آتش در گلستان؛ تجهیزات در تهران!
زرین نامه؛ بدون شک جنگلهای شمال کشور از منحصر به فردترین جنگلهای موجود در جهان محسوب میشوند که لزوم حفظ و نگهداری از آنها نیاز به یک عزم ملی و همه جانبه دارد.
به گزارش زرین نامه؛ دود سفیدی منطقه را فرا گرفته است و این یعنی آتش سوزی مجدد درختان در جنگل های گلستان. باد همچنان می وزد. شعله های خزنده آتش آرام آرام از تنه درختان بالا می روند و روایت سرسبزی را به داستانی خاکستری بدل می کنند. مردمی که قلبشان با نفس جنگل می تپد، با بیل و شاخه های خیس در حال اطفاء حریق هستند . آتش ناجوانمردانه پیش می رود و جولان می دهد.
کار چندانی از دست مردم و جوانانی که با بیل و شاخههای خیس در حال اطفا حریق هستند بر نمیآید. آتش ناجوانمردانه پیش میرود و جولان میدهد.
بدون شک جنگلهای شمال کشور از منحصر به فردترین جنگلهای موجود در جهان محسوب میشوند که لزوم حفظ و نگهداری از آنها نیاز به یک عزم ملی و همه جانبه دارد.
از نظر فلور گیاهی، جنگلهای شمال ایران از جنگلهای غنی دنیا هستند و شباهت ظاهری زیادی با جنگلهای پهن برگ آمیخته اروپای مرکزی دارند ولی تنوع گونهای آن بسیار بیشتر از جنگلهای اروپاست و از جنگلهای کهن دنیا محسوب میشوند.
اما با وجود چنین ساختار و جایگاه کهن و منحصر به فردی که این جنگلها دارند، همه ساله در فصول گرم سال به علت گرمی هوا و کاهش رطوبت و بروز آتشهای گسترده بخش عظیمی از این اکو سیستم نادر، به ورطه نابودی کشیده میشوند.
در طول هفتههای اخیر نیز برای چندمین بار جنگلهای پارک ملی گلستان طعمه حریق شدند و بسیاری از گونههای طبیعی و گونههای جانوری این منطقه حفاظت شده از بین رفتند و چندین هکتار از جنگلهای این استان در آتش سوختند.
هر چند بیاحتیاطی مسافران، صعبالعبور بودن منطقه، دامنه و گستره بالای حریق، خشکسالی، کاهش رطوبت، وزش باد، وجود پوشش علفزاری در برخی مناطق، وجود درختچههای خشک و کوچک، وجود شکارچیان غیرمجاز، کمبود پرسنل و تجهیزات پیشرفته اطفای حریق و ... از عوامل اصلی بروز و گسترش آتشسوزیهای اخیر محسوب میشوند ولی گاهی اوقات اخباری مبنی بر آتشسوزیهای عمدی نیز در این مناطق به گوش میرسد.
گزارش هوشمند مدیر دیدبان محیط زیست و حیات وحش ایران در این باره خواندنی است: «کیوان هوشمند در این باره به خبرگزاری مهر میگوید: ساعت یک و 30 دقیقه بامداد چهارشنبه 18 تیر، هنگامی که تمام محیطبانان پارک به منطقه آتشسوزی اعزام شده و سرگرم خاموش کردن آتش بودند، شکارچیان متخلف وارد پارک شده و تعداد زیادی از حیات وحش را شکار کردند.
وی با بیان اینکه شکارچیان از اهالی روستاهای اطراف پارک ملی گلستان و از متخلفان سابقهدار هستند و بالغ بر 10 پرونده شکار غیرمجاز در پارک گلستان دارند، میافزاید: با توجه به سابقهدار بودن متخلفان و حضور همزمان آنها با آتشسوزی در منطقه برای شکار غیرمجاز، احتمال دارد این افراد به طور عمد به آتشسوزی اقدام کرده باشند تا با سوءاستفاده از فرصت اعزام محیطبانان برای اطفای حریق، حیات وحش این منطقه را قتل عام کنند.
به گفته هوشمند در آتشسوزی اخیر، مساحتی بالغ بر 400 هکتار از پارک ملی گلستان کاملا خاکستر شده است که در مقایسه با آتشسوزیهای هفته گذشته پارک ملی گلستان که حدود یک هکتار تا 10 هکتار برآورد شد، بسیار گسترده تر بود.»( جام جم – 18 تیر 93)
آتشسوزی بدون خسارت جدی!
با وجود آتشسوزیهای گسترده در طی این هفتهها و نابودی بسیاری از گونههای جانوری و گیاهی مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان آتشسوزیهای اخیر را فاقد خسارت جدی اعلام کردند.
« طی سه ماهه نخست امسال بیش از 12 هکتار از عرصههای منابع طبیعی استان دچار حریق شد که خوشبختانه خسارت جدی در بر نداشته است.»( خراسان – 16 تیر 92)
حال چطور آتشسوزی در این حجم وسیع خسارت جدی نداشته است سوالی که باید پاسخ آن را از جناب مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان پرسید!
لزوم راهاندازی مرکز اطفای حریق پیشرفته در گلستان
صرف نظر از عمدی یا سهوی بودن منشاء آتشسوزی که قطعاً باید توسط مسئولان امر و نیروهای امنیتی بررسی شود، چیزی که در این بین مغفول مانده است، نبود یک سیستم جامع و منظم در اطفا حریق و کمبود تجهیزات پیشرفته اطفا حریق در استان گلستان است.
به هر حال این آتشسوزیها برای نخستین بار در استان رخ ندادهاند و قطعا آخرین بار هم نخواهند بود و بروز آتشسوزی حتی در فصول دیگر هم اجتنابناپذیر است.
هر چند در سال گذشته به گفته مدیرکل منابع طبیعی استان گلستان 2 هزار و 500 تن با فراگرفتن آموزشهای لازم، آماده اطفا حریق در جنگلهای این استان شدند و آموزش این افراد بدون شک در اطفا حریق آتشسوزیهای گسترده امسال بیتاثیر نبوده است ولی باید بپذیریم خاموش کردن آتش با بیل و شاخههای خیس درختان بسیار زمان بر بوده و در مقاطعی فقط برای جلوگیری از گستره آتش است.
فلذا لزوم راهاندازی یک مرکز اطفاء حریق پیشرفته در استان و تجهیز ادارات جنگلبانی به وسایل پیشرفته اطفاء حریق از ضروریات مبارزه با این معضل محسوب میشود.
البته در آتشسوزیهای سالهای قبل مسئولان کشوری از احداث چنین پایگاهی در استان خبر دادند ولی در عمل هنوز اقدامی صورت نگرفته است و کماکان اطفا حریق در این استان به صورت سنتی و عمدتا با حضور نیروهای بسیجی و بومی صورت میگیرد.
در اکثر کشورهای پیشرفته دنیا که با معضل آتشسوزی دست به گریبان هستند ( نظیر استرالیا) از سنسورهای حساس به دود در مناطق استفاده میکنند که بروز حریق را در کمترین زمان ممکن به اطلاع نیروهای امدادی گزارش میدهد.
در ضمن در این کشورها در زمان بروز آتشسوزی گسترده از هواپیما استفاده میشود و استفاده از بالگرد در اطفای حریق نقطهای و در زمان شروع آتشسوزی صورت میگیرد.
مدیریت بحران قبل از بروز حادثه
آنچه مسلم است این است که آتشسوزی یک پدیده نو ظهور و غیر قابل پیشبینی نیست و بروز آن در همه فصول و در همه جای دنیا اجتناب ناپذیر است.
ولی داشتن آمادگی قبل از بروز این پدیده و نحوه برخورد در هنگام بروز آن از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین این انتظار از مسئولان ستاد مدیریت بحران وجود دارد که قبل از بروز چنین حوادثی اقدامات و هماهنگی لازم را صورت دهند.
اما در حادثه اخیر دبیر شورای هماهنگی مدیریت بحران استان از «لزوم برنامهریزی دستگاههای متولی برای اتخاذ تدابیر ویژه جهت پیشگیری و مقابله با شرایط بحرانی در عرصههای طبیعی و جنگلهای استان» سخن گفتند که جای تامل است.
چرا که دستگاههای متولی در انتظار هماهنگسازی و اتخاذ یک شیوه واحد از سوی شورای هماهنگی مدیریت بحران هستند و در واقع این وظیفه ستاد بحران مدیریت استان است که بین نهادها و ادارات مختلف هماهنگی به وجود بیاورد.
سخن پایانی؛
جنگل، دریا، کوه و سایر مواهب طبیعی نعمتهای الهی هستند که گونه سهلانگاری و اهمال در حفظ و نگهداری آنها، گناهی نابخشودنی محسوب میشود.
نسلهای بعد از ما نیز حق دارند از این مواهب الهی بهره ببرند و ارث گذاشتن جنگلی سوخته و نابود با هیچ منطقی سازگار نیست.
امید است مسئولین ارشد استان، جناب آقای صادقلو استاندار گلستان، آیتالله سیدکاظم نورمفیدی نماینده ولی فقیه در استان، نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی و سایر مسئولان و دستاندرکاران امر با تشکیل جلسهای ضمن بررسی راهکارهای جلوگیری از بروز چنین حوادثی و به حداقل رساندن خسارات، ایجاد یک پایگاه پیشرفته و مجهز اطفا حریق در استان را پیگیری کنند تا علاوه بر حفظ و نگهداری طبیعت منطقه در امانتداری و انتقال این نعمت الهی به نسلهای بعد هم موفق باشیم.
وحید حاج سعیدی
ارسال دیدگاه