سیل 8 خردادماه 93 گلستان تکرار شدنی است
صبحی آفتابی و هوایی تهی از ابر در 8 خردادماه سال گذشته، این تصور را که فاجعهای با طعم سیل در راه است غیرقابل باور میکرد، اما عصر این روز گرم سیلابی کمنظیر در گلستان رقم خورد.
به گزارش زرین نامه؛ در حالی که گرگان و غرب گلستان، همچنان هوایی آفتابی را تجربه میکرد، با بارش بیمحابای باران و تگرگ، سیلابی بزرگ در چهار رودخانه شرق گلستان به وقوع پیوست تا قهر طبیعت به این مناطق ییلاقی و خوشنشین، چهرهای ترسناک ببخشد.
اگر چه وسعت این حادثه آن هم در آخر هفته و عصر روز پنجشنبه تابستان که موعد حضور خانوادهها در این مناطق ییلاقی بود، در خوشبینانهترین حالت تلفات انسانی را محتمل میساخت، اما با مدیریت به موقع حادثه این سیلاب عظیم هیچ کشته و مجروحی را در پی نداشت.
فقدان تلفات برای کسانی که این منطقه را حتی پس از حادثه رویت میکردند، هضمکردنی نبود، اما این اتفاق افتاد و این عملکرد مورد ستایش مسئولان ملی در حوزه اجرایی و قضایی نیز قرار گرفت.
شاید تاکید بر این موضوع از آن جهت مهم است که وقوع سیل در گلستان در زمانی نه چندان دور بیش از 400 کشته بر جای گذاشته بود، اما وسعت این حادثه آن هم با توجه به زمان وقوع آن نشان داد که میتوان با مدیریت مناسب و تعامل بیندستگاهی تلفات انسانی را به حداقل رساند و یا اصلاً هیچ تلفاتی نداشت.
مدیرکل مدیریت بحران استان گلستان با اشاره به هشتم خردادماه زمان وقوع حادثه مهیب سیل در شرق گلستان گفت: این سیل در چهار دهنه آبریز شرق گلستان روی داد و با دوره بازگشت 500 تا 100 ساله و میزان دبی عظیم آب یکی از بزرگترین سیلابهای تاریخ گلستان را رقم زد.
صادقعلی مقدم در گفتو گو با خبرگزاری فارس گفت: در حوزه دهنه «محمدآباد» سیل با دوره بازگشت 500 ساله و دبی 241 متر مکعب بر ثانیه و در دهنه «زرینگل» سیل با دوره بازگشت 100 ساله و با دبی 126 مترمکعب بر ثانیه روی داد.
وی ادامه داد: در محور خوشییلاق «خرمارود» سیلاب با دوره بازگشت 200 ساله و با دبی 474 متر مکعب بر ثانیه و در محور «اولنگ» رامیان سیل با دوره بازگشت 100 ساله و با دبی 367 متر مکعب بر ثانیه به وقوع پیوسته است.
مقدم یادآور شد: با اطلاعرسانی به موقع وضعیت آب و هوایی منطقه به فرمانداران و دستگاههای عملیاتی عضو شورای هماهنگی مدیریت بحران استان، سریعاً محدودیت رفت و آمد در منطقه اعمال شد و با وجود ترافیک حضور خانوادهها تلفات و جراحت انسانی به استان تحمیل نشد.
وی با اشاره به میزان وسعت مالی خسارت وارد شده سیل سال گذشته افزود: با توجه به حساسیت موضوع سریعاً ارزیابیهای اولیه انجام شد و مقامات ملی نیز از جمله معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان مدیریت بحران در گلستان حضور یافتند.
* تنها 25 درصد از اعتبارات ابلاغی سیل به گلستان تخصیص یافته است
دبیر شورای هماهنگی مدیریت بحران استان گلستان ادامه داد: مجموع اعتبارات ابلاغی سیل به استان 128 میلیارد و 524 میلیون تومان بود که از این میزان اعتبار تنها 25 درصد به استان اختصاص یافت و این درصد تخصیص پیدا کرده نیز مشکلاتی را در بعد اعتباری برای استان مهیا ساخته است.
مقدم خاطرنشان کرد: تردیدی وجود ندارد که عزم مسئولان ملی برای تحقق جبران میزان خسارت سیل گلستان جدی است، اما به دلایلی تاکنون این موضوع محقق نشده که انتظار میرود این مشکل و تامین نقدینگی مصوبه دولت در موضوع سیلاب طی سال جاری مورد توجه جدی قرار گیرد.
وی با اشاره به اقداماتی که تاکنون در موضوع پیشبینی انجام گرفته است، اضافه کرد: در حوزه پیشبینی با هماهنگی صورت گرفته و پیگیری ادارهکل هواشناسی در استان تمهیداتی انجام شده که وضعیت پیشبینی شرایط آب و هوایی تا حدی ارتقاء یافته است.
مقدم خاطرنشان کرد: چنانچه کم و کاستی استان در این بخش برطرف شود، میتوان در اسرع زمان به شرایط مطلوبی در حوزه پیشبینی وضعیت هوا دست یافت.
وی افزود: بدون شک این بخش از مهمترین بخشها، جهت برخورداری از آمادگی لازم برای مدیریت شرایط اضطراری است.
مقدم تصریح کرد: در حوزه پیشگیری نیز چه در موضوع سیل و چه در دیگر پدیدههای طبیعی، دستگاههای اجرایی استان برنامههایی دارند که در کارگروههای تخصصی و شورای هماهنگی مدیریت بحران استان مصوب شده و به شکل جدی در پی آن هستیم که این پروژهها وارد فاز اجرایی شوند.
مدیر کل مدیریت بحران استان گلستان با اشاره به مشکلات موجود استان در مسیر پیشبرد چهار مرحله مدیریت بحران اظهار کرد: در شرایط کنونی و با بضاعت فعلی باید اوضاع را مدیریت کنیم تا حداقل خسارات احتمالی را داشته باشیم؛ برای بهرهمندی از بضاعت موجود، ایجاد هماهنگی بین دستگاهی جهت حفظ آمادگی لازم برای مواجهه با حوادث احتمالی باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
مقدم خاطرنشان کرد: بر این اساس در سال جدید کارگاههای آموزشی و مانورهای متعددی از جمله مانورهای آمادگی، امدادی و تخصصی توسط دستگاههای عضو شورای هماهنگی مدیریت بحران استان برگزار شده و برگزاری کلاسهای آموزشی در استان و شهرستان نیز در دستور کار شورای هماهنگی مدیریت بحران استان قرار گرفته است.
وی در پایان با تاکید بر آمادگی در برابر حوادث طبیعی به ویژه سیل در ماههای پیشرو با توجه به شرایط آب و هوایی استان تصریح کرد: سیل سال گذشته پایان ماجرای سیلاب در گلستان نیست، بلکه تلنگری است که همیشه منتظر و آماده مقابله با چنین پدیدههای طبیعی باشیم.
اگر چه سیل سال گذشته با وجود خسارت بسیار مالی با توجه به مدیریت مناسب حادثه تلفات انسانی نداشت، اما این امر به این معنی نیست که در آینده بتوان مانع از تلفات انسانی شد لذا باید از هماکنون برای مدیریت سیلهای پیشرو برنامهریزی کرد تا همه گلستان را به واسطه طبیعت بکرش بشناسند نه سیلابهای مهیبش. / فارس
انتهای پیام/م
ارسال دیدگاه