وقتی مدیرکل ارشاد گلستان به عملکرد فرهنگی خود نمره 100 میدهد
با وجود اینکه توجه به مسائل فرهنگی یکی از دغدغههای جدی نظام اسلامی به شمار میرود و فعالیت در این حوزه هنوز نتوانسته انتظارات مقام معظم رهبری را در سطح کلان فراهم کند اما مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان به عملکرد فرهنگی خود نمره 100 داد.
به گزارش زرین نامه ؛ 14 آبانماه در تقویم رسمی کشور به نام سالروز فرهنگ عمومی ثبت شده است و این مناسبت بهانه خوبی شد تا وضعیت فرهنگی کشور و استان گلستان را از دریچه نگاه کسانی که حرفی برای گفتن در این حوزه دارند از ابعاد و جوانب مختلف مورد بررسی قرار دهیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان در گفتوگو با خبرنگار فارس در خصوص عملکردش در حوزه فعالیتهای فرهنگی در گلستان گفت: اگر مرجع مافوق چنین اجازهای به من بدهد که به خودم نمره دهم با توجه به محدودیتهای مالی و بدهیهایی که این ادارهکل از سالهای گذشته داشته همچنین گستره وظایفی که برای فرهنگ و ارشاد اسلامی در نظر گرفته شده است از 100 به خودم نمره 100 خواهم داد.
حجتالاسلام علیاصغر فضیلت در خصوص مهمترین برنامههای شورای فرهنگ عمومی استان گلستان، خاطرنشان کرد: در حال حاضر وضعیت موجود آسیبها و عناصر قابل دفاع در برگزاری مراسمهای مذهبی مورد احصاء و بررسی قرار گرفته است؛ با این هدف که موارد قابل دفاع ترویج و موارد قابل طرد، پیشگیری شود.
وی با بیان اینکه بسته فرهنگی برگزاری مراسمهای مذهبی در استان گلستان تدوین میشود، ادامه داد: از موضوعات دیگری که در شورای فرهنگ عمومی این استان در حال پیگیری هستیم تدوین بسته فرهنگی در برگزاری جشنها به ویژه جشن عروسی است که گلستان برای نخستینبار در کشور مبادرت به این مهم خواهد کرد.
برای برگزاری جشن عروسی اسلامی هیچ الگویی ارائه نشده است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان عنوان کرد: ما به دنبال ارائه یک الگوی اسلامی ایرانی هستیم که بعد از طی فرآیندی، عناصر مختلفی که در یک جشن وجود دارد با حفظ سلامت و جنبههای شادیبخش و حفظ مشروعیت برنامه، یک الگوی جشن عروسی یا سایر جشنها به صورت اسلامی و ایرانی باشد که البته این رویکرد کاری زمانبر است که شاید ماهها و یا یک سال به طول انجامد، بنابراین بستگی به نوع ورود کارشناسان مربوطه و دستگاههای عضو در شورای فرهنگ عمومی دارد.
این مسئول با بیان اینکه انحرافات و آسیبهای عزدارای و جشنهای عروسی جزو دغدغههای مقام معظم رهبری است، یادآور شد: در سالهای گذشته نیز تحریفهای عاشورا در کتاب «حماسه حسینی» شهید مطهری مورد تأکید قرار گرفت.
فضیلت با اشاره به اینکه گستره فرهنگ عمومی تمام جامعه را دربرمیگیرد، بیان کرد: اگر برای جشنهای عروسی یک الگوی قابل دفاع و دارای ظرفیت در گلستان مطرح شود، میتوان آن را به عنوان یک پایلوت در کشور انجام داد که قدم بسیار مهمی خواهد بود و جامعه از حالت سردرگمی بیرون میآید.
وی اضافه کرد: در وضعیت فعلی که هیچ الگویی ارائه نشده، یقیناً جای گلهگذاری ندارد که چرا در مراسم عروسی فلان عناصر رعایت نشده است.
نقش رسانههای مکتوب، شنیداری و تصویری در تمام بخشها قابل توجه است
دبیر شورای فرهنگ عمومی گلستان در خصوص برنامههای این شورا در حوزه عفاف و حجاب، تشریح کرد: مقدمات برپایی نمایشگاه عفاف و حجاب و ارائه الگوهای پوشش اسلامی فراهم شده که تا پایان صفر به مرحله انجام خواهد رسید و در این راستا مکاتباتی با ائمه جمعه و نمایندگان این استان صورت گرفته تا از ظرفیت آنها نیز استفاده شود.
فضیلت در خصوص عملکردش در حوزه فعالیتهای فرهنگی در گلستان نیز گفت: اگر مرجع مافوق چنین اجازهای به من بدهد که به خودم نمره دهم با توجه به محدودیتهای مالی و بدهیهایی که از سالهای گذشته این ادارهکل داشته همچنین گستره وظایفی که برای فرهنگ و ارشاد اسلامی در نظر گرفته شده است از 100 به خودم نمره 100 خواهم داد.
وی در خصوص نقش رسانهها در ترویج و نهادینه کردن فرهنگ عمومی به خبرنگار فارس چنین توضیح داد: در تمام بخشها نقش رسانههای مکتوب، شنیداری و تصویری قابل توجه است؛ یعنی اگر بهترین کارها در حوزه فرهنگ و هنر بخواهد اتفاق بیفتد اگر نمود رسانهای آن ضعیف باشد یقیناً آن فعالیت جای خودش را باز نمیکند و در همان محدودهای که اجرا شده نمود دارد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان متذکر شد: وظیفه رسانه این است که گستره تأثیرات فعالیتهای فرهنگی و هنری را وسعت دهد، بنابراین دیدگاه بنده به رسانه مثل یک توان است؛ یعنی یک عدد به خودی خود یک عدد است، اما وقتی به آن توان دهیم، چند برابر میشود.
اخبار شورای فرهنگ عمومی فقط از کانال خبرگزاری دولت منعکس میشود
فضیلت در پاسخ به این سئوال خبرنگار فارس که دیدگاه شما به رسانه ارزشمند است، اما چرا از حضور خبرنگاران در شورای فرهنگ عمومی استان گلستان دعوت نمیشود و برنامههای این شورا معطوف به یک فضای بسته شده است؟ تصریح کرد: ما باید خروجیهای این شورا را به رسانهها انتقال دهیم؛ در شورای فرهنگ عمومی مسائلی در حوزه کارشناسی مطرح میشود و به دلیل آنکه هنوز به تصمیم نرسیده، نمیتوان آن را رسانهای کرد.
این مسئول اضافه کرد: طبیعی است که هر سیستمی اخبار طبقهبندی شده را رسانهای نمیکند؛ ما زمانی میتوانیم نظرات را رسانهای کنیم که به مصوبه انجامیده باشد و یا فاقد طبقهبندی باشد، اخبار شورا از کانال فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و خبرگزاری رسمی دولت منعکس میشود که سایر رسانهها میتوانند از آن استفاده کنند.
نیازی به حضور فیزیکی خبرنگاران در شورای فرهنگ عمومی نیست
فضیلت عنوان داشت: قطعاً نظرات خبرنگاران مهم است؛ اما لازمه این مسئله حضور فیزیکی آنها در شورای فرهنگ عمومی نیست بلکه خبرنگاران در قالبهای مختلف میتوانند نظرات خود را به دبیرخانه شورا منعکس کنند.
وی ادامه داد: از نظر بنده آحاد مردم نیز میتوانند در فرآیند تصمیمگیریها و مصوبات، تاثیرگذار باشند ولی لازم نیست که آحاد مردم در جلسه شورای فرهنگ عمومی استان شرکت داشته باشند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان در پاسخ به این سوال که آیا شما خبرنگاران را نمایندگان افکار عمومی و پل ارتباطی بین مسئولان قلمداد نمیکنید؟ گفت: با توجه به فضای محدود و افزایش جمعیت، کنترل جلسه مشکل خواهد بود، البته بنده خود دیدم که برخی خبرنگاران اخباری را منتشر کردند که مصوب شده آن در شورا با آنچه منعکس شده کاملا متفاوت است.
فضیلت تأکید کرد: موضوعی که در شورای فرهنگ عمومی استان مطرح میشود از سابقه و مقدماتی برخوردار است و به دلیل آنکه خبرنگار ممکن است اشرافیت لازم به موضوع را نداشته باشد و گاهی در اواسط جلسه حاضر میشود از همان جایی که در جلسه آمده، مطلب را منعکس میکند که به این شکل بازتاب خوبی ندارد.
چون خبرنگاران پرسنل ما نیستند نمیتوانیم به آنها امر و نهی کنیم
وی خاطرنشان کرد: چون خبرنگاران پرسنل ما نبوده و در اختیار ما نیستند نمیتوانیم به آنها امر و نهی کنیم که چرا فلان ساعت آمده و فلان ساعت جلسه را ترک میکنید لذا مشکلاتی فراروی شورا قرار میگیرد که ترجیح داده شد اخبار به صورت رسمی از خبرگزاری رسمی دولت و یا کانال فرهنگ و ارشاد اسلامی استان منعکس شود که سایر رسانهها میتوانند از مطالب بهرهمند شوند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان در خصوص تناسب برگزاری کنسرتهای متعدد در استان با شعار فرهنگ که از سوی مقام معظم رهبری مورد تاکید قرار گرفت، گفت: حجم تقاضا در این زمینه زیاد بوده است، با توجه به محدودیتهایی که در پرسنل داریم، به طور مثال در تالار فخرالدین اسعد گرگانی 30 پرسنل وجود داشت که اکنون به پنج پرسنل رسیده است و ما با این محدودیتها دست و پنجه نرم میکنیم.
فضیلت با تأکید بر اینکه صاحبان کار به شدت اصرار بر اجرای برنامه دارند، گفت: آنها میخواهند به هر قیمتی و در فاصلههای کم برنامهها اجرا شود، آنها به عنوان صاحبان اصلی کار و بخشی از اصحاب هنر چنین تقاضایی دارند و ما نیز در اجرای برنامهها در مخمصه زمانی قرار میگیریم.
بودجه فرهنگی به هیچ وجه متناسب با نیازهای کشور نیست
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص در گفتوگو با خبرنگار فارس در گرگان با بیان اینکه در حوزه فرهنگی باید دو مسئله اساسی در کلان کشور و استان مورد توجه قرار بگیرد، گفت: دستگاهها در سطح استان و کشور متناسب با بودجهای که در اختیار آنها قرار میگیرد تلاش میکنند.
حجتالاسلام سیدعلی طاهری بیان داشت: بودجهای که برای فعالیتهای فرهنگی در نظر گرفته شده به هیچ وجه متناسب با نیازهای کشور نیست که این وضعیت یک ضعف عمده است، نظام ما اسلامی و ماهیت انقلاب، فرهنگی است امروز هم کشور ما بیشترین آسیب را از تهاجمات فرهنگی متوجه است، دشمن برنامهریزی خود را در این بخش گذاشته و هزینه فوقالعادهای برای هجمه فرهنگی میکند.
وی تشریح کرد: دستگاههایی که ظاهرا مسئولیت فرهنگی ندارند باید در این حوزه وارد شوند، مقام معظم رهبری بارها نسبت به مسئله پیوست فرهنگی تاکید دارند که ضرورت دارد همه دستگاهها در انجام کارهای فرهنگی و تخصصی احساس وظیفه کنند و در این راستا پیوست فرهنگی داشته باشند.
وزارت ارشاد نسبت به دغدغههای فرهنگی جدی باشد
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید از کارهای فرهنگی که توسط مردم انجام میشود حمایت کنیم، افزود: در حال حاضر کارهای متنوعی توسط مردم انجام میشود که همپوشانی لازم را ندارد که این یک ضعف است و ضرورت دارد شورای فرهنگ عمومی و برخی موسسات جامع پیرامون این مسئله برنامهریزی کنند.
طاهری تأکید کرد: مادامی که نواقص یاد شده در حوزه فرهنگ برطرف نشود نمیتوان توقع داشت که اوضاع فرهنگی به یکباره تغییر محسوسی کند.
وی در خصوص عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت یازدهم در حوزه همچون عفاف و حجاب، نشر و چاپ نیز گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قطعا تلاشهایی را انجام میدهد اما نگرانیهای جدی هم در این حوزهها وجود دارد، در جلساتی که وزیر و معاونان ایشان در کمیسیون فرهنگی داشتیم مسائل منتقل شد.
طاهری ادامه داد: ما از کارهایی که در حوزههای مختلف صورت گرفته و خوب بوده تشکر کردیم ولی اگر جایی احساس کردیم نگرانی وجود دارد با دلسوزی تذکر دادیم، ما انتظارمان این است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به دغدغههای فرهنگی که کمیسیون لحاظ کرده جدی باشند.
برنامههای فرهنگی از حد معقول و اعتدال خارج نشود
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در خصوص عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: این شورا در چند سال اخیر به نسبت قبل فعالیتهای بیشتری انجام داده است اما با نقطه ایده آل فاصله زیاد است در پیامی که مقام معظم رهبری دادند گلهمند بودند از برخی کارها که مقداری در شورای عالی انقلاب فرهنگی به کندی پیش میبرد.
طاهری در خصوص فعالیتهای فرهنگی انجام شده در استان گلستان گفت: در دوره جدید ارزیابی دقیقی از فعالیتهای فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان ندارم که این ارزیابی باید توسط وزارتخانه صورت بگیرد تا در این باره قضاوت کنیم اما غلامرضا منتظری مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان جزو موفقترین مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولتهای نهم و دهم بودند.
وی بیان داشت: در مورد کنسرتهایی که در استان برگزار میشود یک مقدار نگرانی وجود دارد که غیرمتعارف است و به نظر میرسد باید کنترل شود، البته صحبتهایی با حجتالاسلام فضیلت مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان داشتم که ایشان زیاد بودن متقاضی را دلیل این مسئله میدانند، اما باید تعادل بیشتری در برنامهها صورت بگیرد.
طاهری یادآور شد: به نسبت برنامهها و مسئولیتهایی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره کل مربوطه دارد باید تناسب آن حفظ شود و از حد معقول و اعتدال خارج نشود.
در بخش فرهنگ به صورت شعاری عمل شده است
مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه این استان قابلیتهای خوبی در بخش فرهنگی دارد، گفت: متولیان قدمهایی در بخشهای فرهنگی برداشتند که به نظر میرسد تا رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله زیادی داریم.
غلامرضا منتظری بیان داشت: در کل کشور نه فقط استان گلستان در حوزه فرهنگ کارهای بر زمین مانده زیادی وجود دارد.
وی با تأکید بر اینکه به تعبیر مقام معظم رهبری؛ فرهنگ باید مسئله اول کشور باشد، یادآور شد: توجه به فرهنگ در یک نگاه کارنامهای به صورت شعاری عمل شده است و در عمل این مهم اولویت کشور قرار نگرفته لذا معظمله تذکر دادند که هنوز تا حد مطلوب فاصله زیاد است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه تحول چشمگیر در حوزه فرهنگ مستلزم توجه بیشتر است، ادامه داد: توجه به فرهنگ تخصصی باید مدنظر باشد، فرهنگ رسمی نیز که متولی آن دانشگاه و آموزش و پرورش است بیشترین نقش را میتواند در این حوزه ایفا کند بخش دیگر نیز فرهنگ عمومی است که همگان میتوانند در تحول آن نقش داشته باشند.
شورای فرهنگ عمومی نیاز به یک بازنگری دارد
منتظری با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه اگر فرهنگ عمومی یک جامعه اصلاح شود به تبع آن کشور نیز اصلاح خواهد شد، گفت: فرهنگ عمومی حوزه تکثیر خوبیها و ارزشهای اجتماعی است لذا اگر بناست که جامعهای پایبند به قناعت و صرفهجویی شود و یا احترام به دیگران، رعایت حقوق متقابل و اخلاقمداری را در صدر برنامههای مردم قرار دهد باید شورای فرهنگ عمومی شکل بگیرد.
وی با بیان اینکه در هر استان یک شورای فرهنگ عمومی پیشبینی شده که سالانه برنامههایی در دستور کار دارد، ادامه داد: شورای فرهنگ عمومی نیاز به یک بازنگری دارد، باید برای حوزه فرهنگ عمومی راهبردهای ملی و استانی تعریف شود که تاکنون این اتفاق نیفتاده است.
کلیگویی در حوزه فرهنگ ما را به جایی نمیرساند
مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان با تاکید بر اینکه کلیگویی در حوزه فرهنگ ما را به جایی نمیرساند، بیان داشت: باید به تناسب مزیتهای فرهنگی و نسبی راهبردهایی در مقیاس استانها تعریف شود و شورای فرهنگ عمومی کشور به عنوان مرجع در حوزه راهبردها متناسب با تراز و رشد فرهنگی، استانها را مورد سنجش قرار دهد.
منتظری افزود: زمانی میتوان فعالیتهای فرهنگی استان را مورد سنجش قرار داد که تراز داشته باشیم ممکن است ارزیابیها در یک حوزه خوب، ضعیف و یا متوسط باشد اولین سوال این است که مبنای ارزیابی چیست که به نظر میرسد ارزیابیها خیلی با واقعیت نزدیک نخواهد بود چون هیچ ترازی مشخص نشده است.
وی بیان داشت: به عنوان مثال اگر بخواهیم به عملکرد کمی و کیفی یک ساختمان نمره بدهیم باید نقشه آن را پیش روی خود قرار دهیم و سپس نقاط ضعف و قوت آن را بررسی کنیم اظهارنظرهایی که به طور نسبی بیان میشود نسبی است لذا نمیتوان در حوزه فرهنگ جواب قاطع به عملکرد داد.
بعید به نظر میرسد نمره فرهنگی گلستان 100 باشد
مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان با تأکید بر اینکه قضاوت کردن در حوزه فرهنگ کار سختی است، گفت: محصول کار فرهنگی به دلیل آنکه زود به دست نمیآید و دیربازده است، نمیتوان خروجی آن را سریع احصا و ارزیابی کرد اما آنچه به نظر میرسد با توجه به شناختی که نسبت به حوزه فرهنگی دارم مسئله فرهنگ باید به صورت جدیتر از سوی مردم و مسئولان پیگیری شود.
منتظری با بیان اینکه مردم و مسئولان دو ظرفیت هستند، یادآور شد: اگر از این ظرفیتها بر اساس یک مدل استاندارد اتفاق نیفتد موازیکاری است.
وی در خصوص ارزیابی حجتالاسلام فضیلت مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان که به عملکردش در حوزه فرهنگ نمره 100 با توجه به محدودیتهای اعتباری و بدهیهای گذشته داده بود، گفت: نمیدانم ملاک ارزیابی ایشان چه بوده است اما نظر شخصی بنده این است که بعید به نظر میرسد نمره فرهنگی گلستان 100 باشد شاید دوستان برای خودشان ملاک و شاخصههایی دارند.
سهم اعتبارات فرهنگی قابل دفاع نیست
مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان با بیان اینکه در حوزه فرهنگ کارهای بر زمین مانده زیادی وجود دارد، گفت: مسائل اعتباری در حوزه فرهنگ یک مشکل جدی است، وقتی گفته میشود فرهنگ باید اولویت اول کشور قرار بگیرد به همان نسبت باید بستر تحقق برنامهها و اهداف فرهنگی با تزریق اعتبار صورت بگیرد.
منتظری ادامه داد: ما همواره از کمبود اعتبارات فرهنگی بیم و نگرانی داریم که به تناسب سایر حوزههای اقتصادی، صنعتی و کشاورزی، سهم اعتبارات فرهنگی قابل دفاعی نیست لذا حتما باید در این حوزه تجدیدنظری صورت بگیرد، البته نمیخواهم بگویم همه چیز پول و امکانات است اما باید بپذیریم وقتی یک هنرمند، یک اهل ذوق و اندیشه و یک نویسنده مراجعه میکند و اثرش را ارائه مدهد اگر مورد حمایت قرار نگیرد انگیزهاش برای ادامه کار کاهش مییابد.
وی با بیان اینکه حوزه فرهنگی یک حوزه سرمایهای است، خاطرنشان کرد: به عنوان مثال وقتی یک فیلم اثرگذار ساخته میشود بودجهای که برای آن هزینه میشود برابری با کل اعتبارات سینمایی یکساله کشور یا حتی بیشتر میکند البته واقف هستیم و مشکلات و کمبودها را قبول داریم اما با وجود همه کمبودهای اعتباری که ممکن است در همه حوزهها باشد ما باید حوزه فرهنگ را با توجه به نقش تعیینکننده و مبنایی آن توجه بیشتری کنیم تا به تناسب انتظارات قدمهای شایستهتری برداشته شود.
گزارش: زهره رجبـی
انتهای پیام/م
ارسال دیدگاه