مجبور نبودم نمی‌آمدم/مادری که اولین بار نمایشگاه کتاب را دید/آرزوی یک دبستانی

زرین نامه: در سالن کودک و نوجوان بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، حضور خانواده‌ها با فرزندانشان ملموس‌تر است و آنها بهتر می‌توانند درباره کیفیت این بخش نظر دهند.

به گزارش زرین نامه؛ با توجه به اینکه بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نهمین روز از برپایی خود را طی می‌کند اما متاسفانه برخی از غرفه‌های کودک و نوجوان همچنان خالی از جمعیت است.

سالن کودک و نوجوان، طبق سالهای گذشته در حیاط مصلی امام خمینی(ره) واقع شده است که مسافت طولانی راه و نبود آثار فاخر و ارزشمند قابل توجه برای این گروه سنی، یکی از دغدغه‌های بزرگ و ویژه خانواده‌ها به شمار می‌رود.

به همین منظور به سالن کودک و نوجوان نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران حضور یافته و با برخی از بازدیدکنندگان به گفت‌وگو پرداختیم.

میترا توسلی یکی از بازدیدکنندگان نمایشگاه که برای خرید کتاب به انتشارات قدیانی آمده است، می‌گوید: متاسفانه چیدمان غرفه‌ها زیبا نیست به نوعی که برخی از کودکان به سهولت جذب آنها نمی‌شوند.

وی اضافه می‌کند: برخی از خانواده‌ها با در دست‌داشتن بن‌های کتاب به نمایشگاه آمده‌اند اما بعضی از افرادی که بنده می‌شناسم که از توان پایین اقتصادی برخوردارند، نه تنها بن کتابی از مدارس دریافت نکرده‌اند بلکه قیمت بالای کتابها به گونه‌ای است که نمی‌توانند آثاری را برای فرزندانشان خریداری کنند.

توسلی ادامه می‌دهد، امسال به دلیل خرید هدیه تولد دختر 14 ساله‌ام به نمایشگاه آمده‌ام و اگر مجبور نبودم هرگز به نمایشگاه نمی‌آمدم چرا که با تورم اقتصادی و حقوق کم کارگری چگونه می‌تواند برای هر یک از کتابها 10 الی 15 هزار تومان وجه نقد پرداخت کرد.

* توزیع بن خرید کتاب در مدارس ناعادلانه است

وی در پایان گفت: تقسیم بن‌کارت‌های خرید کتاب در مدارس عادلانه نیست بلکه دور از انصاف است چرا که اکنون یکی از همکلاسی‌های دخترم را دیدم که با بن 30 هزار تومانی برای خرید به نمایشگاه آماده است اما به ما هم حتی یک بن 5 هزار تومانی هم نداده‌اند.

آناهیتا ملکی‌پور ، مادر خانه‌داری که به تازگی تحصیلاتش را در رشته روانشناسی به اتمام رسانده است، درباره نمایشگاه اینطور بیان می‌کند: هرساله به نمایشگاه کتاب آمده و کتابهای بسیاری را برای فرزندانم خریداری می‌کنم اما امسال واقعاً خرید کتاب برایم مشکل است و با مشاهده قیمت‌ها رغبتی برای آن ندارم.

وی اضافه می‌کند: طرح هدفمندی یارانه‌ها طرحی خوب و بجایی بود اما متاسفانه به دلیل عدم نظارت درست از بازار و رشد تورم یارانه‌ها نه تنها دردی از مردم را دوا نکرد بلکه موجب تحمیل شکنجه‌های بسیار اقتصادی شد.

به گفته ملکی‌پور، برداشت یارانه از کاغذ و کتاب نه تنها به افزایش سرانه مطالعه در کشور نمی‌افزاید بلکه موجب شده که خانواده‌ها کمتر به خرید کتاب برای فرزندانشان بپردازند.

به گفته وی، دولت می‌تواند همانند هدفمندی یارانه‌ها، هرساله قبل از آغاز نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران مبلغی را بابت خرید کتاب به حساب خانوار واریز کند تا همه اقشار مختلف در تمام گروه‌های سنی بتوانند به خرید کتاب بپردازند.

این بازدید کننده در پاسخ به سوال خبرنگار فارس که با این طرح شما، شاید خانواده‌ای وجه مورد نظر را دریافت کرد اما به خرید کتاب نپرداخت، می‌گوید: دولت می‌تواند برای همه دانش‌آموزان مدارس ابتدایی،راهنمایی و متوسطه کارتهای خرید کتاب ارائه دهد و مبلغی را سالیانه برای آنها واریز کند، چراکه قطعاً این کار باعث خواهد شد تا نوجوانان و خانواده‌ها خود را موظف به خرید و مطالعه کتاب کنند.

وی می‌افزاید: متاسفانه برخی از شهرستانهای کشور نیز از نعمت بسیاری از امکاناتی که در تهران وجود دارد، برخوردار نیستند که اگر آنها را به فراموشی بسپاریم قطعاً لطمه‌های بزرگ فرهنگی و سیاسی بزرگی به این کشور وارد خواهد شد که به هیچ عنوان قابل ترمیم نخواهد بود.

این بازدید کننده نمایشگاه کتاب بیان می‌کند: به عنوان یک زن خانه‌دار دغدغه مطالعه کتاب را همیشه دارم اما از مسئولان فرهنگی کشور هم تقاضا دارم تا فرزندان این مرز و بوم را همانند فرزند خود دانسته و نسبت به افزایش فرهنگ و دانش آنها دلسوزانه عمل کنند.

* تاکنون هیچ نمایشگاه کتابی را از نزدیک ندیده‌ام

الهام یثربی که به همراه دو فرزند کودکش و یکی از اقوامش از روستاهای توابع بوشهر به نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران آمده‌اند درباره این نمایشگاه عنوان می‌کنند: همسرم در تهران مشغول به کار است اما به دلیل آنکه در هنگام کار دچار آسیب‌دیدگی شده و در بیمارستان بستری بود به تهران آمدم.

وی اضافه می‌کند: به پیشنهاد یکی از اقوام برای روحیه بچه‌ها کمی تقویت شود به نمایشگاه کتاب آمدم و باید بگویم اولین باری است که نمایشگاه کتابی به این بزرگی دیده‌ام و برایم نیز بسیار جالب است.

یثربی: ادامه می‌دهد قیمت کتابهایی که دیده‌ام بسیار بالا است یعنی چندین جلد کتاب از جمله کتابهای رنگ‌آمیزی را برای فرزندانم انتخاب کرده‌ام که قیمت آنها بالا بود.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا نمایشگاه کتاب در شهر بوشهر برگزاری می‌شود، می‌افزاید: اطلاع ندارم ، چرا که بوشهر بیشتر بازار لباس و وسایل منزل است و کمتر می‌توانیم کتابفروشی برویم اما گاهی اوقات همسرم از تهران به بوشهر باز می‌گردد کتاب آشپزی و داستان برای من و فرزندانم خریداری می‌کند اما از اینکه آیا نمایشگاهی در بوشهر برپا می‌شود بی اطلاع هستم.

* دعا می‌کنم پدرم به آرزویش برسد تا من نیز دعایم مستجاب شود

به سراغ یکی از دانش‌آموزانی می‌روم که برای خرید از سوی مدرسه به نمایشگاه کتاب و سالن کودک و نوجوان آمده است. با الهام عسکری، یکی از دانش‌آموزان مقطع دبیرستان به گفت‌وگو می‌نشینم.

وی اینگونه نمایشگاه را توصیف می‌کند: نمایشگاه خوبی در کشور برپا می‌شود اما متاسفانه کتابهایی که در این نمایشگاه به دانش‌آموزان عرضه می‌شود برای ما شناخته شده نیستند.

وی اضافه می‌کند: من بسیاری از نویسندگان خارجی را نمی‌شناسم به همین منظور، سعی می‌کنم کتابهایی که بیشتر دایره‌المعارف یا دانستنی‌ها هستند را خریداری کنم.

عسکری ادامه می‌دهد: فرزند پنجم خانواده هستم و پدرم نیز یکی از بازنشستگان تامین اجتماعی است که حقوق بازنشستگی ۵۰۰ هزار تومان دریافت می‌کند؛به دلیل آنکه مستاجر هستیم، پدرم توان آنکه بتواند پول زیادی را در اختیار ما قرار دهد که به خرید کتاب بپردازم امکان‌پذیر نیست.

این دانش‌آموز در پاسخ به سوال فارس که آیا مدرسه شما بُن خرید کتاب در اختیارتان قرار نداده است، عنوان می‌کند: نه ، یعنی اگر داده باشند من اطلاعی ندارم.

وی اظهار می‌کند: پدرم همیشه می‌گوید تحصیل برای بچه پولدارها است یعنی ما توان آنکه بتوانیم خرج دانشگاه تو را پرداخت کنیم، نداریم ، اما من به خواندن کتاب علاقه دارم و با بودجه کم نیز در نمایشگاه حضور یافتم.

* علاقمند به داستانهای واقعی و با محتوا هستم

عسکری در پاسخ به سوال خبرنگار فارس که بیشتر دوست دارید چه کتابی را بخوانید، می‌افزاید: بیشتر علاقه‌مند به مطالعه کتابهای واقعی و پر محتوا هستم، برخی از آثار نه تنها دردی از ما دوا نمی‌کند بلکه موجب می‌شود تا تنها به نقاط اطراف خود بنگریم اما من دوست دارم به فراتر از آن بیاندیشم.

عسکری می‌گوید: خیلی دوست داشتم که امسال کتابهای خوبی را خریداری کنم یعنی علاقمند بودم تا کتابهای برخی از نویسندگان معروف ایرانی را خریداری کنم اما پدرم همیشه معتقد است که هروقت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی با بازنشستگان لشگری و کشوری همسان‌سازی شد به تو هدیه ۵۰ هزار تومانی می‌دهم تا به خرید کتاب بپردازی.

وی در پایان می‌گوید: متاسفانه در کشور به دانش‌آموزان توجه خوبی صورت نمی‌گیرد یعنی هر دانش‌آموز باید بتواند به راحتی به نمایشگاه آمده و کتاب مورد نیاز خود را خریداری کند اما این مهم به سختی انجام می‌شود.

* بیشتر آثار ترجمه است

علی اکبر امینیان فرد به همراه نوه ۵ ساله و ۱۵ ساله‌اش برای خرید کتاب به نمایشگاه آمده است، نمایشگاه بین‌المللی را اینگونه توصیف می‌کند: نمایشگاه کتاب امسال در مکان قبلی برگزار شد که متاسفانه از تهویه خوبی برخوردار نیست.

وی اضافه می‌کند: خرید کتاب برای بیمارانی که از مشکلات تنفسی رنج می‌برند بسیار سخت است و نمی‌توانند به خرید بپردازند.

امینیان فرد ادامه می‌دهد: سالن کودک و نوجوان نمایشگاه کتاب مراجعه کردم اما بیشتر کتابهایی که در این بخش به مخاطبان ارائه شده است، ترجمه و یا برای نویسندگانی است که اصلاً شناخته شده نیستند.

وی می‌افزاید: متاسفانه در پایان کتاب‌های درسی نیز آثارهای مختلفی به کودکان معرفی شده است اما قیمت آنها آنقدر بالا است که تنها می‌توان ۲ یا ۳ مورد از این آثار را خریداری کرد.

امینیان‌فرد در پایان می‌گوید: الان کتابی را خریداری کردم که متعلق به نویسنده «کریستین اندرسون» است که آن نیز ۱۵ هزار تومان قیمت‌گذاری شده است، چرا نباید کتاب خوب ایرانی نوشته و به راحتی در دسترس کودکان و نوجوانان قرار دهیم.

این گزارش حاکی از آن است که قیمت کتاب در بخش سالن کودک و نوجوان بیست‌و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران باعث شده تا کمتر خانواده‌ای بتواند به خرید کتاب برای فرزندانش پرداخته و آنها را به مطالعه تشویق و ترغیب کنند.

بنابر این گزارش به دلیل اینکه ناشرانی که طی سال گذشته با گرانی کاغذ مواجه بودند اکثر کتابهایی که در سالن کودک و نوجوان نمایشگاه بین‌المللی به مخاطبان ارائه کرده‌اند، ترجمه شده است که حتی برخی از نویسندگان این آثار نیز برای سایر نویسندگان مطرح و نامی کشور هم شناخته شده نیستند.

اگر بُن‌های خرید کتاب به سهولت در اختیار دانش‌آموزان قرار می‌گرفت قطعاً سالن کودک و نوجوان از استقبال پرشورتری نسبت به سال گذشته برخوردار می‌شد اما متاسفانه هنوز هم نسبت به مخاطبان جوان و نوجوان کشور نیز غفلت می‌شود اما باید در سالهای آتی مسئولان نسبت به این امر توجه بسیار داشته و تدابیر درستی را اتخاذ کنند./فارس

اخبار بیشتر

آرشیو
نظرات
هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده است اولین نظر را شما ثبت کنید
ثبت دیدگاه

ارسال دیدگاه