ناوگان آتشنشانی گلستان در حصار فرسودگی و کمبود نیرو
وقتی صدای زنگ خطر بلند شد، لحظهای درنگ نمیکنند، زمان را خوب میشناسند و ارزش آن را بیش از هر کس دیگری میدانند و با تمام وجود خود را به دل خطر میزنند.
به گزارش زرین نامه ؛ سخن از آتشنشانان است، فرشته سیرتانی از جنس ایثار و گذشت، آنان که با حریق دشمنی دیرینهای دارند و با نجات جان انسانها پیوند خوردهاند.
مأموریت آغاز شده است، همزمان با صدای آژیر، مسیر به سرعت طی میشود تا با رسیدنشان، آبی باشند بر شرارههای بیرحم آتش، تصور اینکه خانوادهای چشم انتظارشان باشد تا هستیاش خاکستر نشود، تلاش آنان را برای رسیدن به محل حادثه مضاعف میکند.
ناوگان فرسوده و کمبود نیروی متخصص مهمترین مشکل آتشنشانان در گلستان
پس از کوشش بسیار، عملیات اطفاء پایان یافته و آخرین اخگر آتش خاموش میشود، آرامش تازه به چهرههای مصمم اما ملتهبشان باز میگردد و باز در اندیشه ماموریتی دیگر برای فرونشاندن لهیبی دیگر از آتش ناخوانده در کاشانهای دیگر.
این روزها مصادف است با روز آتشنشانی و ایمنی، روزی که باز خاطره روز هفتم مهرماه 1359 است، زمانی که پس از حمله هوایی دشمن بعثی به پالایشگاه آبادان، آتشنشانان منطقه و شهرهای اطراف برای مهار آتش به پالایشگاه رفتند که در حین عملیات اطفاء، دوباره هواپیماهای دشمن اقدام به بمباران پالایشگاه میکنند که این موضوع، منجر به شهادت تعداد زیادی از آتشنشانان میشود.
این روز یادآور این حماسهآفرینی و از خودگذشتگیهای آتشنشانان میهن اسلامی و برای ایجاد زمینههای مناسب برای آموزش همگانی مردم برای پیشگیری از بروز حوادث مختلف و حفاظت از سرمایههای ملی است.
آتشنشانی در گلستان با وجود بسیاری از کمبودها، از فعالترین نهادهایی است که به یمن وجود جوانان تلاشگر و با دغدغه خود توانسته است، طی این چند سال، بار مشکلات شهرها و حتی روستاهای استان را در زمینه حریق و دیگر ماموریتهای محوله به دوش بکشد.
با این همه تلاش انجام گرفته، ناوگان آتشنشانی در گلستان از فرسودگی رنج میبرد و هنوز آنگونه که باید در ساختار خود به تعداد کافی نیروی ماهر و کارآزموده ندارد.
آتشنشانی در گلستان فاقد استانداردهای جهانی است
طی این سالها شهر گرگان در معماری شهری به مرتفع سازی روی آورده اما نبود امکانات مناسب آتشنشانی برای مدیریت حریق این نوع سازهها کار را برای این مجموعه امدادی و عملیاتی مشکل ساخته است.
شهرهای استان نیز از این مقوله جدا نیستند و حتی در مراتب بسیار ضعیفتری نسبت به شهر گرگان قرار دارند، تعداد کم ماشینهای آتشنشانی، فرسودگی و از دور خارج بودن اکثر این ماشینآلات، شرایط نامناسبی را برای اوضاع آتشنشانی استان ترسیم کرده است.
حال به این مشکلات، سختی و زیانآور بودن حرفه آتشنشانی را هم اضافه کنید که در مقایسه با شرایط حرفهای شغل آتشنشانی با دیگر کشورهای پیشرفته دنیا، متوجه میشویم به اندازه کافی به فراهمآوری امکانات، شرایط اقتصادی و روحی مساعد برای آتشنشانان توجه نشده در حالی که در کشورهای پیشرفته، شغل آتشنشانی در زمره مشاغل با خطرپذیری بالا محسوب میشود.
آتشنشانان تقریبا براساس شغل ویژه خود به طور 24 ساعته در معرض بسیاری از استرسهای روحی و روانی و صدمات فیزیکی، شیمیایی قرار میگیرند که با توجه به مطالعات و بررسیها در هر مأموریتی آنان در معرض عوامل زیانآور مختلفی قرار گیرند که سلامتی آنها را تهدید میکند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گلستان با تایید کاستیها در حوزه آتشنشانی استان گفت: متاسفانه آتشنشانیهای استان با کمبود نیرو مواجه هستند و به همین دلیل، پاسخگویی به حوادث و بحرانها برای آنان مشکل ساز شده است.
رضا مروتی با بیان اینکه گلستان از استانهای حادثهخیز کشور محسوب میشود، خاطرنشان کرد: متاسفانه آتشنشانیهای استان، فاقد استانداردهای جهانی هستند.
استفاده از نیروهای داوطلب مردمی هنگام حوادث ضروری است
وی یکی از استانداردهای جهانی را داشتن یک نیروی آتشنشان به ازای هر 2 هزار و 500 نفر عنوان کرد و ادامه داد: متاسفانه این استاندارد در آتشنشانانهای گلستان رعایت نشده است.
مروتی استفاده از نیروهای داوطلب مردمی را هنگام بروز حادثه، ضروری دانست و در همین زمینه، عملکرد سازمانهای آتشنشانی گرگان و گنبدکاووس در جذب نیروهای داوطلب آتشنشان را مثبت ارزیابی کرد.
وی با تأکید بر این نکته که استفاده از نیروهای داوطلب آموزشدیده، ضعف موجود در رابطه با کمبود نیروی انسانی متخصص را رفع میکند، اظهار داشت: استفاده از توان مردمی برای انجام بخشی از کارها، از سیاستهای دولت تدبیر و امید است و آتشنشانیهای استان گلستان باید از این فرصت استفاده کنند.
آتشنشانیها در گلستان با کمبود بودجه دست به گریبان هستند
قائم مقام شورای هماهنگی مدیریت بحران استان گلستان با بیان اینکه طبق استانداردهای جهانی به ازای هر یکهزار نفر جمعیت باید از یک داوطلب آتشنشانی استفاده شود، گفت: در این زمینه نیازمند همت بیشتر مسئولان و آگاهی رسانی به مردم درباره لزوم فراگیری آموزشهای تخصصی آتشنشانی هستیم.
مروتی تصریح کرد: با وجود تمامی کاستیها، اطمینان ناشی از ایثارگری نیروهای آتشنشان، هنگام بروز حادثه، امید را در دل مردم زنده نگه داشته است.
وی، هفتم مهرماه را فرصتی دانست برای تقدیر از کسانی که با جانفشانی و رشادتهای خود، درس ایثارگری و رشادت را به دیگران آموزش میدهند.
مروتی با بیان اینکه آتشنشانیهای استان گلستان با کمبود بودجه و یا با مشخص نبودن ردیف بودجه مواجه هستند، متذکر شد: شهرداریهای استان از سال آینده در ردیفهای بودجه خود ردیف خاصی را نیز به آتشنشانیها اختصاص دهند.
استفاده از نیروهای باتجربه آتشنشانی راهکاری برای جبران کمبود نیروها
همچنین، مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری در این خصوص با اشاره به مشکلات آتشنشانیهای استان، فرسوده بودن ناوگان آتشنشانی را از جمله این مشکلات برشمرد و گفت: این بخش برای خدمترسانی مطلوب، نیازمند نوسازی ناوگان و تجهیزات عملیاتی است.
عبدالرضا چراغعلی افزود: آتشنشانیهای استان با وجود همه مشکلات فراوان، از جان و دل برای خدمت به مردم مایه میگذارند.
وی یکی دیگر از مشکلات آتشنشانیهای استان را کمبود نیروی انسانی آموزش دیده عنوان کرد و اذعان کرد: آتش نشانیها از نیروهای داوطلب برای پرکردن این خلاء استفاده کنند.
چراغعلی خاطرنشان کرد: نیروهای داوطلب آموزش دیده به اندازه نیروهای رسمی، توان همکاری و پاسخگویی به نیازهای مردمی را دارند.
وی با تاکید بر سیاست دولت مبنی بر استفاده از توان تشکلهای مردمی برای انجام بخشی از امور، خاطرنشان کرد: فرمانداران و دهیاران باید در این زمینه به شهرداریها و آتشنشانیهای استان کمک کنند.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری گلستان با اشاره به تجارب مفید نیروهای بازنشسته آتشنشانی توصیه کرد: آتشنشانیهای استان از ظرفیت این نیروها به عنوان داوطلب برای خدمت رسانی به مردم استفاده کنند.
چراغعلی ادامه داد: گلستان از استانهای حادثهخیز کشور است، اما متاسفانه امکانات آتشنشانیها متناسب با سطح توقعات مردم نیست.
افزایش دایره خدماترسانی آتشنشانیها
وی تصریح کرد: در گذشته، سطح شناخت و توقع مردم از آتشنشانی در حد خاموش کردن آتش بود، اما امروز، دایره خدماترسانی آتشنشانیها افزایش پیدا کرده و حتی اگر کسی پشت در اتاق گرفتار میشود برای رفع مشکل خود با آتشنشانی تماس میگیرد.
اگرچه مسئولان استان به ضعفها و نقایص آتشنشانیها در این خطه شمالی اقرار دارند و باور دارند که این بخش برای تجهیز نیازمند توجه ویژه دولت است اما انتظار میرود، با توجه به اهمیت این بخش در افزایش ایمنی شهروندان،مشکلات این بخش و نیروهای شاغل در آن به شکل ویژه مورد توجه دولتمردان قرار گیرد./فارس
ارسال دیدگاه