بازخوانی تبارشناسی حلقه انحرافی در دولت با نگاهی به زندگی سیاسی مشایی

زرین نامه: نویسنده کتاب «شاه کلید انگلیسی» گفت: از محوری‌ترین موضوعات این اثر می‌توان به بازخوانی تاریخ مؤسسه کیهان در دوره «سیدمحمد خاتمی» و تبارشناسی انتقادی «حلقه انحرافی دولت» با تکیه بر زندگی سیاسی «اسفندیار رحیم مشایی» اشاره کرد.



به گزارش زرین نامه؛ پیام فضلی‌نژاد، نویسنده و روزنامه‌نگار و عضور مرکز پژوهش‌های روزنامه کیهان پیوست و سال 1386 کتاب «شوالیه‌های ناتوی فرهنگی (یک نما از کودتای مخملی)» را منتشر کرد؛ وی با حضور در تجمع‌های گوناگون، دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه، دیدگاه‌های رادیکالی را علیه عبدالکریم سروش، حسین بشیریه، محمد خاتمی و سران اصلاحات در ایران مطرح کرده ‌است.

وی از چندی پیش مشغول نگارش کتابی با عنوان «شاه کلید انگلیسی» بود که اکنون نگارش آن به اتمام رسیده است و به زودی منتشر و روانه بازار نشر می‌شود به همین منظور با فضلی‌نژاد درباره این اثر به گفت‌وگو نشستیم.

فضلی‌نژاد درباره کتاب «شاه کلید انگلیسی»، بیان می‌کند: این اثر جلد 50 از سری کتاب‌های «نیمه پنهان» و از تولیدات «دفتر پژوهش‌های مؤسسه کیهان» بوده که در صفحه پاورقی روزنامه کیهان منتشر می‌شود.

وی اضافه کرد: کتاب «شاه کلید انگلیسی» جلد دوم از مجموعه «تاریخ اندیشه سیاسی معاصر» است که ادامه کتاب «ارتش سری روشنفکران (جلد 45 نیمه پنهان)» به شمار می‌رود.

فضلی‌نژاد ادامه داد: در گذشته از این مجموعه کتاب‌ها، آثاری نظیر «شوالیه‌های ناتوی فرهنگی (جلد 30 نیمه پنهان)» در سال 1386 و «ارتش سری روشنفکران (جلد 45)» منتشر شده است؛ کتاب‌هایی که هر یک در زمان انتشار خود بحث‌های فراوانی را موجب شد و استقبال خوانندگان را در پی داشت.

* تطبیق تئوری‌های 3 فیلسوف برجسته انگلیسی با دیدگاه‌های خاتمی و سروش در این اثر

وی با بیان اینکه کتاب شوالیه‌ها طی 4 سال از چاپ پانزدهم گذشته و ارتش سری نیز طی 6 ماه به چاپ ششم رسیده است، افزود: کتاب «شاه کلید انگلیسی» با رساله‌ای شامل 3 فصل درباره «فلسفه کودتای سرمایه‌داری» آغاز می‌شود، این رساله با محوریت «تاریخ انگلیس» به عنوان زادگاه فکر دموکراسی سکولار نوشته شده و در آن زندگی و حرفه 3 فیلسوف برجسته انگلیسی که تأثیر عمیقی بر اندیشه سیاسی روشنفکران و اصلاح طلبان در ایران گذاشته‌اند، بازخوانی انتقادی شده است.

این روزنامه‌نگار گفت: «سر فرانسیس بیکن» فیلسوف فراماسون که یکی از پیشروان فکر سکولاریسم علمی است، «توماس هابز» فیلسوف ماتریالیست که اولین رساله روشمند در علم سیاست را نوشته و بالاخره «جان لاک» پدر جامعه مدنی و از برجسته‌ترین ایدئولوگ سکولاریسم سیاسی، سه فیلسوفی هستند که در این اثر به مقایسه تطبیقی آراء و تئوری‌های آنان با دیدگاه‌های سران اردوگاه اصلاح‌طلبان مانند «سید محمد خاتمی» و «عبدالکریم سروش» پرداخته‌ام.


* حکومت دموکراتیک مدرن از حیث ماهیت چیزی جز یک «سلطنت مشروطه سکولار» نیست

وی اضافه کرد: این رساله بازخوانی تئوری و عمل در فلسفه انگلیسی بر محور نتایج سیاسی این تفکر است؛ تفکری که از دل آن فلسفه ماتریالیسم و فکر سکولاریسم درآمد و در نهایت پایه‌گذار «دموکراسی مدرن» شد، اما آنها را برای نخستین بار با ارجاعات فراوان فلسفی، تاریخی و سیاسی اثبات می‌کنم که «حکومت دموکراتیک مدرن» از حیث ماهیت چیزی جز یک «سلطنت مشروطه سکولار» نیست.

فضلی‌نژاد درباره انگیزه نگارش کتاب «شاه کلید انگلیسی»، گفت: انگیزه نوشتن رساله «فلسفه کودتای سرمایه‌داری» 4 سال پیش در زمانی پدید آمد که ابتدای بروز و ظهور «فتنه سبز» مقام معظم رهبری در 29 خرداد 1388 ابتدا فرمودند «من دست دولت خبیث انگلیس را در این حوادث می‌بینم» و سپس در 15 شهریور همان سال با «دشمن» دانستن «تفکر مادی» و «گرایش مادی‌گری» فرمودند «با شجاعت وارد نقد علوم انسانی غرب شوید».

وی بیان کرد: ارجاع حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به علوم انسانی غرب و خصوصاً تفکر انگلیسی و نتایج حاصل از آن در تحلیل ماجرای فتنه 1388، انگیزه اصلی تعریف و تعقیب پروژه بازخوانی فلسفه انگلیسی بود و از این رو در رساله حاضر به مقایسه تطبیقی برخی از وجوه فتنه سبز 1388 با اصول کودتای سبز انگلیسی پرداخته شده است.

* با مطالعه این کتاب با چگونگی پیدایش تئوری‌های اصلاح‌طلبانه آشنا می‌شوند

به گفته این نویسنده، در کتاب «شاه کلید انگلیسی» تلاش کرده‌ام تا از حیث آکادمیک رساله‌ای منظم و روشمند را با ارجاع به متون اصلی و اندیشه‌های اصیل و بنیادین فلاسفه انگلیسی به نگارش درآورم.

وی اضافه کرد: تلاش بنده در این اثر بیشتر معطوف به آن بوده تا با توجه به دامنه گسترده بحث، از یک سبک نگارش یکنواخت به شدت پرهیز کنم و بدین ترتیب، از سبک‌های روایی مختلف مستند و داستانی در توصیف فضای سیاسی انگلیس در قرن شانزدهم و هفدهم میلادی استفاده کرده‌ام؛ از این رو، مطالعه این رساله به مخاطبان عام و علاقه‌مندان به مطالعه حوادث سیاسی توصیه می‌شود.

فضلی‌نژاد ادامه داد: البته مطالعه رساله «فلسفه کودتای سرمایه داری» را بیش از همه باید به چند دلیل به دانشجویان رشته‌های «علوم انسانی» توصیه کرد؛ یک دلیل عمده این است که شناخت «ایدئولوژی سرمایه‌داری» یکی از لوازم اصلی برای تحلیل حوادث سیاسی معاصر است و عدم درک تخصصی آن می‌تواند زمینه‌ساز تحلیل‌های نامعقول از روند رویدادهای جامعه ایران شود.

وی افزود: از این رو، اثر حاضر به مخاطبان کمک می‌کند تا به نحو روشمندی با زادگاه دموکراسی و چگونگی پیدایش تئوری‌های اصلاح‌طلبانه مانند «جامعه مدنی» و «سکولاریسم سیاسی» و «لیبرالیسم» آشنا شوند.

* بررسی زندگی سروش و خاتمی از شاخص‌ترین چهره‌های اصلاح‌ طلبی سکولار در این اثر

این روزنامه‌نگار گفت: این رساله در 3 فصل «سگ‌های پاسبان»، «جاسوسی آکادمیک و جنگ ایدئولوژیک» و «کودتای باشکوه ماسون‌ها» از هشتم اردیبهشت در روزنامه کیهان در حال انتشار است.

وی اضافه کرد: کتاب «شاه کلید انگلیسی» به تبارشناسی جریان‌های سیاسی معاصر ایران از دهه 1360 تا 1390 در بخش «تاریخ سری کودتای سبز» می‌پردازد؛ این بخش نیز شامل 3 فصل است و با «رازهای سروش و خاتمی» آغاز می‌شود.

به گفته فضلی‌نژاد، در فصل اول، زندگی و حرفه «عبدالکریم سروش» و «سیدمحمد خاتمی» را به عنوان شاخص‌ترین چهره‌های اصلاح‌طلبی سکولار بررسی کرده‌ام که شامل ناگفته‌های زیادی از رویدادهای 2 دهه اول انقلاب اسلامی است.

* روایتی از «اسفندیار رحیم مشایی» سرکرده حلقه انحرافی در این اثر

وی ادامه داد: یکی از جذاب‌ترین بخش‌های این فصل، بازخوانی تاریخ روزنامه کیهان است و دسترسی بنده به آرشیو دفتر پژوهش‌ها و ارجاع وی به منابع اصیل و منتشر نشده، آن را خواندنی می‌‌کند.

فضلی‌نژاد درباره دیگر فصل‌های این اثر، بیان کرد: فصل دیگر «شاه کلید انگلیسی» به تبارشناسی «حلقه انحرافی دولت» پرداخته شده است به نوعی آرایش فکری _ سیاسی این حلقه را در این کتاب ترسیم کرده‌ام؛ نام این فصل «میدان مین دولت دهم» و روایتی از «اسفندیار رحیم مشایی» سرکرده حلقه انحرافی است که در لابه‌لای آن به بازخوانی مهم‌ترین حوادث سیاسی تا سال 1392 پرداخته شده است.

نظرات
هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده است اولین نظر را شما ثبت کنید
ثبت دیدگاه

ارسال دیدگاه