30 فروردین به پاس خدمات حکیم جرانی روز علوم آزمایشگاهی نام دارد
زرین نامه: حکیم سید اسماعیل جرجانی را بنیانگذار علم آزمایشگاهی در ایران می دانند. روز 30 فروردین به پاس خدمات وی روز علوم آزمایشگاهی نهاده شده اما گویا در گلستان هنوز این موضوع مهم جای نیفتاده است .
به گزارش زرین نامه؛ تا یک هزارمین سالروز تولد نامدارترین پزشک گرگان زمین، حکیم سید اسماعیل جرجانی ( ۴۳۴- ۵۳۱ه.ق) تنها ۲۵ روز باقی است و علیرغم اینکه طی نامه هایی به اداره کل ارشاد گلستان در تاریخ ۱۹/۹/۱۳۹۱ و درج فراخوانی در برخی نشریات استان و درج مطلب در برخی رسانه ها ،به این رویداد کم نظیر تاریخی اشاره نموده است .
متاسفانه هنوز هیچ رخدادی در زمینه برپایی بزرگداشت، همایش و کنگره در خصوص این چهره کم نظیر استان یه چشم نمی خورد.
کتاب ذخیره خوارزمشاهی او نخستین دایرة المعارف طبی به زبان پارسی است. او را بنیانگذار علم آزمایشگاه می دانند و از سال ۱۳۸۲، روز سی فروردین ماه به خاطر ارج نهادن به خدمات این دانشمند بزرگ گرگانی به نام روز علوم آزمایشگاهی خوانده می شود.
دانشگاه تهران هر ساله جایزه ای به نام این طبیب حاذق به پژوهشگران برتر رشته های مختلف علوم پزشکی اهداء می نماید. در تهران، اصفهان، اهواز و گرگان، بیمارستان هایی به نام این چهره برجسته مزین است.
امید است در اندک ایام پیش رو هر یک از نهادهای رسمی استان گلستان و شهرستان گرگان اعم از استانداری، شهرداری، فرمانداری، شورای اسلامی شهر، میراث فرهنگی، اداره کل ارشاد و امثالهم که احساس مسؤولیت می نمایند گامی عاجل در این زمینه بردارند.
آشنایی با حکیم جرجانی :
حکیم جرجانی پزشک نامدار ایرانی، در سال 434 هجری قمری در گرگان تاریخی دیده به جهان گشود و ابتدا طب را در زادگاه خود فرا گرفت و سپس به جهت افزودن بر معلومات خود رنج سفر را به جان خرید و عازم دیگر نقاط ایران شد.
طبیب زبردست گرگانی ، در سال 504 هجری رهسپار خوارزم و دربار قطب الدین محمد سرسلسله خوارزمشاهیان که دربارش مجمع فضلا و دانشمندان بود شد. وی در خوارزم مسئولیت بیمارستان بزرگ آن دیار را پذیرفت .
حکیم سید اسماعیل جرجانی در اولین سال حضورش در خوارزم تدوین کتاب عظیم خود ذخیره خوارزمشاهی را که مشتمل بر 750 هزار اصطلاح مرتبط با علم پزشکی بود به پایان برد.
جرجانی علاوه بر ذخیره خوارزمشاهی دارای آثار دیگری در زمینه علم پزشکی همچون خفی علایی ، طب الملوکی ، الاغراض الطبییه و یادگار نیز می باشد که بسیاری از آنان راهگشای طبیبان آن عصر و نیز مشخص کننده روش پزشکان گذشته برای طبیبان فعلی می باشد . از این روست که بسیاری جرجانی را در ترازوی زمان یکی از بزرگترین پزشکان آن عصر دنیا نامیده اند .
نکته جالب اینجاست که در آن عصر که زبان عربی در ایران بزرگ رایج بود حکیم جرجانی آثارش را به زبان پارسی نگاشته است .
پزشک گرگانی که 97 سال عمر کرد بیشتر از دید مشاهدات آزمایشگاهی به تشخیص بیماریها پرداخته و از این رو علاوه بر ذکر نام او به عنوان پدر علوم آزمایشگاهی ، سالروز تولد او 30 فروردین را در ایران روز علوم آزمایشگاهی نام نهاده اند.
اما علاوه بر این ، تا چه حد به جهت معرفی حکیم جرجانی برای ساکنان گرگان زمین زادگاه او و نیز دیگر ایرانیان تلاش شده است ؟
1- یکی از بیمارستانهای قدیمی تهران نام جرجانی را بر پیشانی خود دارد .
2- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران نام جایزه معرفی پزشک برتر خود را جایزه حکیم جرجانی نهاده است.
3- یک موسسه غیرانتفاعی دانشگاهی ، یک تشکل غیردولتی و یک داروخانه در گرگان، نام حکیم جرجانی را برای خود برگزیده اند.
4- بیمارستان تامین اجتماعی گرگان به نام حکیم جرجانی نام نهاده شده است.
اما هنوز نیز حکیم جرجانی پزشک نامدار ایرانی برای گرگانیان و دیگر هموطنان ناشناخته بوده و ضرورت اقدامات بیشتر برای معرفی این طبیب بزرگ به جهت ایجاد حس خود باوری در بین گرگانی ها ، گلستانی ها و ایرانیان احساس می شود.../گلستان ما
ارسال دیدگاه