کشاورزی گلستان اسیر سنت، تشنه نوسازی

 اگرچه وجود زمین‎های حاصل‎خیز گلستان، وضعیت مطلوبی برای کشاورزی در این منطقه شمالی ترسیم کرده اما زراعت سنتی و مبتنی بر شرایط جوی، مانع از بهره‎وری مناسب از این ظرفیت تولیدی شده است.

به گزارش زرین نامه ؛  اگرچه گلستان به عنوان استانی محروم از توسعه در بسیاری از امور زیربنایی به ویژه شاخص صنعت رنج  می‎برد اما نمی‎توان از کشاورزی به عنوان یکی از مزیت‎های مهم این استان غافل شد، چراکه در این بخش، استان در برخی از محصولات تولیدی همچون گندم و سویا در زمره سه استان برتر کشور قرار دارد.

براساس اظهار نظر مسئولان استان گلستان، این سرشماری در پی آن است تا وضعیت فعلی کشاورزی و بهره‎برداران آن را در استان مشخص کند و پرسش‎نامه‎های تنظیمی نیز با هدف شناخت هر چه بهتر از وضعیت کشاورزی استان انجام می‎گیرد.

اگرچه وجود زمین‎های حاصل‎خیز در این منطقه شمالی، وضعیت مطلوبی برای کشاورزی گلستان ترسیم کرده اما زراعت سنتی و مبتنی بر شرایط جوی، مانع از بهره‎وری مناسب از این ظرفیت تولیدی شده است.

کشاورزی در گلستان، متاثر از اقتصاد ضعیف معیشتی کشاورزان، زمین‎های قطعه قطعه شده به ابعاد کوچک و ساختار سنتی است، که همین ساختار ناقص، کار را برای برنامه‎ریزان حوزه کشاورزی استان، برای اجرای برنامه‎های جامع این عرصه سخت کرده است.

طرح مبحثی چون یکپارچه‎سازی اراضی کشاورزی، که طی این سال‎ها بارها از سوی مسئولان استان بیان شده، بارزترین واکنش‎ نسبت به این بافت ناهمگون استانی است.

کشاورزی سنتی کشاورزان این بخش را زمین‎گیر کرده است

یکی از کشاورزان بندرگزی در گفت‎و‎گو با خبرنگار فارس در گرگان با اشاره به وضعیت نامطلوب کشاورزی در این منطقه گفت: طی چند سال اخیر بی‎توجهی به کشاورزی، این ظرفیت مهم منطقه را دچار چالش کرده و اکثر زمین‎های کشاورزی تبدیل به باغات شده است.

اکبر نکاحی اظهار کرد: طی این مدت، گران شدن قیمت نهاده‎های کشاورزی، از جمله بذر، کود و سم، شرایط را برای زراعت مشکل کرده، تا آن‎جا که بسیاری از کشاورزان این منطقه، عطای کشاورزی را به لقایش بخشیده‎اند و زمین‎های خود را فروخته‎اند.

وی خاطرنشان کرد: مشخص نیست که جهاد کشاورزی طی این سال‎ها، چه نقشی در تقویت این بخش بازی کرده، البته به ضرس قاطع می‎گویم، کشاورزی ما همچنان سنتی است و در میزان برداشت محصولات ما اتفاق چندانی نیفتاده است.

نکاحی اضافه کرد: چندی پیش در یک برنامه تلویزیونی، به موضوع کشاورزی در یکی از کشورهای صنعتی دنیا پرداخته شده بود، که بیان شد در این کشور از یکی هکتار، 32 تُن گندم استحصال می‎کنند، شما این وضعیت را بگذارید مقابل کشاورزی سنتی ما که در بهترین حالت در هکتار، بین چهار تا 6 تُن برداشت گندم داریم.

وی یادآور شد: این آمار نشان می‎دهد که به چه میزان از کشاورزی دنیا عقب هستیم و چگونه است که کشاورزی ما به صرفه نیست، در حالی که اگر تکنولوژی‎های جدید در عرصه کشاورزی از نوع بذر گرفته تا «داشت» و «برداشت»، مدرن و متحول شود، کشاورزی بهترین و به صرفه‎ترین شغل در کشور خواهد شد.

نقش موسسات تحقیقی کشاورزی گلستان در تحول این بخش مشخص نیست

نکاحی با اشاره به سرشماری عمومی کشاورزی در کشور افزود: به نظر می‎رسد این طرح به دنبال شناخت وضعیت موجود این بخش باشد، اما این تازه، مرحله اول کار است و باید پس از سرشماری و تعیین شرایط کشاورزی منطقه، متولیان آن با تکیه بر داده‎ها و اطلاعات برای توسعه این بخش مهم تولید کشور برنامه‎ریزی کنند.

یک کشاورز گنبدی نیز با تأکید بر لزوم تحول در مراحل سه‎گانه کشاورزی در استان اذعان کرد: گفته می‎شود ژاپن کل اراضی کشاورزی‎اش اندازه همین گلستان ما نمی‎شود، اما این چند سال گذشته با برنامه‎ریزی مشخص و مدرنیته کردن این بخش، توانسته نه تنها نیاز داخلی کشورش را تامین کند، بلکه یکی از مهم‎ترین صادرکنندگان محصولات کشاورزی در دنیا شود.

ارازمحمد چپقلی ادامه داد: حال در این شرایط سوال من اینجاست که طی این سال‎ها چه تحولی در کیفیت کشاورزی استان انجام شده و نقش دستگاه متولی که مدعی است یکی از بهترین موسسات تحقیقاتی کشاورزی را اداره می‎کند در کجای این حلقه اقتصادی است.

وی با اشاره به اهمیت سرشماری کشاورزی برای برون‎رفت این بخش از کاستی‎های فعلی یادآور شد: خودمان را گول نزنیم، کشاورزی ما با این اوضاع راه به جایی نمی‎برد، اما آگاهی نسبت به آنچه هست، آن هم توسط سرشماری کشاورزی می‎تواند حداقل وضعیت فعلی ما را به شکل علمی نمایان سازد.

سرشماری وضعیت موجود کشاورزی گلستان را نمایان می‎سازد

چپقلی تصریح کرد: برای توسعه کشاورزی در کشور و استان، باید بدانیم، کجا هستیم و با عنایت به افق آینده برای توسعه این بخش با تدوین یک طرح جامع بدانیم برای آینده چه باید انجام دهیم.

معاون برنامه‌ریزی استاندار گلستان و قائم مقام ستاد سرشماری عمومی کشاورزی گلستان نیز گفت: در اجرای طرح سرشماری عمومی کشاورزی استان، 140 هزار و 30 نفر از بهره‎برداران بخش کشاورزی استان در حوزه کشاورزی و دامداری و سایر زیربخش‎ها شمارش می‌شوند.

علی مرگدری اظهار کرد: تعداد 420 نفر برای اجرای طرح عمومی سرشماری کشاورزی استان همکاری دارند که 180 نفر از این افراد آمارگیر هستند.

180 آمارگیر گلستانی در طرح سرشماری عمومی کشاورزی گلستان

وی ادامه داد: 140 نفر از آمارگیران طرح سرشماری عمومی کشاورزی گلستان دارای مدرک لیسانس و فوق‎لیسانس و بقیه فوق‎دیپلم هستند.

مرگدری تصریح کرد: آمارگیران طرح سرشماری استان از بین یک هزار و 921 نفر از متقاضیان ثبت نامی انتخاب شده و با فرا گرفتن آموزش‎های لازم برای اجرای طرح آماده شدند.

وی، مزیت چهارمین طرح عمومی سرشماری کشاورزی را به نسبت طرح های گذشته، الکترونیکی بودن عملیات آمارگیری قلمداد کرد و گفت: چهارمین طرح سرشماری عمومی کشاورزی در استان گلستان همزمان با کشور از دیروز پنجم مهرماه تا 18 آبان ماه آینده به مدت 40 روز ادامه خواهد داشت./فارس