شعر و ادب دوستی رهبر معظم انقلاب

زرین نامه: رهبری انقلاب بیش از هر شخصیت سیاسی در ایران معاصر به شعرا و هنر آنها ارج نهاده اند و به سنت نیکوی هر ساله ، در شب میلاد امام حسن مجتبی (ع) در ماه مبارک رمضان ، سفره افطاری را بر قرار می کنند و با دعوت از شعرای مشهور و خوش سابقه ایران ، شبی را در کنار آنها و با فضایی ادب دوستانه سپری می کنند.

به گزارش زرین نامه؛  یکی از پرسش‌های مطرح شده در کتاب «پرسش‌ها و پاسخ‌ها» به سؤال یکی از دانشجویان درباره علاقه مقام معظم رهبری به شاعران معاصر اختصاص دارد.

کتاب «پرسش و پاسخ»، متن کامل پاسخ‌های حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای به پرسش‌های دانشجویان در ۹ دیدار (طی سال‌های ۱۳۸۲-۱۳۷۷) ‌است که برای نخستین بار در ایام بیست و هفتمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران منتشر و توزیع شد. این اثر شامل پرسش‌های دانشجویان در موضوعات مختلف است که معظم‌له با صبر و کامل به آن‌ها پاسخ داده‌اند. یکی از سؤالات مطرح شده در این جلسات به علاقه شخصی مقام معظم رهبری نسبت به شاعران معاصر مربوط می‌شود که ایشان در جواب این پرسش فرمودند.

من شعرای معاصر را تقسیم می‌کنم به شعرایی که غزلسرا بودند، شعرایی که قصیده‌سرا بودند و شعرایی که نوسرا بودند. هر کدام چند نفری هستند که من به ایشان علاقه داشتم. در غزل، مرحوم «امیری فیروزکوهی» است که من با ایشان دوست هم بودم و ایشان به من هم خیلی علاقه داشتند و سال‌ها تا بعد از انقلاب، با یکدیگر رفت‌وآمد داشتیم. در زمان ریاست جمهوری من، ایشان از دنیا رفتند. 

البته غیر از «امیری» هم یکی، دو نفر شاعر غزلسرا بودند که شعر‌هایشان را دوست می‌داشتم؛ یکی مرحوم «رهی معیری» بود که او را از نزدیک ندیده بودم، یکی مرحوم «شهریار» بود که از شعرش خیلی خوشم می‌آمد. با ایشان هم آشنا بودم. البته من بعد از انقلاب با ایشان آشنا شدم؛ قبل از انقلاب، هیچ ارتباطی با یکدیگر نداشتیم.

در درجه اول، قصیده‌سرا «ملک‌الشعرای بهار» بود که قصیده‌هایش مرا خیلی به خودش جلب می‌کرد. مرحوم «امیری فیروزکوهی» هم یک نوع قصیده سبک خاقانی می‌گفت که آن هم در نوع خودش قصیده بسیار فخیم و برجسته‌ای بود؛ از آن هم من خیلی خوشم می‌آمد.

در شعر نو، دو، سه نفر بودند که شعر‌هایشان را خیلی می‌پسندیدم. یکی از آن‌ها «اخوان» بود. ما با «اخوان» آشنا بودیم و شعرش، شعر بسیار برجسته‌ای بود. یکی دو نفر دیگر هم هستند که دوست ندارم از آن‌ها اسم بیاورم. کسانی بودند که آن وقت در زمان جوانی ما، جزو اساتید و برجسته‌های شعر نو بودند و به اعتقاد من این‌ها از خود «نیما یوشیج» بهتر شعر نو می‌گفتند. اگر چه او شروع‌کننده این راه بود؛ اما به نظر من این‌ها از او بهتر و پخته‌تر و برجسته‌تر شعر می‌گفتند. البته صفای «نیما یوشیج» را هیچکدامشان نداشتند؛ نه اخوان داشت، و نه آن یکی، دو نفر دیگری که من از ایشان اسم نیاوردم.

نیما یوشیج - برخلاف آن چیزی که می‌گفتند - مردی متدین بود. مرحوم «امیری» با «نیما یوشیج» از نزدیک دوست بود. او برای من نقل می‌کرد و می‌گفت «نیما یوشیج» آدم متدینی است. او به شعر سنتی هم علاقه‌مند بود؛ منتها این سبک را هم می‌پسندید. البته می‌دانید که ایشان این سبک را هم از اروپایی‌ها گرفته بود. اصلاً سبک شعر نو ما، سبک ابتکاری به معنای حقیقی نیست؛ سبک شعر اروپایی است، با خیلی از خصوصیاتی که آن شعر‌ها دارد. حتی سبک جمله‌بندی انگلیسی، در شعر نو فارسی ما گرته‌برداری شده است.

در بین شعرایی که الآن هستند، چند نفر شاعر خوب داریم. هم شعر غزلی خوب داریم و کسانی که می‌گویند، انصافاً خوبند؛ هم شعر نو داریم. در میان شعرای انقلاب، بعضی‌ها واقعاً خوب و برجسته‌اند. به من اجازه بدهید که از شعرای معاصر و زنده اسم نیاورم.

در سالهای اخیر همواره توجه رهبری انقلاب به شعرای معاصر و مشهور مورد توجه جامعه و رسانه ها قرار گرفته است و این موضوع بیش از پیش در جامعه مشخص شده است که رهبری انقلاب به شعرا و اشعار آنها توجه ویژه ای دارند و تسلط ایشان بر ادبیات معاصر ایران بر بسیاری افراد روشن شده است.

رهبری انقلاب بیش از هر شخصیت سیاسی در ایران معاصر به شعرا و هنر آنها ارج نهاده اند و به سنت نیکوی هر ساله ، در شب میلاد امام حسن مجتبی (ع) در ماه مبارک رمضان ، سفره افطاری را بر قرار می کنند و با دعوت از شعرای مشهور و خوش سابقه ایران ، شبی را در کنار آنها و با فضایی ادب دوستانه سپری می کنند.

اخبار بیشتر

آرشیو
نظرات
هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده است اولین نظر را شما ثبت کنید
ثبت دیدگاه

ارسال دیدگاه