موفقیت در ساخت وینچ تحقیقاتی برای آب های عمیق

زرین نامه: دکتر اکبر شهرباف دروازه‎نوی، عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس‎شناسی و علوم جوی و مخترع این پروژه درباره این دستگاه اظهار کرد: این وینچ تحقیقاتی که بر روی کشتی نصب و به وسیله آن تجهیزات میدانی و آزمایشگاهی به درون و بیرون آب‎های عمیق هدایت و کنترل می‎شود، با استفاده از فناوری‎های نوین در راستای رفع نیازهای تحقیقاتی در اندازه‎گیری‎های میدانی با مشارکت پژوهشگاه ملی اقیانوس‎شناسی و علوم جوی و با امکانات داخلی طراحی و ساخته شده است.

به گزارش زرین نامه؛ وی با بیان این‎که برای گرفتن و یا قرار دادن بار به روی کشتی و یا اسکله از انواع جرثقیل­ استفاده می‎شود؛ ولی برای کشیدن، گذاشتن و یا خارج کردن هر شی از اعماق دریا معمولاً از وینچ روی کشتی­‌ها استفاده می‌شود، گفت: باتوجه به ارزش و اهمیت تجهیزات میدانی و همچنین دقت و امنیت تجهیزات اندازه‎گیری ساخت این وینچ تحقیقاتی در دستور کار قرار گرفت.

شهرباف با اشاره به این‎که این اولین وینچ تحقیقاتی است که با تمام تجهیزات مدرن از قبیل کنترل سرعت برای آب عمیق در ایران طراحی و ساخته شده است، افزود: با استفاده از این وینچ در ابتدا تجهیزات آزمایشگاهی برای تنظیم شدن با شرایط محیطی دریا باید به آرامی و با سرعت خاصی وارد آب شود و پس از آن به تدریج این وینچ قابلیت افزایش سرعت ارسال تجهیزات به عمق آب را دارد و توسط کاربر کنترل می‎شود.

وی اضافه کرد: این وینچ برای کاربری در زمان طولانی، با سرعت قابل کنترل و سرعت عملیات بالا و همچنین برای کاربری در فواصل زمانی کوتاه یعنی حداقل ده ساعت طی روز کاربری دارد.

مخترع این وینچ تحقیقاتی، یکی از مشکلات عمده محققان در بکارگیری تجهیزات نمونه­‌برداری و اندازه­‌گیری در هر عملیات میدانی را زمان رفت و برگشت دستگاه‎ها به اعماق آب، کنترل سرعت و ایمنی تجهیزات و افراد عنوان کرد.

وی وزن سیم بکسلی که برای این منظور به کار گرفته می­‌شود را چند برابر وزن دستگاه‌ها عنوان و خاطرنشان کرد: این مشکل دیگری از نمونه‎برداری در آب عمیق است. بنابراین در همین راستا، این دستگاه با توجه به قابلیت‎های فراوان در مدیریت زمان، سرعت عمل، قدرت دستگاه، ارزش و امنیت افراد و تجهیزات در عملیات‎های میدانی در آب‎های عمیق طراحی و ساخته شده است.

وی سرعت وینچ­ برای باز و جمع­ کردن کابل روی درام و کنترل سرعت برای بکارگیری بعضی از تجهیزات اندازه­‌گیری را از برتری‎های مهم این وینچ عنوان کرد.

عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس‎شناسی و علوم جوی، ویژگی این وینچ را در مقابل نمونه خارجی مطلوب ارزیابی کرد و گفت: این وینچ دارای ویژگی‎هایی از قبیل ظرفیت بیشتر درام برای دو هزار متر کابل (سیم بکسل) قطر ۱۲ میلی‎متر، حداقل سرعت باز و جمع کردن کابل یک متر بر ثانیه و حداکثر ۲.۹ متر بر ثانیه، کنترل سرعت توسط کارور، طراحی سامانه کنترل الکتریکی این وینچ برای جلوگیری از ایجاد شوک‎های الکتریکی در زمان روشن و خاموش کردن آن، صرفه‎جویی در مصرف برق روی شناور و کنترل سامانه توسط کارور در شروع با ۲۵ درصد دور نامی الکتروموتور و در سرعت بالا ۲۵ درصد بیشتر از دور نامی الکتروموتور و همچنین صرفه‌جویی ارزی است که آن را از مشابه خارجی آن متمایز می‎کند.

شهرباف با اشاره به این که اختراع این وینچ در اداره مالکیت­های ثبت اختراعات به ثبت رسیده است، گفت: در آینده نزدیک در نمونه­‌برداری از آب­های عمیق از این وینچ استفاده خواهد شد.

وی، ارزش ریالی این وینچ را در مشابه با نوع خارجی حدود ۲۲۵ هزار یورو عنوان و تصریح کرد: در پی استعلامی که از سازنده داخلی گرفته شده است، هم‎اکنون مشابه این پروژه با قابلیت کم‎تر در کشور، حدود ۱۴۹ میلیون تومان تولید می‎‌شود.

نظرات
هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده است اولین نظر را شما ثبت کنید
ثبت دیدگاه

ارسال دیدگاه