قابل توجه میراث‌ فرهنگی! شهدا هم جزئی از تاریخ هستند

کمیته جستجوی مفقودین ستاد کل در بیانیه‌ای در خصوص برخی مخالفت‌ها نسبت به خاکسپاری شهدا در یزد اعلام کرده؛ این خواسته بعضی مسئولان، سالهاست که تحت عنوان "حفظ حرمت شهدا" به جامعه تحمیل می‌شود.

به گزارش زرین نامه؛ کمیته جستجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح اعلام کرده است 8 شهید گمنام را در روز شهادت امام رضا(ع) در میدان "امیرچخماق" یزد به خاک می‌سپارد در حالی‌ که این بار هم باز صدای ساز مخالف مسئولان میراث فرهنگی در گوش دارالعباده ایران پر شده است.

میدان امیرچخماق یزد دو سالی است که در کش و قوس دفن شهدای گمنام است کش و قوسی میان کمیته جستجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح و مسئولان استان یزد از استانداری تا میراث فرهنگی و گردشگری.

دو سال پیش هم که موضوع دفن شهدا در این میدان تاریخی دارالعباده ایران مطرح شد، مسئولان استانداری و میراث فرهنگی یزد مخالفت کردند و موضوع به تعویق افتاد تا اینکه به گفته سردار باقرزاده، فرمانده کمیته جستجوی مفقودین، حتی درباره مسئله موقوفه بودن محل مورد نظر برای دفن از محضر مقام معظم رهبری استفتاء شد و معظم له نیز ضمن تایید فرمودند: "چون این کار در راستای اهداف انقلاب اسلامی و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت می‌باشد بلامانع است".

فرمانده کمیته جستجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح در حالی دوباره ماجرا را به جریان انداخته است و خبر از خاکسپاری 8 شهید گمنام در روزهای شهادت امام رضا (ع) در میدان امیرچخماق می‌دهد که محمد مهدی شرافت، مدیر کل میراث فرهنگی یزد مخالف این اقدام است.

مدیر کل میراث فرهنگی یزد تصریح کرده است که «میدان امیرچخماق یک مجموعه تاریخی است و در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است و بر اساس قوانین حاکم، امکان دفن در مجموعه‌های تاریخی وجود ندارد و از سوی دیگر حتی احتمال حفاری برای انجام پژوهش‌های میراثی در این مکان وجود دارد.»

اما مسئولان به این پرسش نیز پاسخگو باشند که آیا قوانین حاکم درباره مجموعه‌های تاریخی تنها در زمان دفن شهدا بدون هیچ نقصی باید اجرا شود؟ یا زمانی‌که سرمایه‌داران با پتک به جان بناها و خانه‌های تاریخی می‌افتند تا تاریخ را خاک کنند و برج‌های سر به فلک کشیده، علم کنند، صدای این اعتراض‌ها به جایی نمی‌رسد و امروز دیواری کوتاه‌تر از شهدا پیدا نمی‌شود که قدرت قوانین برای آنها به رخ کشیده شود؟

شهر یزد، شهره به شهر «دارالعباده» است در حالی‌که طبق اعلام کمیته جستجوی مفقودین نیروهای مسلح، «یزد» تنها مرکز استان در کشور است که تاکنون میزبان شهدای گمنام نبوده است و برنامه دفن این 8 شهید بر اساس اعلام کمیته جستجوی مفقودین نیروهای مسلح، در راستای پیگیری‌های مکرر مردم شهیدپرور استان یزد به خصوص جوانان، بازاری‌ها و خانواده شهدا بوده است.

جای شهدا کجاست؟ مخالفت‌ها برای دفن شهدا از دانشگاه تا محوطه تاریخی!

عده‌ای هنوز بر این باورند که جای دفن شهدا باید جایی غیر از جایی باشد که ما هستیم، این خواسته بعضی مسئولان، سالهاست که تحت عناوین مختلفی در قالب «حفظ حرمت، شأن و احترام به شهدا» به جامعه، تحمیل می‌شود، در دوره‌ای سر و صدایشان برای دفن شهدا در دانشگاه‌ها بلند شد و این روزها هم جای شهدا را در دل شهر نمی‌دانند چرا که محوطه‌ای تاریخی است.

اما پاسداشت تاریخ برای چیست؟ قوانین را برای حفظ کدام تاریخ نوشته‌اند؟ آیا شهدایی که امروز حتی نامشان را هم برای این سرزمین داده‌اند، جزئی از این تاریخ نیستند و باید آنها را تا می‌توان از زندگی روزمره مردم دورتر و دورتر کرد؟

مدیر کل میراث فرهنگی یزد گفته است که «اگر این شهدا در محوطه بزرگی که مردم برای تفریح و گردش به آن مراجعه می‌کنند دفن شوند و مزار آنها در حد فقط یک سنگ قبر باشد در شأن شهدا نیست پس باید نمادی برای آنها در نظر بگیریم که نصب نماد در اینجا مخالف ضوابط میراث فرهنگی است نگران این هستیم که این اقدام، موجب توهین به آنها شود بنابراین مخالفت خود را به صورت کتبی نیز اعلام کرده‌ایم.»

شرافت در ادامه پیشنهاد داده است که « شهدا را در فضای مخصوصی در امامزاده سید جعفر یا مجموعه شاهزاده فاضل دفن کنند.»

نباید فراموش کرد که تدفین شهدا در فضاهای عمومی «تذکر» است پس نباید آنها را تنها به چشم زیارتگاه‌هایی ببینیم که به بهانه گنبد و بارگاه، فاصله مردم را با آنها زیاد و زیادتر کنیم.

مخالفت میراث فرهنگی با دفن این شهدا در میدان امیرچخماق یزد در حالی است که آیت الله ناصری، نماینده ولی فقیه و امام جمعه یزد، اعضای شورای شهر یزد و جمعی از اصناف و مردم، موافق میزبانی از این شهدا هستند./فارس

انتهای پیام/م

نظرات
هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده است اولین نظر را شما ثبت کنید
ثبت دیدگاه

ارسال دیدگاه