آیا امکان رفع فیلتر فیسبوک وجود دارد؟

زرین نامه: مومن نسب با بیان اینکه تصمیم‌گیری در این رابطه در چارچوب اختیارات کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه است تاکید کرد که بنده به عنوان یک کارشناس و از نظر فنی عرض می‌کنم که رفع فیلتر فیسبوک ممکن نیست.

به گزارش زرین نامه؛ روح الله مومن نسب کارشناس مسائل فضای مجازی در گفت و گو با دانا در پاسخ به این سوال که آیا امکان رفع فیلتر فیسبوک وجود دارد با ذکر دلایلی اظهار داشت :تصمیم‌گیری در این رابطه در چارچوب اختیارات کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه است اما بنده به عنوان یک کارشناس و از نظر فنی عرض می‌کنم که رفع فیلتر فیسبوک ممکن نیست که دلایل محکم زیادی دارد.

وی گفت: دلیل اول اینکه بر خلاف اغلب سرویس‌دهندگان وبلاگ که در آن‌ها هر کاربر یک زیردامنه دارد و می‌توان زیر دامنه مورد نظر را پالایش کرد و به این شکل محتوای مجرمانه از دیدرس کاربران دور می‌ماند، اساساً ساختار فنی شبکه‌های اجتماعی به شکلی طراحی شده است که یک مطلب پس از ارسال در تمام اکانت های دوستان کاربر مورد نظر و صفحات دنبال کنندگان هش تگ یا برچسب مربوطه و همچنین در نتایج جستجو قابل مشاهده است، در نتیجه برای جلوگیری از انتشار یک مطلب باید تعداد زیادی از اکانت ها را پالایش کرد و چون از طرفی تشخیص اکانت هایی که مطلب مربوطه را می‌خوانند برای مأمور یا نرم‌افزار ممکن نیست و از طرف دیگر نشانی داشبورد همه کاربران یکی است، عملاً برای جلوگیری از انتشار یک مطلب مجرمانه باید صفحه اصلی شبکه اجتماعی متخلف را فیلتر کرد.

کارشناس مسائل فضای مجازی ادامه داد: دلیل دوم اینکه اغلب شبکه‌های اجتماعی بزرگ از پروتکل رمز شده SSL استفاده می‌کنند به همین علت شناسایی و تفکیک محتوای صفحات آن‌ها به صورت نرم‌افزاری، قبل از رمزگشایی، ممکن نیست. در نتیجه حتی با استفاده از فیلترگذاری محتوایی (Content Filtering) هم نمی‌توان محتوای مجرمانه این شبکه‌های اجتماعی و دیگر تارنماهای عمومی که از این پروتکل استفاده می کنند را به صورت مجزا فیلتر کرد.

مومن نسب افزود: دلیل سوم اینکه اصولاً انتشار مطلب در شبکه‌های اجتماعی به صورت لحظه‌ای صورت می‌گیرد و پس از آن، مطلب مورد نظر پیکِ مشاهده را طی کرده و معمولاً به بایگانی می‌رود، در نتیجه به فرض محال فیلتر آن مطلب اگر ممکن هم باشد، عملاً سودی ندارد.

وی همچنین متذکر شد: دلیل چهارم اینکه شبکه‌های اجتماعی آمریکایی اطلاعات کاربران را برای سرویس اطلاعاتی غرب جمع‌آوری و پالایش می‌کنند که اسناد فوق سری منتشرشده توسط اسنودن نیز این امر بدیهی را ثابت می‌کند، در نتیجه از آنجا که حفاظت از جان و مال و نوامیس مردم از تکالیف قطعی حکومت است، رفع فیلتر شبکه‌های اجتماعی آمریکایی که به قوانین جمهوری اسلامی ایران توجه و تعهدی ندارند، نشدنی است.

این کارشناس مسائل فضای مجازی با تاکید بر این نکته که دلیل پنجم، ششم و هفتم و دلایل دیگری هم وجود دارد که نمی توان همه ابعاد آنرا تشریح کرد گفت: البته ممکن است گفته شود که تمام این مشکلات در رابطه با شبکه‌های اجتماعی داخلی هم وجود دارد، اما باید به این نکته توجه داشت که شبکه‌های اجتماعی ایرانی، قانونمند هستند و ضمن اینکه اجازه فعالیت مجرمانه به کاربران خود نمی‌دهند، در صورتی که مراجع قانونی موردی را به آن‌ها اعلام کنند، سریعاً محتوای مجرمانه را رفع کرده و کاربر خاطی را تنبیه یا اخراج می‌کنند و به این شکل امکان نقض حقوق کاربران را نیز از جاعلان می‌گیرند.

مومن نسب در خاتمه گفت: به هر حال بنده آمادگی کامل دارم با افرادی که رفع فیلتر سایت های آمریکایی از جمله فیسبوک را مفید می‌دانند، مناظره کنم و تمام حرف‌های آن‌ها را بشنوم و در حد توانم به این حرف‌ها پاسخ دهم.

نظرات
هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده است اولین نظر را شما ثبت کنید
ثبت دیدگاه

ارسال دیدگاه