زرین نامه: تا حالا فکر کردید که این قصه حسین کرد شبستری چیه؟
به گزارش زرین نامه؛ قصه حسین کرد شبستری که میگن، چیه؟!
قصهٔ حسین کُردِ شَبــِستَری قصهای عامیانه به زبان فارسی است که نویسندهٔ آن معلوم نیست! این داستان حکایتهایی از قهرمانی عیاران را نشان میدهد و شرح جنگهای افسانهآمیزی میان پهلوانان حق و باطل است…
داستان
قصه حسین کرد شبستری در دوره صفویه جریان دارد. «حسین کرد» یکی از چوپانزادگان و پهلوانان ایران است، که در آغاز مهتر و شاگرد پهلوان مسیح تکمهبند تبریزی از پهلوانان دربار شاه عباس صفوی بود. حسین کرد پس از اختلاف با همسر مسیح، تبریز را ترک میکند و در اصفهان به جمع پهلوانان شاه عباس میپیوندد. زمانی که حسین کرد مالیات هفتساله ایران را از پادشاه هند گرفت و به دربار شاه آورد، شاه عباس به او خلعت فراوان داد و از آن پس، حسین کرد از نزدیکان شاه شد. جایگاه او در میان پهلوانان شاه عباس همچون جایگاه رستم در جمع پهلوانان شاهنامه است. پهلوانان داستان به سرپرستی سید میرباقر آجرپز در خدمت شاه عباس به سر میبرند و با دشمنان شاه که بیشتر ترکان عثمانی و ازبک هستند مبارزه میکنند. قصه حسین کرد سالها یکی از قصههای مورد پسند مردم ایران بوده در قهوهخانهها و گذرگاهها نقل میشدهاست. در این قصه میتوان گنجینهای ارزشمند از ویژگیهای زبانی فرهنگی و اجتماعی مردم ایران در زمان روایت داستان را یافت.
روایت سینمایی
روایت سینمایی قصهٔ حسین کرد شبستری با نام حسین کرد توسط اسماعیل کوشان در سال ۱۳۴۵ خورشیدی ساخته شد. حسین کرد شبستری، چوپان سردار مسیح خان، فری ناز، دختر سردار، را از دست عدهای راهزن نجات میدهد و پس از طی ماجراهای پهلوانی و قهرمانانه شاه عباس او را به عنوان داروغه پایتخت میگمارد و اسباب ازدواج حسین و فری ناز را فراهم میکند.
فرهنگ عامه
قصه حسین کرد شبستری داستانی بسیار بلند است، در حدی که معمولاً بصورت کنایه از پرگویی افراد استفاده میشود. به این گونه که عوام ماجرا یا شرحهای طولانی را به قصه حسین کرد تشبیه میکنند.
ارسال دیدگاه