ماجرای حذف مردودی و درس نخواندن دانش‌آموزان

زرین نامه: حذف مردودی در پایه اول دبیرستان به این معناست که اگر دانش‌آموزی در درسی نمره قبولی کسب نکرد، مجبور نباشد تمام دروس قبول شده در آن پایه را نیز دوباره بگذراند.

به گزارش زرین نامه به نقل از فارس، اوایل سال گذشته پس از انتشار اخباری مبنی بر حذف مردودی از پایه اول دبیرستان، برای برخی افراد نسبت به وضعیت آموزشی کشور این پرسش ایجاد شد که بر این اساس «اگر دانش‌آموزی درس هم نخواند، آیا مردود نخواهد شد؟»

* ماجرا چه بود؟

* عدالتی که ایجاد شد

اصل ماجرا از سال اول دبیرستان آغاز شد و تفاوتی که این پایه، با دوم و سوم دبیرستان و پیش‌دانشگاهی داشت.

ابراهیم سحرخیز، معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش در این خصوص گفت: «در نظام فعلی یک دوره 4 ساله متوسطه تعریف شده بود و 3 آیین‌نامه متفاوت برای پایه‌های مختلف وجود داشت؛ به‌ عنوان مثال دوره پیش‌دانشگاهی، ترمی و 3 سال اول، سالی -‌ واحدی بود».

سحرخیز با بیان اینکه «مگر می‌شود در یک مدرسه‌ یک بام و چند هوا باشد؟»، اضافه کرد: «در نخستین قدم، وضعیت دوره پیش‌دانشگاهی را اصلاح کردیم و به سالی- واحدی تغییر یافت».

وی به نکته بعدی اشاره کرد و افزود: «در مرحله بعد متوجه شدیم که دوره سالی ـ واحدی که در سال دوم و سوم دبیرستان و پیش‌دانشگاهی وجود دارد، از یک قاعده تبعیت می‌کند ولی سال اول دبیرستان که به اسم سالی ـ واحدی نام گرفته است، در قبولی، مردودی، ارزشیابی و امتحانات مانند دوره راهنمایی است».

معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش با طرح این پرسش که «چرا باید درس دانش‌آموز در سال دوم و سوم دبیرستان، ارزش مستقل داشته باشد و در سال اول اینگونه نباشد؟»، گفت: «در سال دوم دبیرستان، وقتی دانش‌آموز درسی را قبول شده است، برای او قبولی فرض شده و اگر درسی را نمره نیاورده باشد، تنها همان درس را در سال سوم می‌گذراند و نیازی نیست که تمام دروسی که در سال دوم قبول شده است را بگذراند و در نهایت تا زمانی که دانش‌آموز در تمام دروس نمره قبولی نگرفته باشد، نمی‌تواند دیپلم بگیرد، اما برای دانش‌آموزان سال اول دبیرستان این حق ثبت نشده بود».

وی ادامه داد: «اگر مسئله بر سر دروس پیش‌نیاز بود چرا در سال‌های بعد بحث پیش‌نیاز رشته‌ها رعایت نشده است و اگر مطرح شود که موضوع انتخاب رشته است و اینکه دانش‌آموز در سال اول دبیرستان رشته‌اش را مشخص می‌کند، باز هم پاسخ این است که انتخاب رشته ضوابط و آیین‌نامه‌ای دارد».

سحرخیز افزود: «به ‌عنوان مثال کسی که بخواهد به رشته ریاضی برود، باید در درس‌هایی نمره بیاورد که در اصلاحیه جدید شورای‌ عالی آموزش و پرورش این موضوع به قوت خود باقی است، اما آن چیزی که تغییر کرده، این است که اگر کسی نتواند در رشته ریاضی نمره بیاورد، او را مردود نمی‌کنیم بلکه به رشته دیگری می‌رود».

وی با بیان اینکه به ضوابط و شرایط انتخاب رشته دست نزدیم، اظهار کرد: «شورای‌ عالی آموزش و پرورش این اصلاحیه را به اتفاق آرا تصویب کرد و به آموزش و پرورش نیز ابلاغ شد و از سال تحصیلی جاری هم اجرایی می‌شود؛ دانش‌آموزانی که اکنون در سال اول دبیرستان هستند مشمول این اصلاحیه خواهند شد».

* حذف مردودی یا ردّی؟

* مردودی 200 هزار دانش‌آموز اول دبیرستانی در هرسال

بر اساس گفته‌های معاون وزیر آموزش و پرورش و مسئولان دیگر این وزارتخانه، قرار نیست که دانش‌آموزان درس نخوانده به پایه بالاتر بروند بلکه قرار است اگر دانش‌آموزی در درسی نمره آورد، به واسطه عدم قبولی در درس دیگر مجبور نباشد که یک پایه تحصیلی را با تمام درس‌ها دوباره با هم بگذراند.

زجری که یک دانش‌آموز به واسطه گذراندن تمام دروس، حتی درس‌هایی که نمره بالایی از آن گرفته است، به دلیل افتادن در یک یا دو درس، متحمل می‌شد، بسیار بالاست و آموزش و پرورش نیز در مصوبه خود، این موضوع را اصلاح کرده است.

حمیدرضا حاجی‌بابایی، وزیر آموزش و پرورش در همایش تجلیل از معلمان نمونه آموزش و پرورش شهر تهران در سال گذشته با اشاره به این نکته که این وزارتخانه روند اشتباه پایه اول دبیرستان را در کشور اصلاح کرده است، گفت: «در کشوری مانند فرانسه اعلام می شود که باید دانش‌آموز به عنوان مثال 96 واحد را بگذراند تا دیپلم بگیرد؛ اگر این دانش آموز 92 واحد را طی کند به او دیپلم داده می‌شود اما نمی‌تواند به دانشگاه برود مگر آنکه 4 واحد دیگر را نیز بگذارند».

وی با بیان اینکه 200 هزار دانش آموز در پایه اول دبیرستان هر سال مردود می شدند، ادامه داد: «چه کسی می داند که چند هزار نفر از این تعداد دانش‌آموز به خاطر مردودی ترک تحصیل می‌کنند».

به گزارش فارس، در اصل اگر دانش‌آموزی در درسی نمره قبولی نگیرد، در آن درس مردود می‌شود اما قرار نیست یک پایه تحصیلی با تمام دروس را از ابتدا بخواند؛ بلکه تنها همان دروس را امتحان خواهد داد.

پس شاید بهتر بود که به جای حذف مردودی از پایه اول دبیرستان، عنوان می‌شد که دیگر ردّی پایه و تکرار پایه نخواهیم داشت و دانش‌آموزان بر اساس آیین‌نامه و استانداردهای آموزشی باید درس بخوانند و امتحان بدهند.

نظرات
هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده است اولین نظر را شما ثبت کنید
ثبت دیدگاه

ارسال دیدگاه