گلستان با روستاهایی آباد و روستائیانی فقیر

اگر چه روستاهای گلستان در نگاه اول از شرایط مناسبی برای زندگی برخوردار هستند، اما مردم این دیار به لحاظ مالی از توانمندی چندان خوبی برخوردار نیستند.

به گزارش زرین نامه؛ طی سال‎های گذشته با اعطای وام‎های مناسب از سوی بنیاد مسکن و اجرای طرح‎های هادی، چهره بسیاری از روستاهای گلستان تغییر یافته و حتی امکانات رفاهی همچون گاز در دسترس اکثر خانوارهای روستایی است.

با وجود این پیشرفت‎های ظاهری در روستاها، هنوز بسیاری از روستائیان گلستانی از وضعیت مناسب اقتصادی برخوردار نیستند و روند مهاجرت به حاشیه شهرهای بزرگ از این نواحی رو به افزایش است.

بی‎شک از بهترین راهکارهای موجود برای ماندگاری روستائیان در مناطق روستایی، توانمند‎سازی اقتصادی آنان است، موضوعی که با توجه به خشسکالی‎های سالانه و دارا بودن زمین‎های کم مساحت زراعی، آنان باید به سمت دیگر گزینه‎های اقتصادی رهنمون شوند.

استاندار گلستان، اخیرا در شورای برنامه‌ریزی توسعه گلستان، موضوع مشکلات روستاها را به عنوان محور بحث خود مورد توجه قرار داده و گفت: چنانچه مشکلات درآمدی روستائیان حل نشود، با وجود اجرای طرح‎های عمرانی و هادی، مشکلات روستاها حل شدنی نیست و حاشیه‎نشینی به عنوان یک گزینه همچنان آنان را تهدید می‎کند.

به گزارش خبرگزاری فارس، حسن صادقلو با اشاره به تاریخچه دانش بومی زندگی در روستاها اظهار کرد: در گذشته‎های نه چندان دور، روستائیان اقتصاد خود را بر محور همین دانش بومی اداره می‌کردند.

* تاکید بر ایجاد بنگاه‎های کوچک اقتصادی در مناطق روستایی

به گفته وی: روستاهای استان را می‎توان با تکیه بر همین دانش بومی توام با علم و فناوری مدرن به سمت حصول درآمد پایدار و ایجاد امید رهنمون کرد و اعتقاد دارم با این نوع نگرش کاربردی، از گرایش و تمایل آنان به حاشیه‎نشینی نیز کاسته می‎شود.

صادقلو خاطرنشان کرد: ایجاد بنگاه‎های کوچک اقتصادی در مناطق روستایی با توجه به وجود قابلیت‎های بالقوه در روستاها می‎تواند در توانمند‎سازی روستائیان و در نهایت توسعه و آبادانی روستاها موثر باشد.

این چند پاراگراف کوتاه از سخنان نماینده عالی دولت در گلستان نشان می‎دهد، روستاهای گلستان از بعد توان اقتصادی ساکنانش دچار اشکال است و باید برای این مشکل چاره‎ای عاجل اندیشید.

اگر چه صادقلو در مسیری درست نگاه خود را به سمت بنگاه‎های کوچک اقتصادی معطوف کرده است، اما انتظار می‎رود دستگاه‎های متولی با این نگرش در مسیر فعال‎سازی این بنگاه‎های کوچک اما موثر دست به کار شوند.

توجه به ظرفیت کشاورزی و احیای صنایع بومی منطقه از جمله راهکارهای موجود برای توانمندسازی روستاییان این استان شمالی است، هر چند جدا از این ظرفیت نمی‎توان از موضوع گردشگری به عنوان یک ظرفیت مهم در روستاهای این استان زیبای شمالی غافل شد و با فعال کردن شبکه‎های گردشگری دراین مناطق می‎توان راه را برای معرفی و درآمدزایی این مناطق هموار ساخت، موضوعاتی همچنان در حد یک شعار و گفتمان باقی مانده است.

معاون ویژه استاندار گلستان و فرماندار گنبد نیز اعتقاد دارد، جایگاه روستائیان در فرایند توسعه مناطق روستایی نباید فراموش شود و اذعان کرد: در موضوع توسعه روستاها نیازمند کمک و یاری مردم این مناطق هستیم و این فرآیند تنها به دست مردمش امکان‎پذیر است .

محمد حمیدی امروز در گفت‎وگو با خبرنگار فارس در گرگان افزود: بدون برنامه‎ریزی علمی، آینده‎ای در توسعه این مناطق وجود ندارد و باید در توسعه روستاها ضمن ارزیابی واقعی، از شرایط بر اساس واقعیت‎های موجود حرکت کرد.

وی تصریح کرد: باید ابتدا فرهنگ مردم روستا را شناخت و آن را به سمت علمی شدن ارتقاء داد و توسعه را با دانش همراه کرد.

*توانمندی روستائیان ماندگاری آنان را افزایش می‎دهد

وی با بیان این که در زمینه ارتقاء فرهنگ روستاها، آموزش در اولویت قرار گیرد، یادآور شد: چنانچه می خواهیم روستا ساخته شود و توسعه یابد این فرآیند را از آموزش دهیاران و اعضای شوراهای اسلامی آغاز کرد و سپس به دیگر مردم منطقه این آموزش تسری یابد که همه این برنامه تنها با کمک و همت مردمی میسر است.

همچنین مدیر کل دفتر روستایی و شوراهای استانداری گلستان با تاکید بر اهمیت توسعه‎بخشی روستاهای استان گفت: در برنامه‎های این اداره کل، پیگیری طرح مشارکت روستاییان در فعالیت اقتصادی با محوریت معاونت توسعه و مناطق محروم نهاد ریاست جمهوری در اولویت است.

قاسم سمیعی در گفت‎وگوی اختصاصی با خبرنگار فارس در گرگان خاطرنشان کرد: توانمندسازی روستائیان، علاوه بر افزایش ماندگاری آنان در این مناطق، مسیر توسعه بیشتر روستاها را نیز فراهم می‎سازد.

وی با اشاره به توانمندسازی دهیاران و شوراها به عنوان مرجع توسعه روستاها افزود: برنامه‎های آموزشی از اولویت دیگر این دفتر است که در گام‎های نخست شروع به کار شوراهای اسلامی روستا و شروع به کار دهیاران آنان را به عنوان جامعه هدف مدنظر قرار داده و از تمامی امکانات پیش‎رو جهت توانمندسازی آنان بهره‎ برده است.

سمیعی ادامه داد: توسعه روستاهای استان بهترین گزینه برای جلوگیری از آفت شهرنشینی و مهاجرت روستائیان به حاشیه شهرهای بزرگ است.

وی ادامه داد: طی سال‎های اخیر مهاجرت به حاشیه‎ شهرهای بزرگ استان از جمله گرگان افزایش یافته که همین موضوع، سبب‎ساز بسیاری از معضلات اجتماعی و فرهنگی است.

این مسئول گلستانی خاطرنشان کرد: در برنامه‎ریزی سالانه این اداره کل تلاش کرده‎ایم، با توسعه روستاها و اجرای پروژه‎های مهم عمرانی در این مناطق، ضمن کمک به آبادانی، شرایط مناسب برای زندگی بهتر در مناطق روستایی مهیا شود.

وی یادآور شد: برگزاری جشنواره‎های بومی و سنتی باهدف تقویت هویت روستاها و ایجاد ظرفیت‎های مناسب گردشگری از دیگر اقداماتی بوده که طی این سال‎ها به دنبال توسعه روستاهای استان بوده است.

آن چه مشخص است دیگر برای اکثر مردم ساکن روستاهای گلستان به دلیل نبود توان مالی، جذابیتی برای حضور در این مناطق نیست و جاذبه‎های شهرنشینی و شغل‎های کاذب آنان را برای حاشیه‎نشینی ترغیب می‎کند، موضوعی که باید به شکل جدی مورد توجه متولیان امر و مسئولان گلستانی قرار گیرد تا روستاهای گلستان بیش از از این فقیر نشوند.

انتهای پیام/م