این روزها گلستانیها نیز همانند دیگر نقاط کشور چشم به آسمان دوختهاند، تا شاید باران رحمت، رشته خشکسالی در این استان شمالی از هم بگسلد.
به گزارش زرین نامه ؛ گلستان طی چند سال اخیر کم و بیش خشکسالی را تجربه کرده است، اما شاید موضوع زمانی قابل تامل میشود که این وضعیت در چند سال اخیر تنها متعلق به فصل تابستان نیست، بلکه این تهدید طبیعی متاسفانه در فصل پاییز و زمستان نیز تداوم دارد.
پیامد خشکسالی در سال جاری، کمبود آب شرب، کاهش حجم سفرههای زیرزمینی، ظرفیت سدها و تشدید حساسیتپذیری برای وقوع حریق در عرصههای منابع طبیعی است، اتفاق ناخوشایندی که امسال بیش از هر سال دیگری گلستان را تحت تاثیر خود قرار داده است.
برخی از صاحبنظران این پدیده را متاثر از تغییر اقلیم میدانند و اعتقاد دارند این تغییرات نه تنها در ایران بلکه در تمامی کشورهای دنیا به اشکال گوناگون روی داده است.
برنامههای دانشبنیان در دستور کار کارگروه تخصصی خشکسالی
مدیر کل مدیریت بحران استان گلستان با اشاره به خشکسالی به عنوان یک مشکل جدی برای کشور گفت: وضعیت پیشرو به واسطه کمبود بارندگی و پراکنش نامناسب بارش، بخشهای مختلف استان از جمله کشاورزی و آب شرب مردم را دچار مشکل کرده است.
صادقعلی مقدم اظهار داشت: در این شرایط به نظر میرسد سیاست کلی باید سیاست سازگاری باشد تا بر اساس آن برنامه راهبردی برای مواجهه با این تهدید طبیعی ترسیم کرد.
وی با تاکید بر توجه جدی به موضوع خشکسالی در استان ادامه داد: در کارگروه تخصصی خشکسالی در استان نیز به نتیجه رسیدیم، برنامههای دانشبنیان در دستور کار قرار گیرد و دو برنامه از متخصصان دانشگاهی نیز در این زمینه در دست بررسی است.
همچنین مدیر شرکت آب منطقه ای گلستان با اشاره به کاهش بارندگی در استان نسبت به سال گذشته اذعان کرد: میانگین بارندگی استان گلستان در مردادماه سال جاری در مقایسه با سال گذشته 2.5 درصد و نسبت به دوره شاخص درازمدت نیز نزدیک به 14 درصد کاهش یافته است.
ایرج حیدریان ادامه داد: میزان بارشهای استان گلستان از ابتدای مهرماه 1392 تا پایان مرداد ماه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حدود 29 درصد و نسبت به دوره درازمدت حدود 14.5 درصد کاهش یافته است.
وی اضافه کرد: بیشترین میانگین بارندگی مردادماه در محدوده شهرستان کلاله با بیش از 53 میلیمتر و کمترین بارش در محدوده شهرستان رامیان با بیش از سه میلیمتر است و میزان بارندگی در گرگان در این ماه بیش از 17 میلیمتر به ثبت رسیده است.
حیدریان یادآور شد: جریان رودخانهها در مدت مهر سال 92 لغایت مرداد ماه جاری، نسبت به دوره شاخص در حوضه «قره سو» بیش از 80 درصد و در حوضه گرگانرود 63 درصد کاهش داشته است.
کاهش ذخیره آبخوانهای زیرزمینی استان گلستان
وی تصریح کرد: ذخیره آبخوانهای آزاد زیرزمینی گلستان نیز در مرداد ماه سال جاری در مقایسه با مرداد سال گذشته بیش از 168 میلیون متر مکعب کاهش داشته که در مقایسه با متوسط 22 سال گذشته، بیش از 102میلیون متر مکعب کاهش حجم ثبت شده است.
همه این آمار و اظهارنظرها نشان میدهد، گلستان همچنان در تهدید کمآبی و خشکسالی است و این شرایط ایجاب میکند، استان توجه ویژهای به تامین آب از منابع جدیدی را مد نظر قرار دهد تا بتواند دغدغه استان را در این عرصه کاهش دهد./فارس
ارسال دیدگاه