پتروشیمی در گلستان همچنان بلاتکلیف است/گلستان فاقد استراتژی صنعتی

گلستان در انتظار اولین سفر رئیس جمهور دولت یازدهم به گلستان است، سفری که همیشه به عنوان فرصت از آن یاد می‎شود، اما به نظر می‎رسد این سفرها تاکنون نتوانسته، تحول آنچنانی در گلستان ایجاد کند.

به گزارش زرین نامه؛ تجربه به عنوان بزرگترین سرمایه بشری در کنار اوست، سفرهای پیشین روسای جمهور به ویژه در دولت نهم و دهم اگر چه مصوبات بسیاری داشت، اما بسیاری از این مصوبات به دلایلی از جمله نبود اعتبار مالی مناسب و برخی دیگر از مشکلات در چنبره فراموشی محصور شدند.

اکنون که مقرر است، حجت‎الاسلام «حسن روحانی»، رئیس جمهور برای اولین بار در گلستان حضور یابد، این فرصت بزرگ برای مدیران گلستانی است تا با ترسیم نیازهای استان و موانع پیش‎رو بتوانند از این سفر حداکثر بهره را ببرند.

تردیدی نیست که سفر روسای جمهور، به ویژه در دولت نهم و دهم بهترین فرصتی بود که در آن گلستان می‎توانست امتیازهای مناسبی برای این منطقه فقیر و توسعه‎نیافته به نسبت دیگر استان‎های کشور، مهیا سازد اما این فرصت‎ها بدون امتیاز خاص و با چند طرح نه چندان بزرگ به هدر رفت.

شاید مهم‎ترین ظرفیتی که در گلستان به دلایل متعدد مغفول مانده است بخش صنعتی است، موضوعی که از زمان شکل گیری گلستان به عنوان یک استان مستقل، دغدغه دلسوزان این منطقه بوده است.

پتروشیمی در گلستان همچنان بلاتکلیف است

حتی گرفتن امتیاز کارخانه پتروشیمی که استاندار مازندرانی وقت گلستان از آن به عنوان برگ برنده سفر رئیس جمهور یاد می‎کرد به دلایل نامعلوم همچنان در چنبره بلاتکلیفی قرار دارد و معلوم نیست چه آینده‎ای در انتظار اوست.

نگاهی کلی به وضعیت استان در بخش صنعت حاکی از آن است که گلستان فاقد استراتژی توسعه مبتنی بر منابع و موقعیت خاص جغرافیایی است، به همین دلیل همواره دچار سوء‎مدیریت و تصمیم‎گیری‎های غیرکارشناسی و مقطعی قرار گرفته است.

بدیهی است که این استان توانایی بالقوه برای تبدیل شدن به یک استان صنعتی، کشاورزی را دارد و می‎تواند به یک قطب صنعتی، کشاورزی و دامپروری مبدل شود، موضوعی که همیشه در قالب شعار طرح شده، اما در مقوله اجراء به جایی نرسیده است.

در توسعه‎نیافتگی صنعتی گلستان، عواملی چون سوء‎مدیریت و بی‎توجهی به ظرفیت‎های توسعه صنایع وابسته به منابع موجود در استان، تاثیرگذار بوده است.

* گلستان فاقد استراتژی صنعتی

این استان ظرفیت لازم را در ایجاد صنایع پیشرو دارد، صنایع پیشرو که از ارزش افزوده بلایی برخوردار است و در چارچوب سیاست صنعتی، همچون قطاری صنایع پایین‎دستی را به حرکت در می‎آورد.

به دلایل مختلف تاریخی از جمله مصوبه غم‎انگیز هیئت دولت گذشته در دهه 70 در خصوص ممنوعیت توسعه صنایع مهم در استان‎های شمالی و توجه نکردن به سرمایه‌گذاری صنعتی در ناحیه گرگان و گنبد، گلستان همچنان وارث توسعه‌نیافتگی در این بخش است.

مشاور عالی خانه صنعت و معدن استان گلستان در گفت‎وگو با خبرنگار فارس در گرگان با اشاره به وضعیت صنعتی استان گفت: صنعت در گلستان شرایط مناسبی ندارد و واحدهای تولیدی که در این استان تحت عنوان کارخانه از آن یاد می‎شود حتی واحدهای تولیدی هم به حساب نمی‎آیند.

*کارخانه‎های گلستان در حد واحدهای تولیدی هم نیستند

اسدالله پاک‎سرشت اظهار کرد: نبود نقشه راه مناسب برای موضوع صنعت در گلستان این بخش را در این استان بلاتکلیف ساخته که سیاست‎ دولت‎های گذشته نیز در ایجاد این وضعیت بی‎تاثیر نبوده است.

وی با اشاره به دلایل عقب‎ماندگی صنعت در گلستان اذعان کرد: بخشی از این توسعه‎نیافتگی ریشه در مدیرانی ناکارآمد و بخشی نیز ریشه فرهنگی در مردمی دارد که هنوز انگیزه‎های کافی برای توسعه و رشد ندارند.

پاک‎سرشت ادامه داد: مردم این منطقه شمالی به جای بی‎توجهی و راحت‎طلبی که ریشه در محیط زندگی آنان دارد، باید توسعه را از مدیران خود طلب کنند و نباید بی‎تفاوت به سرنوشت استان خود و نظاره‎گر سیاست‎هایی باشند که به آن‎ها تحمیل می‎شود.

*فقدان توجه به سرمایه‌گذاری صنعتی در گرگان و گنبدکاووس

وی ادامه داد: پایین بودن درآمد سرانه استان در مقایسه با کل کشور، کاهش میزان مشارکت مردم در امر سرمایه‌گذاری، کمبود منابع و اعتبارات عمرانی و اشتغال‎زا، بالابودن نرخ سود تسهیلات بانکی و تعرفه‌های مربوط به ترخیص کالا در گمرک، مالیات، ثبت اسناد و املاک، آب، برق و گاز در خصوص راه اندازی طرح‌های تولیدی که از رقابت پذیری کالاها و محصولات تولیدی صنعتی استان در مقایسه با سایر کشورها می ‌کاهد از دیگر عواملی است که در ضعف صنعتی استان نقش دارند.

مشاور اتاق بازرگانی کل کشور با اشاره به عوامل عقب‎ماندگی تاریخی صنعتی استان گلستان اذعان کرد: کاهش ارتباطات تجاری خارجی به خاطر وجود دیوار آهنین مرزی میان گلستان و شوروی سابق، عقب‎ماندگی صنعتی 70 ساله‌ای را به گلستان تحمیل کرده است.

پاک‌سرشت افزود: فقر توسعه صنعتی در کشورهای آسیای میانه و همسایه استان گلستان و فقدان توجه به سرمایه‌گذاری صنعتی در گرگان و گنبد کاووس به هنگامی که زیرپوشش استان مازندران بود نیز از دیگر عوامل فقر تاریخی صنعتی این استان شمالی است.

*راه‎اندازی منطقه آزاد صنعتی سرمایه ‎گذاری و تجاری زمینه ساز تحول صنعتی گلستان

وی اضافه کرد: فقدان جایگاه مشخص توسعه صنعتی استان‎های ساحلی به ویژه گلستان در شبکه صنعتی کشور با وجود نیاز شدید این استان‎ها به توسعه صنعتی و برخوردار نبودن از استراتژی کلان توسعه صنعتی در کل کشور از محدودیت‎ها و موانع کلی سرمایه‌گذاری در استان گلستان به شمار می‎رود.

رئیس هیئت‌مدیره صندوق پنبه کشور با اشاره به راهکار موجود برای تحول در بخش صنعت گلستان بیان کرد: از مهم‎ترین و کاربردی‎ترین راهکار در این بخش می‎توان به راه‎اندازی منطقه آزاد صنعتی، سرمایه ‎گذاری و تجاری اشاره کرد که به همراه حضور مدیرانی کاربلد و دلسوز می‎تواند استان را در این عرصه متحول سازد.

پاک‎سرشت متذکر شد: اعتقاد دارم از این منطقه شکل نگیرد این عقب‎ماندگی صنعتی تا ابد ادامه پیدا خواهند کرد.

طبق برنامه قرار است رئیس جمهور دولت یازدهم به زودی در گلستان حاضر شود و در این بین باید مسئولان استان گلستان از هم اکنون با برنامه‎ریزی مناسب خواسته‎‎های به حق استان را از وی مطالبه کنند وگرنه این رفت‎وآمدهای سیاسی تنها در گرفتن نامه مردمی به رئیس جمهور محدود خواهند شد./فارس

انتهای پیام/م