان تاثیرگذاری به مجلس باشد خیلی به خودشان زحمت ندهند چون فکر نمیکنم خیلی در نمایندگان مجلس تاثیر داشته باشد.این نمایندگان هوشیار و اهل مطالعه هستند.
رئیس جمهور اظهار داشت: در حال حاضر نیز وزرای ما در کمیسیونهای مختلف مجلس رفت و آمد دارند و درعین حال آنچه مجلس تصمیم بگیرد برای ما محترم است.
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه سی سی تیوی چین مبنی بر اینکه آیا پیشنهاداتی برای مذاکرات هستهای در آینده دارید و اینکه با توجه به این موضوع که رسانههای ایرانی مطرح میکنند، غنی سازی هسته ای قابل مذاکره نیست، گفت: مگر قرار بود قابل مذاکره باشد. اصل غنی سازی جزو حقوق همه کشورها و در چارچوب ان پی تی است.
وی افزود: همه کشورها حق دارند فعالیت صلح آمیز خودشان را انجام دهند و چارچوب ماده دوو 4 فعالیت کنند و حتی کشورهای دیگر موظف هستند در زمینه فعالیت هستهای به آن کشور کمک کنند. یعنی ما طلب داریم و باید کشورهای دیگر در زمینه غنی سازی و یا هر فعالیت صلح آمیز هستهای به ما کمک کند.
رئیس جمهور گفت: تضمین صلح آمیز بودن این فعالیتها نیز نظارت آژانس است ما عضو کشورهایی هستیم که سیف گارد و پادمان را قبول کردیم و طبق پادمان و ان پی تی عمل میکنیم.هیچ کس در ایران از روز اول تا کنون نگفته که ما غنیسازی را کنار میگذاریم. این حق مسلم مردم است.
روحانی با بیان اینکه قطعا با 1+5 مذاکره خواهیم کرد، گفت: طرحهایی نیز خواهیم داشت ولی برای اعلام زمان فعلا زود است، دولت باید تشکیل و تیم هستهای مشخص شود و خود به خود زمان آن هم تعیین خواهد شد.
وی ادامه داد: آنچه در این مذاکرات به دنبال آن هستیم رفع نگرانیهای مشترک است و قادریم این کار را انجام دهیم،
همچنین به دنبال دستیابی منافع مشترک هستیم و میخواهیم مذاکرات، مذاکرات برد برد را برای دو طرف باشد.
رئیس جمهور در پاسخ به سوالی خبرنگار شبکه تی ار تی ترکیه مبنی بر اینکه نظر شما راجع به پشتیبانی ایران از سوریه و تحولات روزهای اخیر در شمال این کشور بین گروههای کرد و دولت اسد چیست؟ اظهار داشت: در مسئله سوریه ما جنگ داخلی، حضور تروریستهای خارجی و دخالتهای خارجی در سوریه را محکوم میکنیم.
وی ادامه داد: راه حل سوریه، راه حل نظامی نیست، راه حل این کشور راه حل سیاسی با حضور همه گروههای سوری اعم از دولت و معارضین است. البته گروهکهای تروریستی که از خارج کشور در آنجا جمع شده و ربطی به سوریه ندارند باید از آنجا اخراج شوند.
روحانی تاکید کرد: راه حل سوریه راه حل مذاکره همه گروههای سوری با دولت برای یافتن راه حل مورد نظر مردم و در نهایت انتخابات، دموکراسی و خواست مردم است.
رئیسجمهور در پاسخ به پرسش خبرنگار روزنامه شرق در مورد جرم سیاسی و آزادی زندانیان امنیتی سیاسی نیز گفت: نسبت به بحث اول بنده گفتم که بحث حقوق ملت مدنظر قرار خواهد گرفت و فصل سوم قانون اساسی مربوط به حقوق شهروندی و جرم سیاسی است که این جرم سیاسی چیست. البته در قانون اساسی به آن اشاره شده اما اینکه چگونه باید تدوین شود در مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار داد و دولت نیز از آن حمایت خواهد کرد که این لایحه تبدیل به قانون و اجرایی شود.
روحانی ادامه داد: مسئله سیاسیونی که مورد اشاره قرار گرفت و رفع مشکلات آنان نیاز به اجماع ملی و مذاکره با سه قوه است و ما هنوز دولت تشکیل نداده ایم اما دولت که تشکیل شد ما مذاکراتی با قوای دیگر خواهیم داشت و اینگونه مسائل را دنبال میکنیم.
وی تاکید کرد: برای دولت لذتبخش است که صمیمیت و برادری در کشور در چارچوب مقررات قانونی ما جایگزین اختلافات و شکافها شود.
رئیس قوه مجریه در پاسخ به این پرسش که آیا ایران و حضرتعالی مایل هستید با آمریکا و انگلیس که بازیگران اصلی مناقشه سوریه هستند بر سر یک میز بنشینید و مذاکره کنید گفت: اساس مسئله سوریه در اختیار مردم این کشور است و تصمیم را باید مردم سوریه بگیرند حال چه آنانی که در کنار دولتند و چه آنانی که معارض هستند. بنابراین دیگران باید در این راه تسهیل کنند و در امور سوریه دخالت نکنند ارسال اسلحه را متوقف و تروریستها را نیز تشویق نکنند.
روحانی ادامه داد: ایران با دیگران در این زمینه و از جمله آمریکا در بحث ژنو دو حضور دارد، اگر ما در یک جمع بینالمللی حضور داشته باشیم به طور طبیعی با دیگران هم در این زمینه حرف خواهیم زد.
روحانی در پاسخ به پرسش خبرنگاری که برای حمایت از معلولان چه برنامهای دارید گفت: افرادی که در این کشور معلول و نابینا هستند باید مورد توجه جدی دولت و مردم قرار گیرند و تکریم شوند و البته دولت نیز حتما این افراد را مورد توجه قرار خواهد داد.
روحانی در پاسخ به پرسش خبرنگار روزنامه «اطلاعات» مبنی بر اینکه مکانیزم بازیابی هویت فعالیت اقتصادی خصوصی در دولت شما چگونه است گفت: آن مواردی که بنده در دوران تبلیغات انتخاباتی تاکید کردم در برنامه دولت خود نیز بر آن تاکید دارم و آن اینکه ما سیاستهای کلی اصل 44 را به خوبی عملیاتی و اجرایی کنیم.
وی به تعریف درستی از سیاستهای اصل 44 پرداخت و تصریح کرد: اساس سیاست اصل 44 این بود که اقتصاد ما رقابتی شود و تصدیگری دولت به حداقل کاهش پیدا کند.
رئیس قوه مجریه اضافه کرد: در بعضی از بخشها اساسا کار به بخش غیردولتی واگذار شده و اجرای این سیاستها با تناقض و مشکلات زیادی توام بوده است اما برگرداندن آنان کار آسانی نیست؛ از این پس لااقل در دولت همه اهتمام خود را برای اجرایی شدن سیاستهای اصل 44 که مورد تصویب مجمع تشخیص و تائید رهبری بوده قرار خواهیم داد./فارس
ارسال دیدگاه